Με εισοδηματικά κριτήρια οι παροχές του ΟΑΕΔ - Oι κυριότερες αλλαγές

Με εισοδηματικά κριτήρια οι παροχές του ΟΑΕΔ – Oι κυριότερες αλλαγές

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Με εισοδηματικά κριτήρια οι παροχές του ΟΑΕΔ – Oι κυριότερες αλλαγές

Το μέτρο της απώλειας του επιδόματος ανεργίας περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν χθες. Ένα μέτρο που θα εφαρμόζεται σε όσους βρίσκονται στο μητρώο του ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται πλέον σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και αρνηθούν τρεις φορές για θέσεις απασχόλησης που θα τους προταθούν. Αυτοί οι άνεργοι, θα διαγράφονται από το Μητρώο ανεργίας για δύο έτη και για ισόποσο χρονικό διάστημα θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή, όσοι αρνηθούν τη συμμετοχή σε δράσεις κατάρτισης θα υφίστανται ανάλογη διαγραφή για έξι μήνες.

Από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις ξεχωρίζει η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη διατήρηση βοηθημάτων. Εντοπίστηκαν άνεργοι με υψηλό εισόδημα, που διατηρούν τη θέση τους στο σχετικό μητρώο.
Εφεξής, θα ισχύσουν τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης. Για έγγαμο το όριο είναι 20.000 ευρώ. Τα κυριότερα βοηθήματα που δεν θα χορηγούνται σε αυτούς τους ανέργους με υψηλό εισόδημα, είναι η δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η συμμετοχή σε προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και η μοριοδότηση για προσλήψεις στο δημόσιο. Όμως τονίστηκε από τον κ. Χατζηδάκη ότι θα εξακολουθήσει να χορηγείται όπως σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το επίδομα αυτοτελών και ανεξάρτητα απασχολούμενων. Τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν επίσης, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης. Αναφέρθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι φτάνουν τις 40.000 οι άνεργοι που έχουν ετήσιο εισόδημα υψηλότερο των 20.000 ευρώ. Δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως είναι γυναίκα 48 ετών, εγγεγραμμένη στο μητρώο ανεργίας επί 11 έτη, κάτοικος βορείων προαστίων με εισόδημα 300.000 ευρώ.
Οι παρεμβάσεις που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, διακρίνονται σε τρεις άξονες: Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός της ΔΥΠΑ, νέα εργαλεία για την υποστήριξη των ανέργων και την ενίσχυση της απασχόλησης και κατάρτιση.
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Πιο αναλυτικά, οι κυριότερες από τις αλλαγές που προγραμματίζονται είναι οι εξής:
* Επίδομα εργασίας: Όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος, για το υπόλοιπο της καταβολής του.
*Ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης. Περιλαμβάνει γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, προηγούμενη απασχόληση, ανάγκες κατάρτισης ή άλλες ενέργειες, που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Συμφωνείται μεταξύ του ανέργου και του εργασιακού συμβούλου.
* Θέσπιση ψηφιακής κάρτας ΔΥΠΑ. Θα μπορεί να είναι εφαρμογή για κινητή συσκευή, θα βεβαιώνει την εγγραφή του ανέργου στο ψηφιακό μητρώο, θα διευκολύνει τις συναλλαγές του, θα βεβαιώνει τα δικαιώματά του.
* Ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ για τους ανέργους και των στοιχείων τους. Θα περιλαμβάνει τυχόν προτάσεις για απασχόληση. Επαφή και παραμονή στο μητρώο θα είναι προϋπόθεση για παροχή επιδομάτων.
* Ενεργοποίηση εργασιακών συμβούλων με προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους πάνω από 5 χρόνια. Εισάγονται κίνητρα απόδοσης για εργασιακούς συμβούλους ΔΥΠΑ, με επιβράβευση παραγωγικότητας όταν οι άνεργοι που εξυπηρετούν βρίσκουν δουλειά.
* Νέα σύνθεση του ΔΣ. Δημιουργούνται τρεις θέσεις υποδιοικητών κατά τα πρότυπα ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ. Μειώνονται τα μέλη του ΔΣ από 17 σε 11. Τα 4 θα υποδεικνύονται από εργοδοτικούς φορείς και ΓΣΕΕ (2+2). Θα γίνουν ταχύτερες οι διαδικασίες με τις προμήθειες.
* Μεταφέρεται το ΛΑΕΚ στους κοινωνικούς εταίρους. Τα αποθεματικά διατηρούνται ως έχουν έως 31.12.2022.
* Η πληρωμή των παρόχων και καταρτιζόμενων, θα γίνεται βάσει των αποτελεσμάτων (30% του ποσού, αφού πρώτα γίνει έλεγχος).
* Πιστοποίηση καταρτισθέντων από ανεξάρτητους φορείς.
* Ενημέρωση με ένα κλικ για όλα τα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης και ό,τι αφορά τη βελτίωση των δεξιοτήτων. Η διαδικασία θα γίνει σε συνεργασία με το Yπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
* Ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων: Ψηφιακό εργαλείο που θα καταγράφονται οι καταρτίσεις και οι πιστοποιήσεις που θα λαμβάνει ο κάθε καταρτιζόμενος. Θα πιστώνονται μονάδες, όπως γίνεται στη Γαλλία, μέσω του ατομικού λογαριασμού, θα διευκολύνονται οι έλεγχοι για φαινόμενα κατάχρησης και θα παρέχονται πληροφορίες σε δυνητικούς εργοδότες.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.