Η κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» εκτόξευσε την τιμή του ρεύματος – Το πιο ακριβό στην ΕΕ το έχει η Ελλάδα!

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Η κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» εκτόξευσε την τιμή του ρεύματος - Το πιο ακριβό στην ΕΕ το έχει η Ελλάδα!

Η κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» εκτόξευσε την τιμή του ρεύματος – Το πιο ακριβό στην ΕΕ το έχει η Ελλάδα!

κριβά πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες τις αποφάσεις της κυβέρνησης της «πράσινης ανάπτυξης», η οποία έκλεισε τα εργοστάσια λιγνίτη για να κάνει «κλιματικά ουδέτερη» τη χώρα και «πόνταρε» τα πάντα στις «πεθαμένες» ΑΠΕ, καθώς η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη! 

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα η χονδρεμπορική τιμή στην εγχώρια αγορά ανέρχεται στα 242,32 ευρώ/MWh, η ακριβότερη στην Ευρώπη, και ακολουθούν οι Ιταλία (233,28), Κροατία – Σλοβενία (233,11) και Βουλγαρία (232,39). Η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο σήμερα συμμετέχει στην αγορά με μερίδιο 51,77%. Πάντως η διεθνής τιμή του αερίου (TTF) χθες διαμορφωνόταν οριακά στα 90 ευρώ/MWh, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των εξαιρετικά υψηλών τιμών των προηγούμενων δύο εβδομάδων (116,02 ευρώ στις 5.10 και 102,172 ευρώ στις 14.10), ενώ και η αξία των δικαιωμάτων CO2 έπεσε κάτω από τα 60 ευρώ/τόνο.

Σημειώνεται δε ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκτοξεύτηκαν και πάλι τα κόστη από την εγχώρια αγορά εξισορρόπησης, ξεπερνώντας τα 20 ευρώ/MWh…

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Και όλο αυτό την ώρα που το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με αυτό που έχουν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, ανοδικά κινείται η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου με πρωταγωνιστή την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς ενισχύεται διαρκώς η συμμετοχή του στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, παρά την έκρηξη στις τιμές του εισαγόμενου ορυκτού καυσίμου.

Βάσει των στοιχείων του ΔΕΣΦΑ, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 παρουσιάζεται αύξηση 13,45% (52,46 τεραβατώρες, από 46,24) συνολικά στην κατανάλωση φυσικού αερίου έναντι του 2020, ενώ οι εισαγωγές έφτασαν σε 57,73 τεραβατώρες, έναντι 53,54 πέρσι.

Σε κάθε περίπτωση, οι ηλεκτροπαραγωγοί όχι μόνο διατηρούνται στην πρώτη θέση της κατανάλωσης αερίου καλύπτοντας το 67,40% της εγχώριας ζήτησης, αλλά η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί στο 15,21% συγκριτικά με πέρυσι.

Ενισχυμένη κατά 7,3% είναι και η κατανάλωση που καταγράφηκε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής και αντιστοιχούν σχεδόν στο 17,30% της ζήτησης, ενώ η κατανάλωση από εγχώριες βιομηχανίες και το CNG παρουσίασαν αύξηση 7,37%, καλύπτοντας ποσοστό 15,26% επί της ζήτησης.

 

Συγχρόνως, εμφανίζεται σημαντική μείωση στις εκφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου που έφτασαν στο εννεάμηνο στις 18,14 τεραβατώρες από 25 δεξαμενόπλοια, έναντι 25,86 τεραβατώρων από 40 δεξαμενόπλοια πέρσι, λόγω μείωσης φορτίων από ΗΠΑ και Κατάρ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!