Τράπεζα Υδρογόνου ετοιμάζει η Κομισιόν – Φθινόπωρο η πρώτη δημοπρασία

Eordaialive Team
5λ ανάγνωσης
Τράπεζα Υδρογόνου ετοιμάζει η Κομισιόν – Φθινόπωρο η πρώτη δημοπρασία

Μέσω του συστήματος των δημοπρασιών οι επενδυτές θα λαμβάνουν μια σταθερή τιμή ανά κιλό παραγόμενου υδρογόνου για δέκα έτη

Τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (EH2B) ως εργαλείου για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην παραγωγή και τις εισαγωγές πράσινου υδρογόνου προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίτευξη των στόχων του RePower EU που προβλέπει ότι έως το 2030 η παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη θα ανέρχεται σε 10Mt ενώ αντίστοιχο θα είναι και το ύψος των εισαγωγών.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών οι συνολικές επενδυτικές ανάγκες υπολογίζονται σε 335-471 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 200-300 δις. ευρώ που απαιτούνται για πρόσθετη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προκειμένου λοιπόν να διευκολυνθούν αυτές οι επενδύσεις η Κομισιόν προετοιμάζει ήδη την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου η οποία μάλιστα θα κάνει την πρώτη πιλοτική δημοπρασία της το Φθινόπωρο του 2023 με την υποστήριξη 800 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας.

Μέσω του συστήματος των δημοπρασιών οι επενδυτές θα λαμβάνουν μια σταθερή τιμή ανά κιλό παραγόμενου υδρογόνου για δέκα έτη. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να μειώσουν το κόστος κεφαλαίου αλλά και τη διαφορά κόστους έναντι της παραγωγής υδρογόνου από ορυκτά καύσιμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ένα πιλοτικό σχέδιο παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου προωθεί και η HELLENiQ ENERGY, ενώ την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου στις εγκαταστάσεις της στη Μάνδρα Αττικής ξεκίνησε ήδη η Linde Hellas. Επίσης η ΔΕΗ και η Motor Oil έχουν συστήσει κοινή εταιρία με την επωνυμία Hellenic Hydrogen με στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου Υδρογόνου στη χώρα.

Πλατφόρμα δημοπρασιών

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου θα λειτουργήσει ως κεντρική πλατφόρμα δημοπρασιών που θα διαχειρίζεται η Επιτροπή και στο μέλλον θα παρέχει υπηρεσίες δημοπρασίας στα κράτη μέλη για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής υδρογόνου.

Το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Επιτροπής είναι, η πλατφόρμα αυτή να επεκταθεί στις εισαγωγές υδρογόνου πιθανότητα κατά την ίδια λογική με την οποία λειτουργεί η Ενεργειακή Πλατφόρμα για τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου εντάσσεται στη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για έναν νόμο Net-Zero Industry Act, ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής καθαρών τεχνολογιών στην ΕΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι «Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας» που παρουσίασε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν θέτει επίσης στόχους για την ευρωπαϊκή παραγωγή ορυκτών που είναι αναγκαία για την πράσινη μετάβαση.

Έτσι εντός της ΕΕ θα πρέπει να εξορύσσεται το 10% των κρίσιμων πρώτων υλών όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και οι σπάνιες γαίες που θα καταναλώνονται το 2030, ενώ η ανακύκλωση θα προσθέσει επιπλέον 15%. Επίσης η εντός Ευρώπης επεξεργασία των υλικών αυτών θα πρέπει να καλύπτει το 40% των αναγκών της ΕΕ.

Πρόκειται για μία στροφή στη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη ευρωπαϊκή πολιτική, προφανώς κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς οι Βρυξέλλες δείχνουν να συνειδητοποιούν ότι μπορεί να χάσουν «το τρένο της πράσινης μετάβασης» αν χάσουν τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή όλων των απαιτούμενων πρώτων υλών και της επεξεργασίας τους.

Καθαρή τεχνολογία

Το «Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ στοχεύει, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, στη διασφάλιση ότι το μπλοκ θα μπορέσει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παραγωγή καθαρής τεχνολογίας και θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στην παραγωγή προϊόντων καθαρής τεχνολογίας, καθώς και στην πρόσβαση στις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

Θέτει ακόμα στόχο να παράγει τουλάχιστον το 40% των προϊόντων καθαρής τεχνολογίας που θα χρειάζεται έως το 2030, εν μέρει με τον εξορθολογισμό της χορήγησης αδειών για πράσινα έργα και την προώθηση των επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό θα προταθούν απλούστερα καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων, επιτρέποντας επιδοτήσεις για την προώθηση της πράσινης τεχνολογίας, με δυνατότητα προσφοράς φορολογικών ελαφρύνσεων, μέσω της χρήσης υφιστάμενων κονδυλίων της ΕΕ.

Η Ευρώπη πάντως πρέπει να λάβει μέτρα και για το υψηλό ενεργειακό κόστος των μεταλλευτικών επιχειρήσεων, το οποίο αν συνεχιστεί μπορεί να τινάξει στον αέρα το όποιο πρόγραμμα, εφόσον τα προϊόντα της δεν θα είναι ανταγωνιστικά με τις αντίστοιχες πρώτες ύλες και υλικά των τρίτων χωρών.

www.worldenergynews.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!