Αναπτυξιακός Νόμος: Έρχονται νέα προγράμματα ύψους 450 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις – Ποιους αφορούν
Τρία καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου για μεταποίηση, μεγάλες επενδύσεις και παραμεθόριες περιοχές ύψους 450 εκατ. ευρώ θα προκηρύξει σταδιακά από τον Φεβρουάριο το υπουργείο Ανάπτυξης.
Οι προκηρύξεις αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου (4887/2022) και ο στόχος είναι να τονωθούν οι παραγωγικές επενδύσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος“.
Το κάθε ένα από αυτά τα καθεστώτα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το 2026, αναμένεται να έρθει ένα δεύτερο «πακέτο» ενισχύσεων για την τόνωση των παραγωγικών επενδύσεων, συνολικού ύψους επίσης 450 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου. Συνολικά, δηλαδή, σε βάθος διετίας θα δοθούν γι’ αυτόν τον σκοπό τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ.
Τα καθεστώτα
Όσον αφορά στο καθεστώς «Μεγάλες Επενδύσεις», οι ενισχύσεις θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, σε καινοτόμα επενδυτικά σχέδια, που θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στον υπάρχοντα νόμο.
Βάσει του ν. 4887/2022, στο συγκεκριμένο καθεστώς μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια στα οποία ο προϋπολογισμός του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων:
α) της αγροδιατροφής πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων αλιείας,
β) της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και
γ) των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Αντιστοίχως, μέσα από το καθεστώς «Μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα» θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια από τον τομέα της μεταποίησης (πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, για τα οποία θεσπίζεται ειδικό καθεστώς) και τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αντικείμενο την τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση. Αυτό το καθεστώς είναι πιο ώριμο να προκηρυχθεί.
Και για τα δύο καθεστώτα ισχύει πως τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης.
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
- Εμπορική εταιρία
- Συνεταιρισμός
- Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ)
- Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρίες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου
- Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα
- Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους
- Ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου 200.000 ευρώ μόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια».
Επιλέξιμες δαπάνες
Οι δαπάνες που καλύπτονται αφορούν -μεταξύ άλλων- στα εξής:
- Στην κατασκευή, στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, και για κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και στα εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
- Στην αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια.
- Στην αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.
- Στα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση.
- Στον εκσυγχρονισμό ειδικών εγκαταστάσεων που δεν αφορούν σε κτίρια και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
- Σε επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού, και συγκεκριμένα δαπάνες για τη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων, καθώς και για συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης,
- συμβουλευτικών υπηρεσιών προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
- μέτρων ενεργειακής απόδοσης για τη συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ,
- παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές,
- εγκατάστασης αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης,
- αποκατάστασης μολυσμένων χώρων,
- ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων,
- επαγγελματικής κατάρτισης,
- συμμετοχής ΜμΕ σε εμπορικές εκθέσεις,
- πρόσληψης εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και εργαζομένων με αναπηρία,
- έρευνας και ανάπτυξης.
Είδη, ένταση και ποσά ενισχύσεων
Τα επιχειρηματικά σχέδια θα ενισχυθούν με τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις η ενίσχυση περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω κίνητρα πλην της επιχορήγησης.
Τα όρια
Το ποσό των ενισχύσεων που δύναται να χορηγηθεί σε κάθε επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υπερβεί το όριο των 10 εκατ. ευρώ πλην της περίπτωσης χορήγησης της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής, που δεν μπορεί να υπερβεί το όριο των 20 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, ο ν. 4887/2022 δεν προβλέπει καθεστώς, αποκλειστικά, για τις παραμεθόριες περιοχές. Συνεπώς, μένει να φανεί στην πράξη ποιες αλλαγές θα γίνουν στον αναπτυξιακό νόμο για να τις συμπεριλάβει και να οριστεί ποια ακριβώς θα είναι τα υπαγόμενα σχέδια, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα είδη, η ένταση και τα ποσοστά ενισχύσεων, οι δικαιούχοι κ.λπ.