Την συνάφεια των χρεώσεων που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος με το κόστος ενέργειας μελετάει, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες του energypress, η Κομισιόν προκειμένου να δει τι περιθώρια υπάρχουν για τον περιορισμό του ρυθμιζόμενου σκέλους που προοδευτικά καταλήγει να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του τελικού ποσού.
Ειδικότερα, η σχετική συζήτηση έχει ανακύψει στη βάση ότι ο λογαριασμός ρεύματος, σε συνθήκες αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ στο ημερήσιο ενεργειακό μίγμα των κρατών-μελών, θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το διαφορετικό (χαμηλότερο) ενεργειακό κόστος, εμπεδώνοντας το όφελος στα μάτια του καταναλωτή. Ακολούθως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η «άσκηση» της Κομισιόν, που μένει να δούμε σε ποια μέτρα θα αποτυπωθεί, έχει σαν στόχο αρχικά να αποτυπώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιες είναι αυτές οι χρεώσεις και σε δεύτερο χρόνο να προσδιορίσει την σχετικότητά τους με το κόστος του ρεύματος προκειμένου οι μη σχετιζόμενες να απενταχθούν από την διαδικασία τιμολόγησης της ενέργειας.
Σε πρόσφατη δήλωσή του σχετικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης για Προσιτή Ενέργεια, ο Επίτροπος Ενέργειας Ντάν Γιόγκενσεν είχε κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «αντιμετώπιση του μη ενεργειακού σκέλους των λογαριασμών ενέργειας», αναφερόμενος ακριβώς σε αυτή την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το εν λόγω πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο σε μια σειρά κράτη μέλη της ΕΕ όπου ο τελικός λογαριασμός του καταναλωτή περιλαμβάνει ένα τελικό νούμερο χωρίς κάποια ανάλυση του ποσού.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, τα πράγματα είναι καλύτερα με τους λογαριασμούς να αποτυπώνουν αρκετά διακριτά και με σαφήνεια τις χρεώσεις που περιλαμβάνουν. Ωστόσο, και στη χώρα μας, το βασικό πρόβλημα παραμένει και δεν είναι άλλο από την σημαντική επιβάρυνση του τελικού ποσού από ρυθμιζόμενες χρεώσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με το κόστος και την κατανάλωση της ενέργειας όπως είναι η ΕΡΤ και τα δημοτικά τέλη.
Χρειάζεται να σημειωθεί ότι το εν λόγω θέμα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, ιδίως κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, όπου οι πρόσθετες επιβαρύνσεις από τις τρίτες χρεώσεις δημιουργούσαν πρόσθετες δυσκολίες στην αποπληρωμή των λογαριασμών.
Μάλιστα, ο διαχωρισμός της είσπραξης των χρεώσεων και του κόστους ενέργειας βρίσκεται μόνιμα στην «ατζέντα» του κλάδου, ωστόσο πλέον παίρνει νέες διαστάσεις υπό το βάρος μιας πραγματικότητας που από την μία «αφηγείται» περί φθηνής πράσινης ενέργειας και από την άλλη το νούμερο που αντικρύζει ο καταναλωτής στο λογαριασμό του παραμένει εν πολλοίς δυσθεώρητο με αποτέλεσμα να αυξάνει η δυσαρέσκεια των καταναλωτών.
Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη της αγοράς των ΑΠΕ με γνώση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας που συνομίλησαν με το energypress, επισημαίνουν μεταξύ άλλων την ανάγκη ο σχεδιασμός των λογαριασμών να αναδεικνύει το κόστος των ΑΠΕ, χωρίς αυτό να «νοθεύεται» στη διαδικασία «συγγραφής» του στο λογαριασμό του ρεύματος.
Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση, η Κομισιόν μέσω του CEER πραγματοποιεί δημόσια διαβούλευση με την μορφή ερωτηματολογίου όπου καλεί το σύνολο της αγοράς (εταιρείες προμήθειας, ρυθμιστικές αρχές και φορείς της αγοράς) σε όλη την Ευρώπη να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους επί του θέματος με σκοπό να καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση που θα περιλαμβάνει το feedback της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να σημειωθεί, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, ότι οι όποιες παρεμβάσεις και μέτρα της Κομισιόν δεν θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τα κράτη μέλη παρά θα αφορούν σε συστάσεις στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας για την εξομάλυνση της αγοράς ενέργειας με ορατό αποτύπωμα στον τελικό καταναλωτή.
Υπενθυμίζεται ακόμη, όπως έχει γράψει το energypress, ότι στο Affordable Energy Action Plan θα δίνουν επίσης το «παρών» πολιτικές για την περαιτέρω ενοποίηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών, με προφανή σκοπό την ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση των χονδρεμπορικών τιμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες του energypress οι πολιτικές αυτές βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση, το «έλλειμμα ενοποίησης» που αναγνωρίζει η Κομισιόν δικαιώνει τη θέση της Ελλάδας για το ότι το η ευρωπαϊκή αγορά είναι κατακερματισμένη.