Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria
iek voltetors butterflys ptolemaida

Αιώνιοι φοιτητές: «Αντάρτικο» από τα πανεπιστήμια στις οριζόντιες διαγραφές

Αιώνιοι φοιτητές: «Αντάρτικο» από τα πανεπιστήμια στις οριζόντιες διαγραφές

Περιεχόμενο

Τα πανεπιστήμια ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο για τους «αιώνιους φοιτητές».

Τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας δεν είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν σε οριζόντια διαγραφή των φοιτητών, που έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης και ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, δηλώνει ότι «είμαστε υπερήφανοι, που ο νόμος αυτός θα εφαρμοστεί επί των ημερών μας».

Τη…χαρά του κυρίου Μαρινάκη όμως δεν φαίνεται να συμμερίζεται η πανεπιστημιακή κοινότητα, που βλέπει να έρχονται «καταιγίδες» στα ΑΕΙ, εάν οι διοικήσεις ξεκινήσουν «τυφλές» διαγραφές από τα μητρώα των πανεπιστημίων όσων φοιτητών ξεπέρασαν το όρο φοίτησης χωρίς καμία εξαίρεση μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών. Αυτήν τη στιγμή όλα τα ΑΕΙ έχουν ζητήσει βελτιώσεις στο νόμο και περιμένουν την απάντηση του υπουργείου Παιδείας.

«Αιώνιοι φοιτητές»: Οι προβληματισμοί από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ

Θέση πήρε και η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι η οριζόντια διαγραφή φοιτητών με αποκλειστικό κριτήριο τη μέγιστη διάρκεια φοίτησης δεν λαμβάνει υπόψη τη διαφορά μεταξύ ανενεργών και ενεργών φοιτητών.

Τα μέλη της Συγκλήτου συμφωνούν ότι ο νόμος δεν διακρίνει τις περιπτώσεις των φοιτητών που συμμετέχουν συστηματικά στις εξετάσεις και βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, από εκείνους που έχουν εγκαταλείψει οριστικά τη φοίτησή τους.

Σύμφωνα με τη Σύγκλητο, η εφαρμογή της διάταξης θα οδηγήσει στη διαγραφή φοιτητών και φοιτητριών με σοβαρές προοπτικές ολοκλήρωσης των σπουδών τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφοιτήσουν αν τους δινόταν η ευκαιρία. Για τον λόγο αυτό, το ΑΠΘ προτείνει να εισαχθούν πρόσθετα κριτήρια που θα πιστοποιούν το ενεργό ενδιαφέρον των φοιτητών για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Τέτοια κριτήρια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

  • Τη δήλωση μαθημάτων.
  • Τον αριθμό των μαθημάτων που απομένουν για το πτυχίο.
  • Τη συμμετοχή στις εξετάσεις.

Παράλληλα, η Σύγκλητος τονίζει την ανάγκη για συστηματική μελέτη των αιτιών της καθυστέρησης ή εγκατάλειψης των σπουδών, καθώς και για τη δημιουργία υποστηρικτικών υπηρεσιών που θα βοηθούν τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Επιμένει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του νόμου

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης «έχουμε απαντήσει ότι στα μη κρατικά πανεπιστήμια είχαμε μείνει εμείς και η Κούβα. Στις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών δεν είναι ούτε καν η Κούβα, είμαστε μόνοι μας. Και όταν κοιτάς τον κόσμο γύρω σου, την Ευρώπη, τον υπόλοιπο κόσμο και έχεις μείνει μόνον εσύ, μάλλον κάποιο πρόβλημα έχεις εσύ και όχι ο υπόλοιπος κόσμος. Άρα, ναι, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που θα εφαρμοστεί επί των δικών μας ημερών. Αν θέλουμε να έχουμε πανεπιστήμια αντάξια των δυνατοτήτων των καθηγητών τους και των φοιτητών τους, τα οποία να ανεβαίνουν σε αξιολογήσεις».

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0

Κοινοποίηση σε

Facebook
X

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στείλτε μας το παράπονο, την παρατήρηση, την καταγγελία, το σχόλιο, το αίτημα, την φωτογραφία σας και βοηθήστε να κάνουμε την, πόλη, την κοινωνία και τον τόπο μας ένα καλύτερο μέρος για εμάς και τα παιδιά μας. Στείλτε μήνυμα στο info@eordaialive.com ή πάρτε μας τηλέφωνο στο 6981893715 (Viber) Μην το σκέφτεσαι, η γνώμη και η γνώση σου ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ !