Πράσινο Ταμείο: Σε Μεγαλόπολη και Δ. Μακεδονία οι πόροι του 3,5% των ρύπων

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Πράσινο Ταμείο: Σε Μεγαλόπολη και Δ. Μακεδονία οι πόροι του 3,5% των ρύπων

Πράσινο Ταμείο: Σε Μεγαλόπολη και Δ. Μακεδονία οι πόροι του 3,5% των ρύπων

 

Σε βιώσιμες δραστηριότητες χαμηλής εκπομπής άνθρακα οι χρηματοδοτήσεις

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

 

Σε μια ακόμη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίζεται η κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Με τη νέα αυτή κατανομή ποσοστό 3,5% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων για το 2022 θα λάβει το Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων στις περιφέρεις Κοζάνης και Φλώρινας καθώς και στη Μεγαλόπολη, ενώ ποσοστό 2% των εσόδων θα διοχετεύονται στο υπουργείο για την κάλυψη λειτουργικών του δαπανών.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση το 3,5% των πόρων που θα διοχετευθεί στις προαναφερόμενες περιοχές θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού άνθρακα προκειμένου να διαφοροποιηθεί η οικονομία τους, εν όψει της απολιγνιτοποίησης. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στις λιγνιτικές περιοχές. Οι δράσεις μπορεί επίσης να αφορούν και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα/ πανεπιστήμια.

Όπως είναι γνωστό το 74,9% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, διατίθενται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου λόγω της έκρηξης των τιμών που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων αυξήθηκαν σημαντικά το 2021 λόγω της εκτόξευσης της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα – η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται ότι για το 2022 θα έσοδα από τις δημοπρασίες με μέση τιμή ρύπων τα 75 ευρώ ανά τόνο (σήμερα η τιμή κινείται γύρω από τα 80 ευρώ/τόνο), θα ανέλθουν για το 2022 περίπου στα 2 δις ευρώ.

Στις λειτουργικές δαπάνες του ΥΠΕΝ το 2%

Με την ίδια απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του υφυπουργού το 2% των εσόδων θα διοχετευτεί στο υπουργείο για την κάλυψη λειτουργικών του δαπανών.
Αναλυτικότερα η απόφαση για τον “Τρόπο κατανομής εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το έτος 2022» (Β’ 481) έχει ως εξής:
Ποσοστό τρία κόμμα πέντε τοις εκατό (3,5%) των εσόδων διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.
Οι δράσεις θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και για επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στις λιγνιτικές περιοχές. Οι δράσεις δύναται να αφορούν και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα/πανεπιστήμια. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη, έως εξαντλήσεώς του.
Επίσης ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) των εσόδων διατίθεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κάλυψη λειτουργικών του δαπανών.

www.worldenergynews.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!