Μιλώντας στις 28/3/2019 σε συνέδριο ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κ. Σκρέκας είχε πει για τη ΔΕΗ πως “η εταιρεία θεωρείται κάτι παραπάνω από “ζόμπι”“, επειδή, λέει, “η αναλογία χρέους-EBITDA αναμένεται να φτάσει το 15 πέρυσι και φέτος”. Μια μέρα μετά είχα σχολιάσει πως είναι Έτοιμοι για το μεγάλο ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία, δεν κρατούν πια ούτε τα προσχήματα!
Παραμονές των εκλογών αποδεικνύεται πλέον πως όχι μόνο είχα δίκιο, αλλά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, η ΝΔ θέλει να εξαφανίσει πλήρως τη ΔΕΗ!
Μην τους αφήσετε!
Το “μυστικό” σχέδιο της ΝΔ για τη ΔΕΗ έπαψε να είναι μυστικό, καθώς σήμερα το αποκάλυψε με άρθρο του μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη του Κυβερνητικού Προγράμματος της ΝΔ για την Ενέργεια, που δηλώνει “νομικός, ειδικευμένος στην οργάνωση & λειτουργία αγορών ενέργειας και επιχειρηματίας ΑΠΕ”. Κάποτε τα σχέδια της ΝΔ για την ενέργεια τα έκαναν μηχανικοί, τώρα το ξεπούλημα το χειρίζονται νομικοί.
Σύμφωνα με τα βασικά σημεία που αποκαλύπτει,
- ο διαγωνισμός για το [ξε]πούλημα των λιγνιτικών μονάδων θα ματαιωθεί, προκειμένου να γίνουν
- πακέτα λιγνιτικών-υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου, μαζί με “πελατολόγιο Υψηλής/Μέσης/Χαμηλής Τάσης με ποσότητα 11,000+GWh“. Το έγκλημα της “Μικρής ΔΕΗ” του 2014 επανέρχεται εις διπλούν, φαίνεται πως πρέπει να ικανοποιηθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.
- Πώληση και του 45% της ΔΕΗ σε “στρατηγικό επενδυτή” με εκχώρηση της διοίκησης, ώστε το Δημόσιο να μείνει μόνο με 5,1%. Αν αυτό σας θυμίζει το πώς ο κάποτε δημόσιος ΟΤΕ έγινε μονοπώλιο του Γερμανικού Δημοσίου, σωστά το θυμάστε, άλλωστε πριν 3 χρόνια είχα προβλέψει πως μετά το τηλέφωνο που παίρνουμε απ’ τους Γερμανούς, πάμε για ρεύμα απ’ τους Γάλλους, (απλά αντί για EDF θα είναι Engie). Κι επειδή αυτά δεν αρκούν,
- πάγωμα όλου του προγράμματος επενδύσεων της ΔΕΗ, εκτός από εκσυγχρονισμούς μονάδων, δηλαδή διακοπή της υπό κατασκευή νέας λιγνιτικής Πτολεμαΐδα 5 ενόσω έχει ξοδευτεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να μην ενοχλεί το φυσικό αέριο. Και “εκσυγχρονισμό” της, προφανώς με μετατροπή σε μονάδα αερίου, προκειμένου ν’ αυξηθούν κι άλλο οι εισαγωγές αερίου. Σε χρεοκοπημένη χώρα …
Ανακριβώς τέλος, πετώντας μελάνι, το άρθρο λέει πως μετά το ξεπούλημα των πάντων η ΔΕΗ θα έχει 57% στην παραγωγή. Μόνο που σήμερα έχει ήδη κάτω απ’ το 50%, ενδεικτικά το Μάιο 2019 παρήγαγε από συμβατικές μονάδες μόλις 1.130,1GWh, που είναι το 29,2% της ζήτησης του μήνα (το υπόλοιπο είναι φυσικό αέριο τρίτων, εισαγωγές και ΑΠΕ).
Κανείς βεβαίως δεν εξηγεί το γιατί θα υπάρξει ενδιαφέρον για τις “Μικρές ΔΕΗ”, αφού κατά το Σκρέκα η ΔΕΗ είναι “ζόμπι”. Η απάντηση είναι πολύ απλή, ετοιμαστείτε για εξωφρενικές αυξήσεις τιμολογίων, αφού το “σχέδιο” προβλέπει “πλήρη ελευθερία και εξουσία στη διοίκηση να καθορίζει τα τιμολόγια της επιχείρησης, χωρίς «κυβερνητικές» παρεμβάσεις“. Κάτι παρόμοιο έγινε και στην Αργεντινή άλλωστε, λίγο πριν την ξαναχώσουν στο ΔΝΤ. Για “σωτηρία” “Ελληνικού τύπου”.
Μην τους αφήσετε!
Φυσικά τσιμουδιά για το τι θα γίνουν οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ, αυτές προφανώς θα φορτωθούν στις πλάτες μας, προκειμένου να διαμοιραστούν τα ιμάτια “καθαρά” οι “επενδυτές”. Άλλωστε προβλέπεται “άμεσο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το πλεονάζον προσωπικό (κυρίως σε διοικητικές υπηρεσίες) και πρόσληψη τεχνικού προσωπικού, αυστηρά όπου απαιτείται“, ακριβώς όπως ο ΟΤΕ ξεφορτώθηκε το έμπειρο προσωπικό, προκειμένου να πάρει νέους με ούτε 500€ και να μιλάς πλέον με “φωνητική πύλη”. “Ποιοτικές δουλειές”, στη γραμμή του ΔΝΤ, που επιμένει για μισθούς Βουλγαρίας. Φυσικά με τέτοιους μισθούς δεν μπορεί κανείς να ζήσει ούτε να κάνει οικογένεια, παιδιά ή να τα σπουδάσει κιόλας, οπότε οι νέοι μας θα συνεχίσουν να φεύγουν για να βρουν στον ήλιο μοίρα και να εξασφαλίζουν οι δανειστές τα στελέχη που χρειάζονται, χωρίς μάλιστα να ξοδεύουν για την εκπαίδευσή τους.
Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950, αμέσως μετά τον Εμφύλιο, και ιδρύθηκε ως Δημόσια για να προωθήσει το εθνικό συμφέρον, όχι την τσέπη “επενδυτών”. Ο “Δημόσιος” χαρακτήρας δεν είναι “σοσιαλιστική” έννοια, ποιος τολμούσε να μιλήσει για σοσιαλισμό στην Ελλάδα του 1950; Αντίθετα, είναι βαθιά οικονομική και ορθολογική, επειδή εξασφαλίζει οικονομίες κλίμακας και δημιουργεί καταστάσεις win-win στην οικονομία, εξασφαλίζει πιο εύκολα χρηματοδότηση, την εξασφαλίζει πιο φθηνά και μπορεί να κάνει πιο εύκολα μεγάλα έργα. Και ήταν η δημόσια ΔΕΗ του μετεμφυλιακού κράτους που εξηλέκτρισε πλήρως την Ελλάδα, που αξιοποίησε τις εγχώριες πηγές ενέργειας, που κράτησε για δεκαετίες χαμηλά τα τιμολόγια του ρεύματος.
Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει με τις δημόσιες επιχειρήσεις είναι ηασφυκτική κομματική διαχείριση. Μόνο ο Μαυρογιαλούρος στον κινηματογράφο είχε φιλότιμο, αλλά, στην πραγματική ζωή, 9 χρόνια μετά τη χρεοκοπία εξακολουθούμε να είμαστε γεμάτοι Γκρούεζες, το κομματικό σύστημα δεν άλλαξε στο παραμικρό. Αυτοί που κατασυκοφαντούν την έννοια του “Δημόσιου” χαρακτήρα είναι αυτοί που δεν σταμάτησαν ποτέ το μεγάλο φαγοπότι, είναι αυτοί πουορέγονται τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας δυο γενιών Ελλήνων και θέλουν να μπουν απ’ την πίσω πόρτα στα σπίτια μας.
Μην τους αφήσετε!
Πηγή: greeklignite.blogspot.gr