Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Πρωταθλήτρια στην μείωση κατανάλωσης άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή η Ελλάδα στην Ευρώπη

4λ ανάγνωσης
Πρωταθλήτρια στην μείωση κατανάλωσης άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή η Ελλάδα στην Ευρώπη

Πρωταθλήτρια στην μείωση κατανάλωσης άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή η Ελλάδα στην Ευρώπη

Μείωση κατά 43% στην διετία ενώ για το σύνολο της Ευρώπης ήταν μόλις 3% – Πολωνία και Ιρλανδία εκμεταλλεύονται τον άνθρακα
Πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή είναι η Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του χρηματοοικονομικού think-tank Ember.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι την τελευταία διετία η χώρα μας μείωσε την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα κατά 43% και ακολουθείται από την Ισπανία η οποία μείωσε την αντίστοιχη παραγωγή κατά 42%.

Την ίδια ώρα χώρες όπως η Πολωνία και η Ιρλανδία έχουν αυξήσει την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα. Ειδικά στην Πολωνία, η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έχει αυξηθεί κατά 7% ,+8 TWh, από το 2019 έως σήμερα, με αποτέλεσμα η χώρα να καταστεί καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τον Αύγουστο του 2021 μετά.

Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα, παρά την αύξηση της τιμής των ρύπων είναι κατά πολύ φθηνότερη από την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο λόγω της έκρηξης των τιμών του συγκεκριμένου καυσίμου. Σύμφωνα με τη μελέτη του Ember οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν 585% το 2021.

Έτσι η Πολωνία όλους αυτούς τους μήνες της ενεργειακής κρίσης έχει καταστεί η φθηνότερη αγορά της Ευρώπης.

Είναι ενδεικτικό ότι για σήμερα 2/2 η μέση χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία βρίσκεται στα 141,97 ευρώ/MWh στη γειτονική Γερμανία στα 140,22 ευρώ/MWh, ενώ στη Νότια Ευρώπη οι τιμές ξεπερνούν τα 200 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 237,23 ευρώ/MWh στην Ιταλία στα 213,27 ευρώ/MWh και στην Ισπανία στα 210,18 ευρώ/MWh.

Aύξηση παραγωγής του φυσικού αερίου κατά 17,2%,  στο 30% το συνολικό μερίδιο των ΑΠΕ

Η εξέλιξη των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και η αύξηση της εξάρτησης της Ελλάδας από το φυσικό αέριο τροφοδοτεί και τον προβληματισμό για την ταχεία απολιγνιτοποίηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή η τιμή στην οποία αγοράζουν οι προμηθευτές ρεύματος) το 2021 διαμορφώθηκε σε 132,075 ευρώ/MWh, ενώ το 2020 η αντίστοιχη τιμή ήταν 58,099 ευρώ/MWh.

Και η τιμή αυτή διαμορφώθηκε με ένα μίγμα παραγωγής στο οποίο, το 2021 ο λιγνίτης μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό 10% σε σχέση με το 2020, ενώ το φυσικό αέριο αυξήθηκε στο 40%.

Το κενό στην παραγωγή λιγνίτη καλύφθηκε κυρίως από τις μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες κάλυψαν το 2021 το 40% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα μας ή αλλιώς 20.873GWh. Σε σχέση με το 2020 η παραγωγή των μονάδων αερίου κατέγραψε αύξηση της τάξης του 17,2% ή αλλιώς 3.059 GWh.

Σημαντική αύξηση καταγράφει επίσης και η παραγωγή των ΑΠΕ η οποία ενισχύθηκε κατά 16,2%. Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 20% της συνολικής παραγωγής (10.458GWh). Εάν μάλιστα προστεθεί στο μερίδιο των ΑΠΕ και η παραγωγή στο δίκτυο, από μικρότερα φωτοβολταϊκά τότε το ποσοστό αυξάνεται κατά 10% (477GWh) και φτάνει στο 30%.

Αυτά σε ότι αφορά την Ελλάδα σε επίπεδο ΕΕ η μελέτη του Ember καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακή κατάργηση της χρήσης του άνθρακα σταμάτησαν από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Λόγω της έκρηξης της τιμής του φυσικού αερίου σύμφωνα με τη μελέτη η ενέργεια από άνθρακα μειώθηκε μόλις κατά 3% από το 2019 έως το 2021 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με 29% τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ορυκτά καύσιμα –άνθρακας και αέριο– μειώθηκαν στο 37% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το 2021, ελάχιστα χαμηλότερα από το μερίδιο 39% που είχε επιτευχθεί το 2019. Εν τω μεταξύ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια παρήγαγαν το 37% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και τα πυρηνικά 26%.

www.worldenergynews.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *