Συντάξεις: Κρίσιμο το επόμενο τετράμηνο για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, καθώς το καλεντάρι του υπουργείου Εργασίας έως τον Απρίλιο είναι συμπληρωμένο με τρεις μεγάλες πληρωμές.
Τρία «πακέτα» αναδρομικών (μαζί με αυξήσεις συντάξεων) περιμένουν οι συνταξιούχοι το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως στις 15 Ιανουαρίου, στην δίκη του ΣτΕ, θα κριθεί η υπόθεση με τα νέα αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ των παλαιών συνταξιούχων.
Τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων ανάλογα με το Ταμείο και το ποσό σύνταξης ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν ως και 3.290 ευρώ. Μία μέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου, ξεκινά αντίστοιχη διαδικασία και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις Δημοσίου.
Οι οργανώσεις συνταξιούχων μετά την αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί διεκδικούν επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016), την εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης, αλλά και για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.
Τα τρία «πακέτα» αφορούν τους συνταξιούχους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη, τους συνταξιούχους που εργάζονται καθώς και τους κληρονόμους. Αναλυτικά,
Αναδρομικά κληρονόμων
Σε δύο δόσεις θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους των συνταξιούχων, οι οποίοι δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για τις περικοπές του 2015-2016.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εμβόλιμη πληρωμή στους δικαιούχους των αναδρομικών που έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος καταβολών τον Μάρτιο, που θα αφορά σε εκείνους που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά έως 28 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως οι σχετικές αιτήσεις έπρεπε να υποβληθούν έως τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ τα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Τα αναδρομικά αυτά αφορούν τις επιστροφές των περικοπών στις κύριες συντάξεις της περιόδου μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, τις οποίες υπέστησαν συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν αποβιώσει πλέον.
Το σύνολο των θανόντων συνταξιούχων, οι κληρονόμοι των οποίων δικαιούνται τα αναδρομικά, ανέρχεται σε 177.222.
Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί περίπου 140.000 αιτήσεις, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές περιείχαν και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, δηλαδή:
• Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.
• Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών.
• Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.
Το συνολικό ποσό το οποίο θα καταβληθεί στους κληρονόμους θα ανέλθει συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από ειδική κρατική επιχορήγηση, όπως συνέβη και με τα αναδρομικά των ζώντων δικαιούχων.
Συνεπώς, κατά μέσον όρο, τα αναδρομικά στους κληρονόμους των θανόντων «δικαιούχων» θα ανέλθουν περίπου σε 1.175 ευρώ.
Ο επανυπολογισμός
Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου και αφού προηγηθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων, σχεδιάζει ο ΕΦΚΑ να καταβάλει – σε διαφορετικό χρόνο – τις αυξήσεις και τα αναδρομικά σε όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Οι αναδρομικές αυξήσεις θα καταβληθούν τον Μάρτιο, και τον Απρίλιο που θα είναι για 17 μήνες (από τον Οκτώβριο του 2019).
Ο επανυπολογισμός χωρίζει τους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες:
– Στους παλαιούς, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μέχρι τις 12/05/2016.
– Στους νεότερους, που βγήκαν στη σύνταξη με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13/05/2016 ως 30/09/2019.
Οι αυξήσεις θα καταβληθούν ως εξής:
- Χωρίς επανυπολογισμό θα λάβουν την αύξηση όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του Νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση), δηλαδή με αίτηση από 01/10/2019 και μετά. Πρόκειται για τους «νέους» συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα έχουν επανυπολογισμό, αλλά απευθείας υπολογισμό των συντάξεών τους με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Προϋπόθεση να αποχωρούν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
- Οι παλαιοί συνταξιούχοι (μέχρι 12/05/2016) θα έχουν αύξηση αν ξεπεραστεί η προσωπική διαφορά με την αύξηση της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν μικρή προσωπική διαφορά μπορούν να τη μηδενίσουν και να λάβουν αύξηση. Από την άλλη όσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, ( άνω των 100 ευρώ) η αύξηση που θα πάρουν θα ενσωματωθεί στη σύνταξη και θα μειώσει ισόποσα την προσωπική διαφορά.
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Τέλος, αυξήσεις και αναδρομικά θα καταβληθούν για συνταξιούχους που έχουν και απασχόληση, καθώς η σχετική διάταξη για τους «εργαζόμενους συνταξιούχους» δίνει αύξηση στο 70% αντί του 40% της σύνταξης.