Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση του έργου OFIDIA 2 με θέμα: «Καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαλεία για την αποτελεσματική επιτήρηση των δασών και την βελτιωμένη πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών»  

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση του έργου OFIDIA 2 με θέμα: «Καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαλεία για την αποτελεσματική επιτήρηση των δασών και την βελτιωμένη πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών»  

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση του έργου OFIDIA 2 με θέμα:

«Καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαλεία για την αποτελεσματική επιτήρηση των δασών και την βελτιωμένη πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών»

 

Η προστασία των δασών και κυρίως η πρόληψη δασικών πυρκαγιών με χρήση καινοτόμων εργαλείων αποτέλεσε, τη βασική επιδίωξη του προγράμματος OFIDIA2 (Πλατφόρμα Επιχειρησιακής Προστασίας Κινδύνου Πυρκαγιών), το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (ΑΔΗΔΜ) από κοινού με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τους Ιταλούς εταίρους και την πολύτιμη συνεργασία της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG  «Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020».

Στην δημόσια ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 25/5/2021, τονίστηκε η σημασία στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την ενίσχυση της αντιπυρικής θωράκισης των δασών της Ηπείρου.

Στη κοινή συνεδρία μεταξύ των Ελλήνων και Ιταλών εταίρων του έργου, παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι δράσεις υλοποίησης και τα εργαλεία που ανέπτυξαν όλοι οι εταίροι προς την κατεύθυνση πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Την έναρξη της παράλληλης συνεδρίας των Ελλήνων εταίρων χαιρέτησε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εταίρους για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του φορέα στην ενσωμάτωση και επέκταση νέων εργαλείων προς την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου.

Ο Αρχιπύραρχος κ. Απ. Βασδέκης,  Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, τόνισε την σημασία των νέων  τεχνολογιών στην επιχειρησιακή λειτουργία του πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο  Πύραρχος κ. Γεώργιος Χαβέλας, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Έργων Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, παρουσίασε την ιστορική εξέλιξη του έργου και την πολύτιμη συνεισφορά και συνεργασία της Π.Υ. στο σχεδιασμό του επίγειου δίκτυο επόπτευσης.

Ο καθηγητής κ. Αρ. Μπαρτζώκας του εργαστηρίου Μετεωρολογίας του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, παρουσίασε  την ανάπτυξη και βαθμονόμηση του μοντέλου WRF για τοπική πρόγνωση καιρού ακριβείας για επιχειρησιακή αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Ο κ. Κ. Παπαγεωργίου της Δ/νσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτόνομου ασύρματου δικτύου μεταφοράς οπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας σε πραγματικό χρόνο προς τα κέντρα ελέγχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δασικών Υπηρεσιών. Στη συνέχεια μοιράστηκε με τους σύνεδρους ζωντανή εικόνα από μερικές κάμερες του δικτύου και έδειξε τις επιχειρησιακές ρυθμίσεις που παρέχουν.

O κύκλος των εισηγήσεων ολοκληρώθηκε, με τον αν. καθηγητή Στ. Αναστασιάδης ο οποίος παρουσίασε  την διαδραστική πλατφόρμα εκτίμησης κινδύνου και λήψης αποφάσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών για επιχειρησιακή χρήση. Ο κ. Αναστασιάδης στην συνέχεια παρουσίασε με ζωντανή σύνδεση της πλατφόρμας, τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της πρόγνωσης υψηλής ανάλυσης με κλίκ στον χάρτη, πραγματικές μετρήσεις από μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του έργου, εύχρηστη πρόσβαση σε εκατοντάδες καταγεγραμμένες πυρκαγιές στην περιοχή και άλλα μοναδικά επιχειρησιακά εργαλεία που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηπείρου ως τελικού χρήστη και τους εταίρους του έργου.

Η ημερίδα έκλεισε με ανταλλαγή απόψεων που αφορούν τη βελτίωση των δυνατοτήτων του έργου και την αξιολόγηση της επιχειρησιακής χρήσης των εργαλείων κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

 

 

 

Δείτε Επίσης

Λογαριασμοί ρεύματος: Επιδότηση με "κόφτη" - Στα σκαριά αυτόματος μηχανισμός ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Επιδότηση με “κόφτη” – Στα σκαριά αυτόματος μηχανισμός ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Λογαριασμοί ρεύματος: Επιδότηση με “κόφτη” – Στα σκαριά αυτόματος μηχανισμός ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων «Ηλεκτροσόκ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Λογαριασμοί ρεύματος που έχουν κόστος ακόμη και 4 φορές πάνω από εκείνο που

Διαβάστε περισσότερα »
Εξοικονομώ 2021: Οι παρεμβάσεις που «κλειδώνουν» υψηλή μοριοδότηση και η διπλή παγίδα της αίτησης ένταξης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξοικονομώ 2021: Οι παρεμβάσεις που «κλειδώνουν» υψηλή μοριοδότηση και η διπλή παγίδα της αίτησης ένταξης

Εξοικονομώ 2021: Οι παρεμβάσεις που «κλειδώνουν» υψηλή μοριοδότηση και η διπλή παγίδα της αίτησης ένταξης   Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν πολύ προσεκτική επιλογή των παρεμβάσεων στην φάση της

Διαβάστε περισσότερα »
Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων των 250 ευρώ - Τα... παράδοξα με την έκτακτη ενίσχυση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων των 250 ευρώ – Τα… παράδοξα με την έκτακτη ενίσχυση

Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων των 250 ευρώ – Τα… παράδοξα με την έκτακτη ενίσχυση Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων της έκτακτης παροχής των 250 ευρώ: Πέρα από τους συνταξιούχους και

Διαβάστε περισσότερα »
Επιστροφή στο μέλλον (του Βασίλη Μαγκλάρα)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστροφή στο μέλλον (του Βασίλη Μαγκλάρα)

Επιστροφή στο μέλλον (του Βασίλη Μαγκλάρα) Είναι φορές που οι λέξεις γίνονται αδύναμες, ανεπαρκείς και λιπόψυχες και στραβώνουν το νου και τη σκέψη. Άλλες φορές πάλι θεριεύουν, τινάζονται στον αέρα,

Διαβάστε περισσότερα »
Τεράστιο σκάνδαλο με την εμπλοκή του αντιπροέδρου του ΣτΕ σε υπόθεση κοκαΐνης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεράστιο σκάνδαλο με την εμπλοκή του αντιπροέδρου του ΣτΕ σε υπόθεση κοκαΐνης

Τεράστιο σκάνδαλο με την εμπλοκή του αντιπροέδρου του ΣτΕ σε υπόθεση κοκαΐνης Η νυχτερινή επίσκεψη ανήλικων αλλοδαπών στο σπίτι του στην Ηλιούπολη και τα υπολείμματα ναρκωτικών σε βάζο Αναταράξεις προκαλεί στην

Διαβάστε περισσότερα »
ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό καλλυντικό από τα ράφια
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό καλλυντικό από τα ράφια

ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό καλλυντικό από τα ράφια Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την ανάκληση τριών παρτίδων αντιγηραντικής κρέμας ματιών και συγκεκριμένα: – Της παρτίδας 2202120 του καλλυντικού προϊόντος WABI NATURAL REFLECTION 20+

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Κρεοπωλείο Παπαδημητρίου Κοζάνη
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida