Κλειστά πανεπιστήμια ελέω πανδημίας, γραμματείες που υπολειτουργούν, δημόσιοι υπάλληλοι σε τηλεργασία, υποβολή φορολογικών δηλώσεων ακόμη και τον… Αύγουστο, δεν ήθελε και πολύ να γίνει η ζημιά: Ακόμη περιμένουν ουκ ολίγοι φοιτητές να δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Αν και η πλατφόρμα για την υποδοχή του κύριου όγκου των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ήταν ανοιχτή από τις 4 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου, η πανδημία σάρωσε τα πάντα και έφερε καθυστερήσεις: Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλατφόρμα https://stegastiko.minedu.gov.gr ενεργοποιήθηκε ακόμη δύο φορές μέσα στο καλοκαίρι και δεχόταν αιτήσεις μέχρι και τις 28 Αυγούστου, δεδομένου ότι προϋπόθεση για να εξασφαλίσει κάποιος το επίδομα είναι να έχει προηγηθεί η υποβολή φορολογικής δήλωσης. Μετ’ εμποδίων έγινε και ο καθιερωμένος έλεγχος κριτηρίων και οι όποιες διασταυρώσεις από τους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Ιδρυμάτων, προκειμένου να καταρτιστούν οι τελικές λίστες των δικαιούχων.
Πότε θα εξοφληθούν τα 1.000 ευρώ
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ήδη το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2019-’20 άρχισε να καταβάλλεται: Αρκετά Ιδρύματα ολοκλήρωσαν την διαδικασία, παρέδωσαν τα απαιτούμενα στοιχεία και χορηγούν στους δικαιούχους το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με όλους και δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που ακόμα περιμένουν να δουν τα 1.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι φοιτητές θα πρέπει να απευθυνθούν και ενημερωθούν από τη γραμματεία της Σχολής τους, αν και υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια και με την ανάλογη «πίεση» από τα κεντρικά του υπουργείου Παιδείας, να έχει κλείσει ο «φάκελος» φοιτητικό- στεγαστικό επίδομα 2019-’20 μέχρι το τέλος του χρόνου. Με άλλα λόγια στόχος είναι να εξοφληθούν όλοι οι δικαιούχοι έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Πώς εξασφαλίζονται τα 1.000 ευρώ
Υπενθυμίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και να είναι και κάτοχος Α.Φ.Μ. Διευκρινίζεται ότι η υπηκοότητα αφορά μόνο στο πρόσωπο του φοιτητή και όχι στων γονέων ή κηδεμόνων αυτού.
Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής. Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος. Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον: α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών ή 2 δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.
Για την είσοδό του στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) χρησιμοποιεί το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.