πιδότηση για το ρεύμα 30 ευρώ/ MWh για τις πρώτες 300 Κwh θα έχουν οι καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση ανεξαρτήτως παρόχου έως το τέλος του χρόνου, ενώ το μέτρο θα αφορά και στην κατανάλωση του Σεπτεμβρίου.
Τις λεπτομέρειες του μέτρου που στοχεύει στο να μπει «φρένο» στις αυξήσεις – φωτιά στην ενέργεια, παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Στο μεταξύ ο υπουργός είχε χθες το απόγευμα σύσκεψη με τη ΡΑΕ, τη ΔΕΗ και του υπόλοιπους παρόχους ρεύματος. Σε αυτή ο κ. Σκρέκας απηύθυνε σύσταση να συμβάλουν στην απορρόφηση των αυξήσεων.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα μέτρα που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με αιχμή την επιδότηση του τιμολογίου όλων των προμηθευτών κατά 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός ζήτησε να στηριχθεί ο καταναλωτής στο πλαίσιο της λειτουργίας του ανταγωνισμού.
Οι προβληματισμοί των παρόχων ρεύματοςΑπό την άλλη πλευρά ορισμένες εταιρείες εξέθεσαν προβληματισμό για την επαλήθευση των σεναρίων εξέλιξης των τιμών, πάνω στα οποία βασίστηκε η εκτίμηση για τα τιμολόγια λιανικής δεδομένου ότι η κρίση σε διεθνές επίπεδο συνεχίζεται. Η τιμή της ενέργειας για σήμερα στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται στα 172,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (η μέγιστη φθάνει στα 209,66 ευρώ), στα ίδια επίπεδα με την Ισπανία και την Πορτογαλία και ελαφρώς χαμηλότερα από την Ιταλία όπου η τιμή αύριο φθάνει στα 174,58 ευρώ.
Το θέμα των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας θα τεθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι ιδιώτες προμηθευτές τόνιζαν και πριν από τη σύσκεψη τη δυσκολία αντιστάθμισης των αυξήσεων από πλευράς της αγοράς, δεδομένης της συνεχιζόμενης κούρσας των τιμών φυσικού αερίου και CO2 και των πιέσεων που ασκούν οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά.
«Όταν η τιμή της μεγαβατώρας έχει φτάσει από τα 50 και τα 60 ευρώ στα 172, η απόσταση δεν μπορεί να καλυφθεί. Οι εταιρείες δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτό το κόστος χωρίς να καταστούν ζημιογόνες» τονίζουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», περιγράφοντας μια ασφυκτικά πιεστική κατάσταση γι’ αυτές.
«Για ένα φορτίο LNG πληρώναμε 10 εκατ. και τώρα πρέπει να προπληρώσουμε 65 εκατ. ευρώ» τονίζει εκπρόσωπος καθετοποιημένης εταιρείας προμήθειας.
Αντίστοιχες πιέσεις για κεφάλαια κίνησης δημιουργούν σε όλες τις εταιρείες οι υψηλές τιμές χονδρεμπορικής, καθώς οι προμηθευτές αγοράζουν σε ημερήσια βάση για να τιμολογήσουν στον μήνα και να εισπράξουν στην καλύτερη των περιπτώσεων σε διάστημα 20 ημερών.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα λειτουργήσει η επιδότηση, πόση αύξηση θα δουν οι καταναλωτές
Τις παρεμβάσεις του κράτους σε μία προσπάθεια απορρόφησης του εισαγόμενου πληθωρισμού που «φουσκώνει» τους λογαριασμούς ρεύματος παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σκρέκας, «ένας λογαριασμός ο οποίος έχει 300 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση, θα είχε μια χρέωση 35,18 ευρώ ανταγωνιστικού σκέλους, μια χρέωση 15,69 ευρώ ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Διάφορα και ΦΠΑ και θα κατέληγε μαζί με τον δήμο σε ένα συνολικό ποσό 68,68. Πως προκύπτει αυτό; Θα είχε, σε ότι αφορά την κατανάλωση ενέργειας, την τιμή που ισχύει σήμερα, την τιμή αναφοράς που είναι περίπου 11 λεπτά, 110 ευρώ η μεγαβατώρα δηλαδή, για 300 κιλοβατώρες. Αυτό μας κάνει 33,17 ευρώ, σύμφωνα με την ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ. Αυτό θα αυξανόταν κατά 20,54 ευρώ. Η έκπτωση ενέργειας που κάνει η ΔΕΗ είναι 9,95 ευρώ. Η επιδότηση της Πολιτείας, δηλαδή τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι 9 ευρώ στα 300 κιλοβάτ, μας κάνουν 9 ευρώ, άρα αφαιρούνται 18,95 ευρώ, 19 ευρώ και έτσι το συνολικό ποσό είναι 68,68 ευρώ, το οποίο θα πληρώσει ο καταναλωτής. Άρα έχει περίπου ένα ευρώ αύξηση, έτσι όπως φαίνεται εδώ».
Εν συνεχεία ο κ. Σκρέκας ανέφερε και παράδειγμα στις 400 κιλοβατώρες επισημαίνοντας ότι «αν πάμε στο επόμενο είναι 400. Εδώ ξεπερνάμε τα 300 κιλοβάτ, οπότε πρέπει η ΔΕΗ να κάνει μία επιπλέον έκπτωση από την έκπτωση ενέργειας που αναφέρεται. Η έκπτωση ενέργειας σε σχέση με πριν, βλέπετε ήταν 9,95 στα 300 κιλοβάτ, εδώ είναι 13,27, παραμένει η επιδότηση της πολιτείας μέχρι τις 300 κιλοβατώρες σταθερή στα 9 ευρώ. Επιπλέον μία έκπτωση από τη ΔΕΗ 3 ευρώ, οπότε το τελικό ποσό φτάνει στα 86,65 ευρώ. Εδώ η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 27,38 ευρώ, άρα αν προσθέσουμε τα 13, τα 9 και τα 3, σημαίνει 26 ευρώ σε σχέση με τα 27,38. Έτσι ο καταναλωτής θα δει μία αύξηση της τάξης του 1,6 ευρώ σε μηνιαία βάση».
«Το 72% σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε λάβει από τη ΔΕΗ, το 72% των νοικοκυριών έχουν κάτω από 300 κιλοβατώρες το μήνα. Άρα με την επιδότηση που δίνουμε ως πολιτεία καλύπτουμε το 72% των νοικοκυριών. Όχι ευάλωτων, συνολικά των νοικοκυριών, της κατανάλωσης που έχουν», είπε ακόμη ο κ. Σκρέκας, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε: «Με την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ, καλύπτουμε το 80% τουλάχιστον των νοικοκυριών. Επαναλαμβάνω γιατί είναι το 80% των μετρητών. Όπου στους μετρητές δεν έχουμε μόνο νοικοκυριά έχουμε και επιτηδευματίες και αγρότες κλπ».