Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Μέσω διαγωνισμών το strategic reserve για την αποζημίωση των λιγνιτικών της ΔΕΗ – Θα μπορεί να συμμετάσχει και η βιομηχανία

3λ ανάγνωσης
Μέσω διαγωνισμών το strategic reserve για την αποζημίωση των λιγνιτικών της ΔΕΗ – Θα μπορεί να συμμετάσχει και η βιομηχανία

Μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας και συγκεκριμένα μέσω διαγωνισμών, μελετάται να εισαχθεί ο μηχανισμός αποζημίωσης για τη στρατηγική εφεδρεία, το περίφημο strategic reserve mechanism μέσω του οποίου φιλοδοξεί η ΔΕΗ να αποζημιωθεί για την διατήρηση σε εφεδρεία των υπό απόσυρση λιγνιτικών της μονάδων (στην περίοδο 2020-2023) λόγω του ότι χρειάζονται για την επάρκεια και ευστάθεια του συστήματος.

Προς αυτή τη λύση προσανατολίζεται το ΥΠΕΝ, καθώς όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής επαφές με τις κοινοτικές αρχές, το σχήμα όπως είχε αρχικά παρουσιαστεί δεν ανταποκρίνεται και βρίσκεται εκτός των κανονισμών της ΕΕ. Για αυτό το λόγο εξετάζεται η προώθηση των αποζημιώσεων μέσω ενός ανταγωνιστικού σχήματος, ούτως ώστε ο μηχανισμός να συμμορφώνεται με το κοινοτικό δίκαιο.

Μέσω της ανταγωνιστικής αυτής διαδικασίας, υπηρεσίες στρατηγικής εφεδρείας θα μπορούν να παράσχουν όχι μόνο οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αλλά ενδεχομένως και το demand, δηλαδή η βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ για την περίοδο έως το 2023 οπότε και προβλέπεται να ισχύσει ο μηχανισμός της στρατηγικής εφεδρείας έχει προαναγγείλει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW. Συγκεκριμένα το 2020 αποσύρθηκαν οι μονάδες Αμύνταιο 1-2, το 2021 οι Καρδιά 3-4, το 2022 οι Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4 και το 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Ο μηχανισμός της στρατηγικής εφεδρείας, μέσω του οποίου το ΥΠΕΝ επιχειρεί να εξασφαλίσει αποζημίωση για τη ΔΕΗ είναι διακριτός από το μηχανισμό επάρκειας ισχύος, για τον οποίο επίσης η ελληνική πλευρά επιχειρεί να εξασφαλίσει το πράσινο φως των Βρυξελλών. Εάν οι δύο μηχανισμοί δεν μπορούν να τρέξουν παράλληλα, τότε θα επιχειρηθεί ο ένας να αντικαταστήσει τον άλλον. Σημειώνεται ότι όσες μονάδες ενταχθούν στο μηχανισμό της στρατηγικής εφεδρείας δε θα συμμετέχουν στην αγορά και θα δουλεύουν μόνο όταν θα παρίσταται ανάγκη για το σύστημα χωρίς να υποβάλουν προσφορές στην αγορά. Αντίθετα οι μονάδες που θα ενταχθούν στο CRM  θα συμμετέχουν κανονικά στην αγορά και θα υποβάλουν προσφορές, ενώ μέσω διαγωνισμών θα εξασφαλίζουν και ΑΔΙ.

Πρόκειται όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά για δύο διακριτούς μηχανισμούς που θα μπορούν παράλληλα να συνυπάρξουν για μικρό χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η ΔΕΗ  ζητά για κάθε μια από τις χρονιές 2021-2023, περίπου 180,150 και 200 εκατ ευρώ αντίστοιχα

/energypress.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *