Κωτσιδης Στέφανος
Κωτσιδης Στέφανος

Σενάρια για παράταση λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου ως το 2025 για να εξασφαλιστεί η τηλεθέρμανση

Σενάρια για παράταση λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου ως το 2025 για να εξασφαλιστεί η τηλεθέρμανση
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σενάρια για παράταση λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου ως το 2025 για να εξασφαλιστεί η τηλεθέρμανση

Την παράταση λειτουργίας έως το 2025 των λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη, ζητά με επιστολή της η ΔΕΥΑ Κοζάνης, καθώς και την ένταξη αυτών κατά προτεραιότητα στο σύστημα κατά την χειμερινή περίοδο.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Eleni xondromatidou

Συγκεκριμένα οι μονάδες III και IV ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, που πρόκειται να διακόψουν οριστικά τη λειτουργία τους τον Δεκέμβριο του 2022, αντίστοιχα και η μονάδα V του ίδιου σταθμού, τον Δεκέμβριο του 2023, αποτελούν τη μοναδική πηγή τροφοδοσίας με θερμική ισχύ της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης. Η εν λόγω εγκατάσταση λειτουργεί από το 1993, εξυπηρετώντας πάνω από 70.000 δημότες, συμπεριλαμβανομένων δημοσίων κτηρίων.

Για την υλοποίηση του συστήματος τηλεθερμάνσεων Δ. Μακεδονίας, είχε υπογραφεί σχετικό μνημόνιο το 2020, μεταξύ των δημοτικών επιχειρήσεων της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ, της περιφέρειας και του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Μετάβαση (ΣΔΑΜ). Όπως σημειώνει η ΔΕΥΑ, η μελέτη και λειτουργία μιας σειράς έργων, που προβλέπονται στο μνημόνιο, είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2024.

Σύμφωνα με τα παραπάνω προκύπτει κενό στην τροφοδοσία της εγκατάστασης από την έναρξη της επερχόμενης περιόδου θέρμανσης 2022-23. Επιπλέον όπως τονίζει η ΔΕΥΑ, η απαιτούμενη θερμική ισχύς καθιστά αδύνατη τη λειτουργία της με μόνο μία μονάδα.

Περαιτέρω, η δυνατότητα για παράταση λειτουργίας της μονάδας V έως το 2025 και κατ’ αντιστοιχία των III και IV ως το 2023, εντός περιορισμένου ωστόσο αριθμού ωρών, δεν δύναται να αποτελέσει λύση, αφού τίθενται σε λειτουργία κατά τη θερινή περίοδο, προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Επιπλέον όπως υπογραμμίζει η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης της Κοζάνης, η δημοπρατηθείσα από τη ΔΕΗ λύση, για εγκατάσταση ηλεκτρικών λεβήτων επίσης δεν επιλύει το πρόβλημα. Αφενός λόγω υπέρογκου λειτουργικού κόστους που δεν μπορεί η επιχείρηση να καλύψει και αφετέρου διότι δεν εξασφαλίζεται με κανένα τρόπο η εφεδρεία της εγκατάστασης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΥΑΚ ζητά δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, τη ΔΕΗ και την Περιφέρεια, για τη διασφάλιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων, ώστε να διατηρηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρουν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα:

  • τη διατήρηση στο σύστημα και συνέχιση συστηματικής λειτουργίας των μονάδων II, IV και V του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, έως και την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία των έργων του μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση ως το 2025
  • τη λήψη των απαιτούμενων νομοθετικών ή άλλων παρεμβάσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι λιγνιτικές μονάδες που εξυπηρετούν την τηλεθέρμανση πόλεων να εντάσσονται κατά προτεραιότητα στο σύστημα, κατά τη χειμερινή περίοδο, εξασφαλίζοντας την ομαλή τροφοδοσία. Σε διαφορετική περίπτωση να καλύπτεται οικονομικά το κόστος από τη μη λειτουργία
  • όταν τεθούν σε λειτουργία από τη ΔΕΗ οι ηλεκτρικοί λέβητες, να διασφαλιστεί μέσω χρηματοδότησης το λειτουργικό κόστος, το οποίο δε δύναται να καλύψει η ΔΕΥΑ, ούτε και οι καταναλωτές.
  • τη σημαντική οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων, με την επιστροφή μέρους των εσόδων από τα τέλη δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που αυτές οφείλουν να καταβάλλουν για τη λειτουργία τους

 

 

 

energypress.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

karaiskos
Λίτσα Παλαμά
Μίμτσης Πέτρος
Δεληκώστας Πτολεμαιδα
freen market ptolemaida
radio-kapsoyra-eordaialive.
Ασφλαειες Νικου Πτολεμαιδα - Εορδαία
afrokrema - ptolemaida-eordaia

Το Eordaialive στα Social Media

asepop velventoy
radio melodia ptolemaida
τριανταφυλλος ιορδανίδης
H Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας… - Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχετική Ημερίδα στο Διοικητήριο Γρεβενών.  

Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές ποιόν θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη;

Loading ... Loading ...