Επίδομα παιδιού: Ανατροπή με την πληρωμή της δόσης Ιουλίου – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι – Παραδείγματα

Νέος οδηγός του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού : 33 SOS που πρέπει να γνωρίζετε

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Επίδομα παιδιού: Ανατροπή με την πληρωμή της δόσης Ιουλίου – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι – Παραδείγματα

Αυξήσεις έως και 224 ευρώ θα δουν στο επίδομα παιδιού περισσότεροι από 150.000 δικαιούχοι λόγω της μείωσης που υπέστησαν στα εισοδήματά τους κατά το φορολογικό έτος 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Οι παραπάνω θα δουν τις αυξήσεις αυτές στην τρίτη πληρωμή του επιδόματος παιδιού που θα γίνει στις 30 Ιουλίου και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν για το 2021, σύμφωνα με την εφημερίδα” Ελεύθερος Τύπος” . Τα ποσά για το επίδομα παιδιού αναπροσαρμόζονται από την τρίτη δόση και μετά, με βάση τα εισοδήματα του 2020 ενώ οι δύο πρώτες δόσεις πληρώθηκαν προκαταβολικά με βάση τα εισοδήματα του 2019.
Επίσης επισημαίνεται ότι λόγω της πανδημίας και των διαδοχικών περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά το 2020 ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων του επιδόματος τέκνων εμφάνισε χαμηλότερο εισόδημα από αυτό του 2019 και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δικαιούνται υψηλότερο επίδομα αυτό που πήρε προκαταβολικά.
Aντίθετα σε περιπτώσεις δικαιούχων που εμφανίζουν υψηλότερο εισόδημα το 2020 έναντι το 2019 , το επίδομα τέκνων ενδέχεται να μειωθεί ή ακόμη και να μηδενιστεί εάν η διαφορά εισοδημάτων 2020 με 2019 είναι τέτοια που τους αποκλείει από τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων .
Συμψηφισμοί
Όσοι έχουν μείωση επιδόματος λόγω υψηλότερου εισοδήματος το 2020 σε σχέση με την προκαταβολή που πληρώθηκαν με την πρώτη και δεύτερη δόση, θα λάβουν μικρότερη την τρίτη δόση από την οποία θα παρακρατηθεί η διαφορά των επιδομάτων που εισέπραξαν με αυτά που δικαιούνται βάσει του πραγματικού εισοδήματος. Αν η διαφορά είναι μεγάλη, τότε ο συμψηφισμός μπορεί να τους αφήσει και με μηδενικό επίδομα, ενώ αν καταστούν μη δικαιούχοι λόγω υψηλού εισοδήματος, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν τα επιδόματα των δύο πρώτων δόσεων, με ειδοποίηση που θα λάβουν από τον ΟΠΕΚΑ.
Κερδισμένοι
Οι περισσότεροι όμως από όσους θα έχουν ανακατατάξεις επιδομάτων θα βγουν κερδισμένοι καθώς τα εισοδήματα του 2020 ήταν λόγω πανδημίας μικρότερα σε σχέση με το 2019.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 150.000 οικογένειες οι οποίες θα έχουν αυξήσεις επιδομάτων λόγω μείωσης των εισοδημάτων τους. Όσοι εξ αυτών έχουν κάνει ή θα κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι 20-25 Ιουλίου μπορεί και να προλάβουν να πάρουν τις αυξήσεις στο επίδομα τέκνων από την τρίτη δόση που θα πληρωθεί στις 30 Ιουλίου, αρκεί να έχουν υποβάλει αίτηση Α21, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων διορθώνονται αυτόματα με την υποβολή και την εκκαθάριση της νέας φορολογικής τους δήλωσης.
Όσοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμη την αίτηση Α21 (κατά κανόνα αφορά όσους αποκτούν παιδί μέσα στο έτος που καταβάλλεται το επίδομα) θα περιμένουν να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για την αίτηση Α21 που έκλεισε προχθές για να τακτοποιηθούν οι πληρωμές του Ιουλίου.
Παραδείγματα: Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά έως 448 ευρώ
Η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” παραθέτει ενδεικτικά παραδείγματα για τους κερδισμένους και τους χαμένους του επιδόματος με βάση τα εισοδήματα του 2019 και του 2020:
* Εργαζόμενος με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα (2019) στα 12.000 ευρώ πήρε 84 ευρώ επίδομα α΄ διμήνου και 84 ευρώ για το β΄ δίμηνο του 2021. Αν έκανε τη δήλωση του 2021 και το εισόδημα του 2020 είναι κάτω από τα 10.500 ευρώ, αυτομάτως το επίδομα τέκνου ανεβαίνει στα 70 ευρώ μηνιαίως, που σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα θα πληρωθεί το νέο επίδομα γ΄ διμήνου με ποσό 140 ευρώ και αναδρομικές αυξήσεις 112 ευρώ για τα προηγούμενα δυο δίμηνα. Θα πάρει δηλαδή 252 ευρώ.
* Εργαζόμενος με δυο παιδιά και ετήσιο εισόδημα (2019) στις 20.250 ευρώ πήρε 112 ευρώ επίδομα για το α΄ δίμηνο και 112 για το β΄ δίμηνο… Αν το 2020 το εισόδημά του έπεσε στις 18.000 ευρώ, τότε το επίδομα τέκνων που δικαιούται ανεβαίνει στα 84 ευρώ τον μήνα, που σημαίνει ότι στην πληρωμή του Ιουλίου (γ΄ δίμηνο) θα πάρει τακτικό επίδομα διμήνου 168 ευρώ και αναδρομικά 112 ευρώ, ήτοι 280 ευρώ συνολικά.
* Εργαζόμενος με 3 παιδιά και εισόδημα 16.750 ευρώ για το 2019 πληρώθηκε επίδομα 336 ευρώ για το α΄ δίμηνο του 2021 και άλλα 336 ευρώ για το β΄ δίμηνο. Αν το εισόδημα του 2020 έχει πέσει στις 13.500 ευρώ λόγω «κορονο-κρίσης» τότε και έχει κάνει τη φορολογική του δήλωση, τότε από την πληρωμή του γ΄ διμήνου θα έχει αυξημένο επίδομα στα 560 ευρώ με αναδρομικές αυξήσεις για τα δύο προηγούμενα δίμηνα άλλα 448 ευρώ.
* Εργαζόμενος με δυο παιδιά και ετήσιο εισόδημα (2019) στις 18.000 ευρώ πήρε 168 ευρώ επίδομα για το α΄ δίμηνο και 168 για το β΄ δίμηνο… Αν το 2020 το εισόδημά του ανέβηκε πάνω από τις 20.250 ευρώ, τότε το επίδομα τέκνων που δικαιούται μειώνεται από τα 168 ευρώ στα 112 ευρώ το δίμηνο, και έχει χρέος 56 ευρώ για το α΄ δίμηνο και 56 ευρώ για το β΄ δίμηνο, δηλαδή 112 ευρώ συνολική οφειλή. Αυτό σημαίνει ότι στην πληρωμή του Ιουλίου (γ΄ δίμηνο) ο δικαιούχος δεν θα πάρει καθόλου επίδομα γιατί τα 112 ευρώ που δικαιούται θα συμψηφιστούν με τα 112 ευρώ της οφειλής. Στην επόμενη πληρωμή όμως θα παίρνει τα 112 ευρώ του τακτικού διμηνιαίου επιδόματος.

Δείτε Επίσης

ΟΑΕΔ: Πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων – Πώς υπολογίζεται
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΟΑΕΔ: Πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων – Πώς υπολογίζεται

ΟΑΕΔ: Πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων – Πώς υπολογίζεται   Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις γιορτές, πλησιάζει η ώρα και για την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ.

Διαβάστε περισσότερα »
Άνοιξε η πλατφόρμα για το Επίδομα του Παιδιού
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για το Επίδομα του Παιδιού

Άνοιξε η πλατφόρμα για το Επίδομα του Παιδιού νοιξε και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το Επίδομα του Παιδιού. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΑ,  οι δικαιούχοι του Επιδόματος που δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα »
e-ΕΦΚΑ: Ποια επιδόματα κόβονται χωρίς ηλεκτρονική ιατρική βεβαίωση
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

e-ΕΦΚΑ: Ποια επιδόματα κόβονται χωρίς ηλεκτρονική ιατρική βεβαίωση

e-ΕΦΚΑ: Ποια επιδόματα κόβονται χωρίς ηλεκτρονική ιατρική βεβαίωση Ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις θα γίνονται δεκτές από 1/12/2021   O e-ΕΦΚΑ γνωστοποιεί πως στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού της χειρόγραφης

Διαβάστε περισσότερα »
Μιχαηλίδου: Πότε θα δοθούν τα προνοιακά επιδόματα
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Μιχαηλίδου: Πότε θα δοθούν τα προνοιακά επιδόματα

Μιχαηλίδου: Πότε θα δοθούν τα προνοιακά επιδόματα   Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα καταβληθούν τα επιδόματα αναπηρίας στους δικαιούχους τον Δεκέμβριο έδωσε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου

Διαβάστε περισσότερα »
Χαμός με το επίδομα θέρμανσης: Πάνω από 452.000 αιτήσεις - Ποιοι και πώς θα πάρουν προκαταβολή
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Χαμός με το επίδομα θέρμανσης: Πάνω από 452.000 αιτήσεις – Ποιοι και πώς θα πάρουν προκαταβολή

Χαμός με το επίδομα θέρμανσης: Πάνω από 452.000 αιτήσεις – Ποιοι και πώς θα πάρουν προκαταβολή Λίγες μέρες έμειναν σε όσους έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν επίδομα θέρμανσης και επιθυμούν να εξοφληθούν

Διαβάστε περισσότερα »
Μιχαηλίδου: Ξεπαγώνει το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Μιχαηλίδου: Ξεπαγώνει το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων

Μιχαηλίδου: Ξεπαγώνει το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων Η παρούσα Κυβέρνηση κατάφερε να διορθώσει τα λάθη στην απουσία χορήγησης του επιδόματος Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερήλικων και να ξεπαγώσει την χορήγηση επιδομάτων σε

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida