Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο 2017

Eordaialive Team
7λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο 2017

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο 2017

* Καταργήσεις, μετονομασίες, νέα τμήματα

Το μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας μας, εμπεριέχει πολλές αλλαγές σε σχέση με αυτό των προηγούμενων χρόνων, τόσο όσον αφορά σε μετονομασίες τμημάτων σχολών και καταργήσεις, όσο και σε λειτουργία νέων τμημάτων.

Η υπεύθυνη Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού – ΚΕ.ΣΥ.Π. Λάρισας κ. Ευπραξία Βλαχοδήμου, αναφέρει στην «Ε», τις αλλαγές που έχουν γίνει σε τμήματα σχολών σε κάθε επιστημονικό πεδίο, για υποψηφίους Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Εφιστά την προσοχή των υποψηφίων, λόγω των τελευταίων αλλαγών και ενώ η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης υποψηφίου για συμμετοχή στις Πανελλαδικές 2017 (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) έχει παραταθεί μέχρι και την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 , υποστηρίζει ότι οι υποψήφιοι πρέπει: «πριν την υποβολή αίτησης – δήλωσης να ενημερωθούν για το ποια τμήματα απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα διαβάζοντας το υπόδειγμα αίτησης – δήλωσης υποψηφίου για συμμετοχή στις Πανελλαδικές 2017.

Επίσης πριν την υποβολή μηχανογραφικού, να ενημερωθούν για το ποια τμήματα είναι αντίστοιχα και άρα επιτρέπεται η μετεγγραφή σε αυτά. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΠΕΘ οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διενεργηθούν μετά τις Απολυτήριες Εξετάσεις και αρχίζουν στις 6 Ιουνίου 2017 για τα ΕΠΑΛ και στις 7 Ιουνίου 2017 για τα ΓΕΛ».

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΠΟ ΓΕΛ :

Στο μηχανογραφικό του 2017 οι φετινοί υποψήφιοι θα συναντήσουν τις παρακάτω αλλαγές:

1ο πεδίο:

Το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μετονομάζεται σε Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών(ΠΔ 78 στο ΦΕΚ143/τ. α΄/4-8-2016).

2ο πεδίο:

Το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΠΔ 67 στο ΦΕΚ 123/τ. α΄/1-7-2016)

Καταργούνται οι Στρατιωτικές Σχολές ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ και δημιουργούνται οι Στρατιωτικές Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) με κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης, με κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης, με κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης (ΥΑ 6396/Α5/ΦΕΚ151/τ. β΄/ 25-1-2017).

3ο πεδίο:

Το τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, μετονομάζεται σε Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας (ΠΔ 68 στο ΦΕΚ 123/τ. α΄/1-7-2016).

5ο πεδίο:

Νέα τμήματα: Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, (Τροποποίηση της με αριθμ. Φ.253/85476/Α5/2015 (ΦΕΚ 995 τ.β’/2015) υπουργικής απόφασης με την Φ.253/27216/Α5 (ΦΕΚ 524 τ. β’/2017)).

Τμήματα ΤΕΙ που επανέρχονται στο μηχανογραφικό 2017

1ο πεδίο:

Κοινωνικής Εργασίας – ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα)

2ο πεδίο:

Αρχιτεκτονικής τοπίου – ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δράμα). Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος – ΤΕΙ Θεσσαλίας (Καρδίτσα). Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες)

3ο πεδίο:

Οπτικής και Οπτομετρίας – ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (Αίγιο)

Λογοθεραπείας – ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτα).

5ο πεδίο:

Εμπορίας και Διαφήμισης – ΤΕΙ Αθήνας (Αθήνα).

Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα).

Διεθνούς Εμπορίου – ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά).

Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής , Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες).(Τροποποίηση της με αριθμ. Φ.253/85476/Α5/2015 (ΦΕΚ 995 τ.β’/2015) υπουργικής απόφασης με την Φ.253/27216/Α5 (ΦΕΚ 524 τ. β’/2017)).

Εκτός συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων: Το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης το οποίο μετονομάζεται σε Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, με αύξηση των εξαμήνων φοίτησης από οκτώ (8) σε δέκα (10) και η εισαγωγή σε αυτό θα γίνεται με εισιτήριες εξετάσεις που θα διενεργεί η Σχολή (άρθρο 63 Ν. 4386/2016 στο ΦΕΚ 83/τ.α΄/ /2016).

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΠΑΛ

Με την Υπουργική Απόφαση Αρ. Φ.151/27299 /Α5/ΦΕΚ 545/τ. β΄/ 22-2-2017 περιγράφεται η Πρόσβαση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ) σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), και για ειδικό ποσοστό θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων ανά Τμήμα σε τμήματα σχολών των Πανεπιστημίων. (http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/27054-23-02-17-prosvasi-apofoiton-epaggelmatikoy-lykeiou-stin-tritovathmia-ekpaidefsi-3)

Διευρύνεται έτσι η πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ σε σχολές και τμήματα των ΤΕΙ, αλλά για πρώτη φορά και σε σχολές και τμήματα των Πανεπιστημίων. Επίσης, για πρώτη φορά προβλέπεται κοινή ομάδα σχολών σε ΤΕΙ, Πανεπιστήμια και Στρατιωτικές Σχολές στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι οι απόφοιτοι.

Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ θα έχουν τη δυνατότητα αφενός να είναι υποψήφιοι για μια ομάδα σχολών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που είναι αντίστοιχα του τομέα σπουδών τους στο ΕΠΑΛ και αφετέρου για μια κοινή ομάδα σχολών για τους απόφοιτους όλων των τομέων.

Η κοινή ομάδα σχολών περιέχει τις ακόλουθες Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις:

ΣΜΥΑ/ Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης

ΣΜΥΑ/ Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης

ΣΜΥΑ/ Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης

ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ.) ΟΠΛΑ

ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ.) ΣΩΜΑΤΑ

ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Σ.Μ.Υ.Ν.)

Α.Ε.Ν. Σχολή Πλοιάρχων

Α.Ε.Ν. Σχολή Μηχανικών

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ε.Κ.Π.Α. (Αθήνα)

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Ναύπλιο)

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Πανεπιστήμιο Πατρών (Πάτρα)

ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη)

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη)

ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη)

ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΚΠΑ (Αθήνα)

ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη)

ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα)

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑ (Αθήνα)

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη)

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΠΘ (Κομοτηνή)

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΠΘ (Σέρρες)

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τρίκαλα)

ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (Άρτα)».

Πηγή:

http://www.eleftheria.gr/

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!