Ξεπέρασαν τις 170.000 οι αιτήσεις για θερμοσίφωνες- αντλίες, «φρέναρε» στις 54.000 το Εξοικονομώ – Το στοίχημα του ΥΠΕΝ για εξεύρεση επιπλέον πόρων από ευρωπαικά ταμεία

Ξεπέρασαν τις 170.000 οι αιτήσεις για θερμοσίφωνες- αντλίες, «φρέναρε» στις 54.000 το Εξοικονομώ - Το στοίχημα του ΥΠΕΝ για εξεύρεση επιπλέον πόρων από ευρωπαικά ταμεία

Τόσο στη περίπτωση του «Εξοικονομώ 2025», που με τη λήξη της παράτασης (13 Απριλίου https://energypress.gr/news/ypen-paratasi-ypobolis-aitiseon-se-epta-programmata-energeiakis-anabathmisis), βρέθηκαν να έχουν υποβληθεί οριστικά 54.000 αιτήσεις, όσο και σε αυτή του «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», που μια εβδομάδα προτού εκπνεύσει (30 Απριλίου) το κοντέρ γράφει πάνω από 172.000 αιτήσεις, τα νούμερα είναι πολλαπλάσια όσων μπορούν να καλύψουν οι υφιστάμενοι προϋπολογισμοί. Αμφότερα τα προγράμματα είχαν ένα αρχικό μπάτζετ της τάξης των 700 εκατ ευρώ. Το πρώτο με 396 εκατ ευρώ και το δεύτερο με 223 εκατ.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται από το υπουργείο αφορά στην αναζήτηση νέων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές τι περιθώρια υπάρχουν και κατά πόσο η Κομισιόν θα εγκρίνει ανακατανομή κονδυλίων από προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι εκτιμήσεις με βάση τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή αν δεν βρεθούν νέοι πόροι και δεν αυξηθούν θεαματικά στην εβδομάδα που απομένει οι αιτήσεις για αντλίες και ηλιακούς θερμοσίφωνες, δείχνουν ότι μπορούν να ικανοποιηθούν περίπου ένα στα δύο αιτήματα. Κοντά δηλαδή στους 100.000 δυνητικούς δικαιούχους και από τα δύο προγράμματα επί ενός συνόλου μέχρι χθες, 226.290, (οι αιτήσεις για το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» συνεχίζουν να έρχονται). Αμφότερα είχαν πάρει παράταση από είκοσι ημέρες μέχρι και ένα μήνα.

Στη περίπτωση του «Εξοικονομώ 2025», μια εβδομάδα μετά την εκπνοή της παράτασης, το κοντέρ γράφει ότι ο συνολικός αριθμός των οριστικών αιτήσεων κλείδωσε στις 54.112. Κάνοντας το breakdown, το 60% αφορά αυτές ακριβώς τις ειδικές κατηγορίες στις οποίες στόχευε εξαρχής το πρόγραμμα. Τους πληγέντες- σεισμόπληκτους (19.212), τα ευάλωτα νοικοκυριά (6.680) και τα ΑΜΕΑ (7.336).

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο σύστημα βρίσκονται σχεδόν ακόμη 110.000 αιτήματα που για κάποιο λόγο δεν ολοκληρώθηκαν, είτε επειδή οι ενδιαφερόμενοι δεν κατάφεραν να μαζέψουν εγκαίρως όλα τα δικαιολογητικά, είτε γιατί τελικά έκαναν πίσω λόγω κόστους. Αθροίζοντας δηλαδή όσους ξεκίνησαν να κάνουν την αίτηση και όσους την ολοκλήρωσαν, προκύπτει ότι το ενδιαφέρον όσων θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους φτάνει τις 164.000.

Κρίνοντας από τον αρχικό προϋπολογισμό των 396 εκατ. ευρώ του προγράμματος και με δεδομένο ότι η μέση επιδότηση υπολογίζεται στα 20.000 ευρώ, εκτιμάται ότι μπορούν να καλυφθούν γύρω στις 20.000 αιτήσεις. Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ίδιο και η αναζήτηση επιπλέον πόρων από διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία, προκειμένου να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

  • Στη περίπτωση του «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», μια εβδομάδα πριν εκπνεύσει η παράταση (30 Απριλίου), το κοντέρ μέχρι χθες έγραφε ότι έχουν υποβληθεί 172.178 αιτήσεις. Εξ αυτών, 64.418 για αντλίες και 107.760 για θερμοσίφωνες.

Είναι μια αναλογία 60/40, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για ένα 90/10. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι υποβλήθηκαν πολύ περισσότερα αιτήματα επιδότησης των πολύ ακριβότερων αντλιών έναντι εκείνων για τους φθηνότερους ηλιακούς.

Κρίνοντας από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό των 223 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθούν περίπου 70.000 αιτήματα, δηλαδή γύρω στα μισά. Και εδώ καταβάλλεται προσπάθεια να αντληθούν πόροι από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα ή νέα ευρωπαϊκά ταμεία.

Τα παραπάνω συγκλίνουν για μια ακόμη φορά στο ίδιο συμπέρασμα. Το ενδιαφέρον για αναβάθμιση του οικιστικού αποθέματος της χώρας που υπολογίζεται σε 4,3 εκατομμύρια κατοικίες και την αλλαγή εξοπλισμού θέρμανσης είναι τεράστιο, ωστόσο τα δημοσιονομικά περιθώρια συγκεκριμένα.

Ακόμη δηλαδή και αν εξασφαλιστούν περαιτέρω κονδύλια, το «παράθυρο» σταδιακά κλείνει. Και οι όποιοι τυχόν νέοι γύροι προγραμμάτων θα έχουν αντικειμενικά όλο και πιο απαιτητικές και αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής και ενδεχομένως χαμηλότερα ποσά επιδοτήσεων από τα σημερινά. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι σε όλα μαζί τα μέχρι σήμερα «Εξοικονομώ» έχουν ενταχθεί περίπου 130.000 νοικοκυριά, με μια συνολική επιδότηση άνω των 2 δισ. ευρώ.

Σε μια εβδομάδα (30 Απριλίου) εκπνέει επίσης η παράταση που είχε δοθεί για τρία ακόμη προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, με πολύ πιο περιορισμένο κοινό από τα πρώτα. Αυτό για τη «προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης», ύψους 40 εκατ. ευρώ, εκείνο για τη «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων», ύψους 10 εκατ. ευρώ, καθώς και για δύο ακόμη.

Το «Αθηνά», ύψους 37,2 εκατ. ευρώ που αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εν λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων (με δικαιούχους τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού και τα ΝΠΔΔ αυτών που έχουν τη σχετική αρμοδιότητα) και το δίδυμο πρόγραμμα «Φοίβος», (12,4 εκατ.) για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εν λειτουργία δημοτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για την εγκατάσταση μπαταριών στις επιχειρήσεις, («Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις») είτε πάνω σε σχεδιαζόμενα είτε σε υφιστάμενα φωτοβολταϊκά, προϋπολογισμού 153,7 εκατ. ευρώ, η παράταση λήγει στις 31 Μαΐου.

 

 

 

 

energypress.gr

Κοινοποίηση σε

Facebook
X

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στείλτε μας το παράπονο, την παρατήρηση, την καταγγελία, το σχόλιο, το αίτημα, την φωτογραφία σας και βοηθήστε να κάνουμε την, πόλη, την κοινωνία και τον τόπο μας ένα καλύτερο μέρος για εμάς και τα παιδιά μας. Στείλτε μήνυμα στο info@eordaialive.com ή πάρτε μας τηλέφωνο στο 6981893715 (Viber) Μην το σκέφτεσαι, η γνώμη και η γνώση σου ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ !