Τα βασικά σημεία του Οδηγού για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στις στέγες 300.000 δικαιούχων – Μέχρι 7 Κιλοβάτ τα οικιακά – Τι προβλέπεται για επιχειρήσεις και αγρότες

Eordaialive Team
7λ ανάγνωσης
Τα βασικά σημεία του Οδηγού για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στις στέγες 300.000 δικαιούχων - Μέχρι 7 Κιλοβάτ τα οικιακά - Τι προβλέπεται για επιχειρήσεις και αγρότες

Τα βασικά σημεία του Οδηγού για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στις στέγες 300.000 δικαιούχων – Μέχρι 7 Κιλοβάτ τα οικιακά – Τι προβλέπεται για επιχειρήσεις και αγρότες


Οριστικοποιούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι τελευταίες λεπτομέρειες για το «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», ώστε να μπει στην τελική ευθεία η έναρξη του προγράμματος. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει η προδημοσίευση του Οδηγού, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι ενδιαφερόμενοι για την υποβολή αίτησης υπαγωγής.

Την ίδια στιγμή, είναι σχεδόν έτοιμη η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την κατάθεση αιτήματος σύνδεσης για συστήματα net-metering, με τη διαδικασία , να έχει πλέον απλοποιηθεί σημαντικά. Μάλιστα, η πλατφόρμα είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί ακόμη και σήμερα από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν σε αιτήσεις σύνδεσης, πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Πάντως, η «πρεμιέρα» του «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» περνά και από την ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ που βρίσκεται σε διαβούλευση και το οποίο αφορά την ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας για τις ΑΠΕ. Κι αυτό γιατί στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται διάταξη που θα θεσμοθετήσει την υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων επιδότησης συστημάτων ενεργειακού συμψηφισμού.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική ρύθμιση, θα πρέπει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να υπάρξει εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει τις παραμέτρους υλοποίησής του «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» – όπως τη χρονική διάρκεια του, αλλά και τα μέγιστα όρια ισχύος φωτοβολταϊκών και μπαταριών, για κάθε κατηγορία δικαιούχων. Επίσης, για την «πρεμιέρα» θα πρέπει να είναι πλήρως έτοιμη και η δεύτερη πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, αυτή για την κατάθεση των αιτήσεων ένταξης στη δράση.

Έναρξη αιτήσεων έως τα μέσα Μαρτίου 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επανέλαβε χθες σε εκδήλωση ότι η υποβολή αιτήσεων ένταξης θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αν και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παραπάνω βημάτων είναι «σφιχτό». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) και το επενδυτικό φόρουμ Α ENERGY.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε πως μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθούν 300.000 νοικοκυριά περίπου, αγρότες και επιχειρήσεις, για την εγκατάσταση ανάλογων συστημάτων, με συμμετοχή 40%, 30% και 30%, αντίστοιχα, σε αυτή τη «δεξαμενή». Επομένως, ενίσχυση θα λάβουν περίπου 120.000 οικιακά συστήματα, 90.000 αγροτικά και 90.000 επιχειρήσεων.

Βασική αιτία για την αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων στους 300.000, έναντι των 250.000 που αναφέρονταν όταν είχε αναγγελθεί στο πρόγραμμα, είναι ο περιορισμός της μέγιστης ισχύος των οικιακών συστημάτων που θα επιδοτηθούν. Έτσι, αντί για φωτοβολταϊκά έως 10 κιλοβάτ που προβλεπόταν σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μία κατοικία θα μπορεί να ενισχυθεί για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού μέγιστης ισχύος μέχρι 7 κιλοβάτ.

«Συγχρονισμός» της χωρητικότητας μπαταρίας με το φ/β

Όπως έχει γράψει το energypress, στην περίπτωση των κατοικιών θα επιδοτούνται μόνο φωτοβολταϊκά που συνοδεύονται από μπαταρία. Το πλαφόν χωρητικότητας της μονάδας αποθήκευσης θα «ακολουθεί» την ισχύ του φωτοβολταϊκού. Επομένως, αν κάποιο νοικοκυριό επιλέξει να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό 7 κιλοβάτ, αυτό θα πρέπει να συνδυάζεται με μία μπαταρία έως 7 κιλοβατώρες.

Αντίθετα, αν επιλέξει ένα φωτοβολταϊκό 3 κιλοβάτ, τότε θα μπορεί να επιδοτηθεί για μπαταρία έως 3 κιλοβατώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει μονάδα αποθήκευσης μεγαλύτερης χωρητικότητας, για την οποία ωστόσο θα λάβει ενίσχυση μέχρι το σχετικό πλαφόν. Επομένως, αν συνδυάσει ένα φωτοβολταϊκό 3 κιλοβάτ με μπαταρία χωρητικότητας 5 κιλοβατώρων, τότε η επιδότηση θα υπολογισθεί για τα 3/5 του κόστους της μπαταρίας.

Οι ενισχύσεις θα ξεκινούν από 40% και θα φτάνουν έως 60%, με το ακριβές ποσοστό για κάθε νοικοκυριό να καθορίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Στην πράξη, με την επιδότηση θα καλύπτεται το 100% του κόστους της μπαταρίας και ένα μικρό ποσοστό του φωτοβολταϊκού.

Τα οικιακά συστήματα (όπως και των υπόλοιπων κατηγοριών δικαιούχων) θα λειτουργούν με καθεστώς net-metering. Η ύπαρξη της μπαταρίας θα επιτρέπει την αύξηση του ταυτοχρονισμού, που σε ένα τυπικό νοικοκυριό μπορεί να φτάσει στο 60%, από 30% που είναι με ένα «απλό» φωτοβολταϊκό. Έτσι, χάρις στη μονάδα αποθήκευσης, ένα νοικοκυριό θα έχει ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, αφού για την ταυτοχρονισμένη παραγωγή-κατανάλωση θα έχει μικρότερη επιβάρυνση και από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Από το ΥΠΑΝ τα συστήματα για επιχειρήσεις 

Για να «τρέξει» το πρόγραμμα, έχουν ήδη διασφαλισθεί 150 εκατ. ευρώ, ενώ στην πορεία θα προστεθούν επιπλέον κονδύλια. Στη δράση θα προβλέπεται επίσης ένας μικρός διακριτός προϋπολογισμός ειδικά για ευάλωτα νοικοκυριά, για τα οποία μάλιστα θα προβλέπεται η εγκατάσταση «απλών» φωτοβολταϊκών. Η επιδότηση σε αυτή την περίπτωση θα είναι 60%.

Εκτός από τα οικιακά συστήματα, το ΥΠΕΝ θα «τρέξει» και την επιδότηση των αγροτικών συστημάτων net-metering. Το μέγιστο όριο ισχύος σε αυτή την περίπτωση θα είναι τα 10 κιλοβάτ, με επιδότηση έως 40%, ενώ τα φωτοβολταϊκά δεν θα συνοδεύονται από μπαταρίες. Ο λόγος είναι πως προβλέπονται για εποχιακή χρήση (πομόνες), επομένως δεν θα είχε κάποια αποτελεσματικότητα η αποθήκευση ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, το υποπρόγραμμα για τις επιχειρήσεις φαίνεται πως θα «τρέξει» από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε αυτή την κατηγορία, θα επιδοτηθούν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 kW (χωρίς μπαταρίες) για μικρές εταιρείες, τα οποία θα λειτουργούν με καθεστώς net-metering. Επίσης θα υπάρξει ενίσχυση και για φωτοβολταϊκά μεγαλύτερης ισχύος με μπαταρίες, για μεσαίες-μεγάλες επιχειρήσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, τα συστήματα θα είναι zero-injection, δηλαδή δεν θα εγχέουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

 

 

 

energypress.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!