Φοιτητικό επίδομα: Οι αλλαγές στα ποσά, οι δικαιούχοι και οι εξαιρέσεις
Αυξάνεται και επισήμως κατά 50% το ποσό του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 για τους δικαιούχους όπως προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα».
Το επίδομα ανέρχεται πλέον στα 1.500 ευρώ για τους φοιτητές και τους σπουδαστές ΔΙΕΚ από 1.000 ευρώ που ήταν έως τώρα, ωστόσο το ποσό αυτό προσαυξάνεται στα 2.000 ευρώ για όλες τις περιπτώσεις συγκατοίκησης. Όπως είχε εξαγγελθεί το επίδομα θα καταβληθεί φέτος το φθινόπωρο αναδρομικά επιπλέον για το 2021-22. Ωστόσο την ίδια στιγμή επισημαίνεται στην τροπολογία πως δεν θα λάβουν το εν λόγω επίδομα όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου.
H νέα τροπολογία
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «αυξάνεται το ύψος του χορηγούμενου στεγαστικού επιδόματος της παρ. παρ. 1 του άρθρου 10 του ν.3220/2004 από 1.000 ευρώ σε 1.500 ευρώ, και ορίζεται ότι σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το ετήσιο στεγαστικό επίδομα ορίζεται ίσο με 2.000 ευρώ. Ορίζεται ρητά ότι η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται και για τους δικαιούχους του επιδόματος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ».
«1. Στην παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3220/2004 (Α’ 15), περί του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στο πρώτο εδάφιο το ύφος του χορηγούμενου ετήσιου στεγαστικού επιδόματος αυξάνεται από 1.000 ευρώ σε χίλια 1.500 ευρώ,
β) μετά από το πρώτο εδάφιο προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και
γ) στο παλαιό δεύτερο και στο παλαιό τρίτο εδάφιο επέρχεται νομοτεχνική βελτίωση προς τον σκοπό εναρμόνισης προς τις ανωτέρω τροποποιήσεις, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων/Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με 1.500 ευρώ.
Σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με 2.000 ευρώ. Δεν δικαιούνται το επίδομα της παρούσας όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου. Το ετήσιο στεγαστικό επίδομα της παρούσας χορηγείται με τους ίδιους όρους και στους καταρτιζόμενους των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (I.E.Κ.).»
2. Η παρ. 1 ισχύει και για τους δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 » σημειώνεται μεταξύ άλλων στο άρθρο 5 με τίτλο “Αύξηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος φοιτητών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 10 ν. 3220/2004”.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ: ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Υπενθυμίζεται ότι οι όροι για να λάβουν το επίδομα οι σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ είναι οι εξής:
- Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.
- Ο καταρτιζόμενος πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Ως πόλη φοίτησης θεωρείται ο δήμος της έδρας του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. ή του τμήματος/παραρτήματος στο οποίο έχει εγγραφεί και φοιτά ο καταρτιζόμενος. Στην περίπτωση που ο καταρτιζόμενος πραγματοποιεί την Πρακτική Άσκηση, τότε ως πόλη φοίτησης θεωρείται η πόλη της έδρας του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. όπου είναι εγγεγραμμένος, και όχι του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. που τυχόν εποπτεύει την Πρακτική Άσκηση.
- Αν ο καταρτιζόμενος κατά τη διάρκεια του έτους έχει φοιτήσει σε διαφορετικά Δημόσια Ι.Ε.Κ., τότε ως πόλη φοίτησης θεωρείται η πόλη του πιο πρόσφατου Δημοσίου Ι.Ε.Κ.
- Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον 6 μήνες εντός του Εκπαιδευτικού Έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.
- Οι γονείς του καταρτιζόμενου ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα 200 τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή δημοτική ενότητα ή δημοτική κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων, σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 (Α’ 87) Στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων (200 τ.μ.) δεν προσμετρώνται τα ημιτελή κτίσματα.
- Οι καταρτιζόμενοι των Δημόσιων Ι.Ε.Κ. απαιτείται να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη φοίτηση στα δύο εξάμηνα του εκπαιδευτικού έτους για το οποίο αιτούνται το επίδομα, εκτός από το πρώτο έτος για το οποίο απαιτείται μόνο Βεβαίωση Φοίτησης για το Α και Β εξάμηνο.
- Για την περίοδο της Πρακτικής Άσκησης απαιτείται Βεβαίωση Ολοκλήρωσης/Περάτωσης Πρακτικής Άσκησης, σύμφωνα με την παρ. 3, του άρθρου 2, της υπό στοιχεία Κ5/97484/5-8-22021 (Β’ 3938) κοινής υπουργικής απόφασης.
- Το επίδομα χορηγείται για το διάστημα φοίτησης, όπως ορίζεται στο άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α’ 254) και βεβαιώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. [άρθρο 14, της υπό στοιχεία Κ5/160259/8-12-2021 (Β’5837) απόφασης] και στο εδάφιο 3, άρθρο 2 της υπ’ αρ. K5/97484/2021 (Β’ 3938) κοινής υπουργικής απόφασης.
- Το επίδομα χορηγείται σε όλους τους καταρτιζόμενους μιας οικογένειας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ως άνω προϋποθέσεις.
Οι δικαιούχοι
Στην ίδια ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ επισημαίνεται πως δικαιούχος του επιδόματος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο καταρτιζόμενος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο καταρτιζόμενος.
Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο καταρτιζόμενος εφόσον:
α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
γ) είναι πάνω από είκοσι 25 ετών, ή
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης
και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167)
Ποιοι μένουν εκτός επιδόματος
Δεν δικαιούνται να λάβουν το στεγαστικό επίδομα:
α) Όσοι καταρτιζόμενοι είναι κάτοχοι Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή είναι κάτοχοι πτυχίου ή τίτλου εκπαιδευτικού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
β) Όσοι καταρτιζόμενοι έχουν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισής τους, όπως ορίζεται στο άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α’254) και βεβαιώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. [άρθρο 14, της υπό στοιχεία Κ5/160259/8-12-2021 (Β’5837) απόφασης].