Αναπηρικά επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση της τροπολογίας για τις αυξήσεις 8%

Eordaialive Team
8λ ανάγνωσης

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ κατά 8%, όπως γνωστοποίησε  την Κυριακή, 9 Απριλίου ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης στον ΣΚΑΙ.

«Ο πρωθυπουργός πράγματι σημείωσε ότι θα έχουμε αυξήσεις  των αναπηρικών επιδομάτων κατά τις 8%. Στα επιδόματα αυτά θα συνυπολογιστεί και το εξωιδρυματικό επίδομα το οποίο καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ και  το οποίο καταλαμβάνει μία πολύ μεγάλη κατηγορία  αναπήρων συμπολιτών μας και θα πάρουν και εκείνοι αύξηση 8%»  είχε επισημάνει ο κ. Χατζηδάκης.

ΟΠΕΚΑ: Ποια είναι τα επιδόματα που θα αυξηθούν

Τα επιδόματα και οι παροχές του ΟΠΕΚΑ που θα αυξηθούν κατά 8% είναι τα εξής:

1.Επίδομα κίνησης:

Το μηνιαίο ποσό του επιδόματος  θα αυξηθεί στα 178,2 ευρώ από 165 ευρώ που είναι σήμερα.  Υπενθυμίζεται πως το επίδομα κίνησης χορηγείται σε ανασφάλιστους και ασφαλισμένους εφόσον κριθούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:

 • ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
 • ακρωτηριασμό και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
 • παράλυση των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

2.Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος:

Το μηναίο ποσό του επιδόματος θα αυξηθεί στα 391 ευρώ από από 362 ευρώ που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται πως το διατροφικό επίδομα χορηγείται σε:

 • Νεφροπαθείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και υποβάλλονται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης διά τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή κάθαρση.
 • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση, καθώς και σε όσα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση έστω ενός εκ των παρακάτω οργάνων: στομάχι, σπλήνα, πάγκρεας, νησίδια παγκρέατος, έντερο (παχύ ή λεπτό), ήπαρ, νεφρός, καρδιά, πνεύμονες και μυελός των οστών.

3.Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία:

Στα 338 ευρώ θα ανέρχεται το νέο ποσό της ενίσχυσης που θα δίνεται στους δικαιούχους  από 313 ευρώ που  είναι σήμερα .

Δικαιούχοι είναι τα άτομα τα οποία κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:

 • Σωματική, νοητική ή ψυχική ασθένεια ή αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω,
 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, ανεξαρτήτως του διατροφικού επιδόματος,
 • Διαβήτη τύπου 1 ινσουλινοεξαρτώμενοι με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.

 

4.Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση:

Στα 569 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το νέο ποσό του επιδόματος από  527 ευρώ που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:

 • Σοβαρή ή Βαριά Νοητική Υστέρηση, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α. ≥ 80%και δείκτη νοημοσύνης 34 και κάτω (Δ.Ν. ≤ 34))
 • σύνδρομο Down ή άλλα γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος, με συνοδό σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση και με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α. ≥ 80%)
 • διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή αυτισμό ή σύνδρομο Asperger, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω Π.Α. ≥ 80%).

5.Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου:

Το μηνιαίο ποσό  της ενίσχυσης αναμένεται να αυξηθεί στα 833 ευρώ από 711 ευρώ που είναι σήμερα.

6.Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση:

Το ποσό της ενίσχυσης των δικαιούχων θα αυξηθεί στα 391 ευρώ από 362 ευρώ που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι στοπρόγραμμα ενίσχυσης ενίσχυσης ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) εντάσσονται όσοι έχουν διαγνωστεί με:

 • Αιμορροφιλία Α, αιµορροφιλία Β, συγγενείς αιµορραγικές διαθέσεις με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
 • Μεσογειακή αναιμία, θαλασσαιµία, αιµοσφαιρινοπάθεια, δρεπανοκυτταρική αναιµία – οµόζυγο δρεπανοκυτταρική αναιµία – µικροδρεπανοκυτταρική αναιµία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.
 • Σύνδροµο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (HIV) µε ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.

7.Ενίσχυση ατόμων με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας – AIDS:

Το μηνιαίο ποσό της ενίσχυσης των δικαιούχων θα αυξηθεί στα 753 ευρώ από 697 ευρώ που είναι σήμερα.

8.Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων:

Το ποσό της ενίσχυσης των δικαιούχων θα αυξηθεί στα 391 ευρώ από 362 ευρώ που δίνεται σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι:

 • Έχουν κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι ηλικίας μέχρι και 18 ετών, καθώς και άνω των 65 ετών.
 • Έχουν κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι ηλικίας άνω των 18 ετών και έως 65 ετών, που πάσχουν ταυτόχρονα με την κώφωση – βαρηκοΐα και από άλλη χρόνια σωματική, πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη .
 • Έχουν κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, από άνω των 18 ετών και έως 25 ετών, που φοιτούν σε σχολεία, κατώτερες, μέσες ή ανώτερες τεχνικές ή επαγγελματικές σχολές ή σε σχολές του ΟΑΕΔ ή σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε μονάδες επαγγελματικής κατάρτισης κ.λ.π.

9.Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης:

Το μηνιαίο ποσό που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του προγράμματος αναμένεται να αυξηθεί στα 391 ευρώ από 362 ευρώ που είναι σήμερα. Σημειώνεται δε πως δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν οπτική αναπηρία – αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

10. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση:

Το μηνιαίο ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι του προγράμματος θα ανέρχεται  στα 753 ευρώ από 697 ευρώ που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι είναι τα άτομα ηλικίας 0-18 ετών, είτε είναι ασφαλισμένα είτε είναι ανασφάλιστα, που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν εγκεφαλική παράλυση.

11. Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους:

Το μηνιαίο ποσό που θα πάρουν οι δικαιούχοι του προγράμματος αναμένεται να ανέρχεται στα 391 ευρώ από 362 ευρώ που είναι σήμερα.

 

 Προσωπικός βοηθός στα άτομα με αναπηρία

Από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός του προσωπικού βοηθού στα άτομα με αναπηρία, όπως γνωστοποίησε την Κυριακή, 9 Απριλίου ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο προβλέπει παροχή προσωπικής βοήθειας σε καθεστώς συνοίκησης 1.450 ευρώ και το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στα 1.566 ευρώ, δηλαδή να υπάρξει μια αύξηση της τάξεως του 8%.  Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χατζηδάκη ο θεσμός αυτός ξεκινά από την Αθήνα και θα επεκταθεί σε  ολόκληρη την Ελλάδα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...