Πώς η ενεργειακή κρίση αυξάνει το μερίδιο της ΔΕΗ – Η θέση των άλλων εταιρειών

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Πώς η ενεργειακή κρίση αυξάνει το μερίδιο της ΔΕΗ - Η θέση των άλλων εταιρειών

Πώς η ενεργειακή κρίση αυξάνει το μερίδιο της ΔΕΗ – Η θέση των άλλων εταιρειών

Κοινό μυστικό αποτελεί τους τελευταίους μήνες η μετακίνηση καταναλωτών από τους εναλλακτικούς παρόχους στη ΔΕΗ,και το δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ του Νοεμβρίου αποδεικνύει αυτήν την τάση.

Πρώτη με… διαφορά η ΔΕΗ

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ διαθέτει μερίδιο 63,5% στην αγορά προμήθειας, από 63,4% τον Οκτώβριο και 62% τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά στα μερίδια των ιδιωτών προμηθευτών, τον περασμένο μήνα η Protergia κατείχε το 7,02% της προμήθειας, ο ΗΡΩΝ το 6,81%, η Elpedison το 6,12%, η NRG το 4,18% και η Watt & Volt το 2,42%.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και η προβολή της έκπτωσης που κάνει από την κυβέρνηση ήδη από τον Σεπτέμβριο έκαναν τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν την εταιρεία με την αίσθηση του καταφυγίου, στην ενεργειακή κρίση. Τα ανταγωνιστικά της τιμολόγια δημιούργησαν, δε, και αντιδράσεις στους άλλους προμηθευτές, που δεν δίστασαν να πουν ότι η ΔΕΗ πουλά σε τιμές κάτω του κόστους.

 

Οι ανοδικές τιμές ενέργειας προβληματίζουν έντονα τόσο την κυβέρνηση όσο και την αγορά, αφού πριν λίγες ημέρες σημειώθηκαν και νέα ρεκόρ.

Ωστόσο τις τελευταίες δύο μέρες οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αποκλιμακώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 34% στα 196 ευρώ, στη Γαλλία κατά 23% στα 319 ευρώ, στη Βουλγαρία κατά 48% στα 177 ευρώ και στην Ισπανία κατά 19% στα 311 ευρώ.

Στην Ελλάδα η τιμή της χονδρεμπορικής υποχώρησε κατά 39%, στα 213,6 ευρώ, ενώ στο ξεκίνημα της εβδομάδας που πέρασε οι τιμές χονδρεμπορικής ξεπέρασαν τα 400 ευρώ/MWh.

Οι τιμές ενέργειας ακολούθησαν την αποκλιμάκωση του φυσικού αερίου, που από τα 180 ευρώ/MWh την Τρίτη, βρέθηκε χθες στα 126 ευρώ/MWh.

Παραγωγή ενέργειας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το ενεργειακό μίγμα, τον Νοέμβριο κυριαρχεί το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με 45%. Ακολουθούν οι ΑΠΕ με 34%, οι εισαγωγές με 8%, ο λιγνίτης με 7% και τα υδροηλεκτρικά με 6%. Η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο είναι υψηλότερη κατά 28% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.

Για τον ίδιο μήνα στο σύνολο των 14 μονάδων παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο, οι πρώτες σε καθαρή παραγωγή είναι τέσσερις της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα ο «ΑΗΣ Μεγαλόπολης V» είχε καθαρή παραγωγή 288.208 MWh, ο «ΑΗΣ Αλιβερίου V» με 240.705 MWh, ο «ΑΗΣ Λαυρίου V» με 204.848 MWh και ο «ΑΗΣ Κομοτηνής Ι» με 197.104 MWh. Έπονται οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών παικτών της αγοράς.

Ωστόσο, αντίθετα με την προμήθεια, στην οποία η ΔΕΗ ενισχύει την παρουσία της τους τελευταίους τρεις μήνες, στην παραγωγή η συμμετοχή της εμφανίζεται μειωμένη.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Πώς η ενεργειακή κρίση αυξάνει το μερίδιο της ΔΕΗ - Η θέση των άλλων εταιρειών

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...