45

1ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας – ποιοι θα γιορτάΖΟΥΝ; Ανοιχτή επιστολή του Νέου Ωδείου Πτολεμαΐδας προς την καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ.

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλη του 2016 μάθαμε για το 1ο φεστιβάλ Πτολεμαΐδας και αποφασίσαμε με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό να υποστηρίξουμε μια τέτοια προσπάθεια. Με το πρώτο κάλεσμα για υποβολή των καλλιτεχνικών προτάσεων καταθέσαμε και την δική μας – «Χάρτινο Καράβι» του Νότη Μαυρουδή, μουσική παράσταση με παιδική – νεανική χορωδία και ορχήστρα, συνολικά 70 άτομα πάνω στη σκηνή. Δεν κυνηγήσαμε οικονομικό κέρδος – ζητήσαμε ένα μικρό ποσό από τους οργανωτές και θα βάζαμε το υπόλοιπο από το ταμείο του Ωδείου.

Δυστυχώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε εκπροσώπους στις επιτροπές του φεστιβάλ. Από την επικοινωνία που είχαμε μαζί σας πριν την κατάθεση της πρότασης καταλάβαμε ότι αυτό θα παίξει αρνητικό ρόλο αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε τέτοια εξέλιξη.

Πριν λίγες ημέρες μάθαμε ότι η πρότασή μας απορρίφθηκε. Δεν έχουμε λάβει ακόμη το επίσημο έγγραφο αλλά μέσω τηλεφώνου μας είπατε ότι ο λόγος είναι ότι η παράσταση έχει ξαναπαιχτεί. Όντως παίχτηκε το καλοκαίρι του 2016 με μεγάλη επιτυχία και από τότε πολύς κόσμος μας ζήτησε να την επαναλάβουμε. Κατά τη γνώμη μας θα μπορούσατε να απορρίψετε έναν τοπικό φορέα μόνο για δύο λόγους: α) αν η παράσταση έχει πολύ χαμηλό καλλιτεχνικό επίπεδο β) αν το κόστος είναι υπερβολικά μεγάλο. Στην περίπτωσή μας δεν ισχύει ούτε το πρώτο ούτε και το δεύτερο.

Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι εγκρίνατε τις προτάσεις κάποιων άλλων τοπικών φορέων που τυχαίνει να έχουν εκπροσώπους στην καλλιτεχνική επιτροπή και οι προτάσεις τους έχουν κόστος διπλάσιο έως και τετραπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος της δικής μας παραγωγής.

Εκτιμούμε πολύ την προσπάθεια που καταβάλλετε για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ αλλά εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας τόσο για την απόφασή σας όσο και για τον τρόπο με τον οποίο πάρθηκε. Θεωρούμε ότι αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο το Ωδείο μας ως τοπικό φορέα μειώνετε την καλλιτεχνική αξία του φεστιβάλ και δημιουργείτε άσχημες εντυπώσεις για τον τρόπο λειτουργίας της καλλιτεχνικής επιτροπής.

Ζητάμε μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να δημοσιεύσετε την πλήρη λίστα των καλλιτεχνικών προτάσεων των τοπικών φορέων που εγκρίθηκαν και απορρίφθηκαν, για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει την εικόνα ποιοι θα γιορτάΖΟΥΝ και ποιοι όχι.

Κοινοποιήστε το άρθρο