«Κράτει» οι μηχανές της ΔΕΗ στους λιγνίτες ενόψει χειμώνα – Στόχος να μαζευτούν άμεσα 2,5 εκατ. τόνοι καυσίμου στις αυλές των μονάδων
Κατεβάζουν διακόπτες το ένα μετά το άλλο τα λιγνιτικά φουγάρα της ΔΕΗ, η οποία εντείνει την εξοικονόμηση καυσίμου, προκειμένου μέσα στον Οκτώβριο να έχει καταφέρει να μαζέψει στις αυλές των μονάδων της γύρω στα 2,5 εκατομμύρια τόνους.
Εκεί που στις καλοκαιρινές αιχμές δούλευαν στο φουλ και οι επτά λιγνιτικές, πλέον λειτουργούν μόνο δύο, οι 3 και 5 του Αγ. Δημητρίου. Σε συντήρηση βρίσκεται η 2, σε διαθεσιμότητα οι 1 και 4, η Μελέτη έχει βλάβη και θα είναι ξανά διαθέσιμη από 3 έως 15 Οκτωβρίου (μετά μπαίνει σε συντήρηση), ενώ κλειστή επί ημέρες ήταν η Μεγαλόπολη, η οποία είναι ξανά διαθέσιμη να λειτουργήσει από σήμερα, αλλά μόνο εφόσον απαιτηθεί.
Το μήνυμα της διοίκησης είναι «κράτει στις μηχανές», με στόχο να έχουν μαζευτεί μέσα στις επόμενες 15 – 20 ημέρες στις αυλές των μονάδων όσο το δυνατόν περισσότεροι τόνοι καυσίμου και να έχει αυξηθεί σημαντικά το απόθεμα. Ο στόχος μιλά για συνολικά 2,5 εκατομμύρια, ωστόσο δεν θεωρείται απλός να επιτευχθεί.
Το τελευταίο διάστημα τα αποθέματα έχουν μειωθεί αισθητά, έπειτα από τη μεγάλη ζήτηση σε ρεύμα το καλοκαίρι, όταν η συμμετοχή λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ είχε φτάσει στο 25%.
Αυτή τη στιγμή, οι συσσωρευμένοι τόνοι στην αυλή του Αγ. Δημητρίου είναι 720.00, στην Μελίτη 200.000 και στην Μεγαλόπολη 500.000. Συνυπολογίζοντας και τους 700.000 τόνους, οι οποίοι έχουν εξορυχθεί αλλά βρίσκονται ακόμη στα ορυχεία (Μαυροπηγή, Νότιο Πεδίο) χωρίς να έχουν μεταφερθεί στις αυλές, το σύνολο ανέρχεται στους 2,15 εκατ. τόνους.
Αρα για να επιτευχθεί ο στόχος της ΔΕΗ, θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες τα ορυχεία να δουλεύουν στο φουλ της εξορυκτικής τους δυνατότητας, των 35-40.000 τόνων την ημέρα.
Στην ουσία πρόκειται για ένα νέο προγραμματισμό των επιτελείων της ΔΕΗ, προκειμένου το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των μηνών Οκτωβρίου -Δεκεμβρίου, όταν και αρχίζουν να δουλεύουν στο φουλ οι τηλεθερμάνσεις στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
Αξιοποιώντας την περιορισμένη λειτουργία των μονάδων το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, οπότε και μειώνονται σημαντικά οι καταναλώσεις, θα επιδιωχθεί μια κατακόρυφη αύξηση των λιγνιτικών αποθεμάτων, σε συνδυασμό με τη κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τα ορυχεία της Αχλάδας.
Τι γίνεται με το ορυχείο της Αχλάδας
Η αλήθεια είναι ότι για να κερδηθεί πλήρως το στοίχημα του λιγνίτη πρέπει να αποσαφηνιστεί το τοπίο γύρω από το μέλλον των συγκεκριμένων ορυχείων, ώστε να αρχίσουν να τροφοδοτούν την επιχείρηση με επιπλέον τόνους. Και μόνο η περίπτωση των «Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας» θα μπορούσε να τροφοδοτεί τη μονάδα της Μελίτης, σύμφωνα με όσα λένε οι επιτελείς της επιχείρησης, μέχρι και με 2,5 εκατ. τόνους το χρόνο, ποσότητα που μεταφραζεται σε παραγωγή 1,5 TWh, όταν σήμερα αυτή δεν ξεπερνά τα 0,7-0,8 TWh.
Τα σενάρια για μια νέα συμφωνία της ιδιοκτησίας των ορυχείων με μεγάλο ενεργειακό όμιλο επιμένουν, χωρίς να επιβεβαιώνονται επισήμως από καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Σύμφωνα με αυτά, ο ενδιαφερόμενος όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΥΠΕΝ για να αναλάβει εκείνος το ορυχείο και να προχωρήσει σε μια νέα συμφωνία με τη ΔΕΗ, καθώς η εταιρεία «Λιγνιτορυχεία Αχλάδας», στην οποία και είχε παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος, έχει κηρυχθεί από τον Ιούλιο έκπτωτη με απόφαση του υπουργείου.
Εφόσον τα σενάρια επιβεβαιωθούν, τότε μια νέα συμφωνία θα επιτρέψει τη συνέχιση λειτουργίας των ορυχείων, δηλαδή την τροφοδοσία της Μελίτης, που μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο έπαιρνε από την Αχλάδα πάνω από 10.000 τόνους λιγνίτη την ημέρα, δίχως να χρειαστεί το κοίτασμα να επιστραφεί στο Δημόσιο. Ο αγώνας δρόμου για αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής ενισχύει τις πιθανότητες εξεύρεσης μιας λύσης, δίχως την οποία το στοίχημα «λιγνίτης» θα τεθεί εν αμφιβόλω.
Εκτός από το συνεχή αγώνα που δίνει η ΔΕΗ για να κερδίσει το στοίχημα του λιγνίτη, κάνει ταυτόχρονα συνεχείς δοκιμές για τη λειτουργία με πετρέλαιο της μονάδας αερίου στην Κομοτηνή, εφόσον φυσικά χρειαστεί, ενώ καλά νέα έρχονται από το μέτωπο των υδροηλεκτρικών, τα επίπεδα των οποίων βρίσκονται σε καλό σημείο (2.800 GWh).
energypress.g