Η επιστράτευση των λιγνιτικών έχει πολλές χρησιμότητες - Την ανηφόρα και πάλι οι τιμές των CO2

Η επιστράτευση των λιγνιτικών έχει πολλές χρησιμότητες – Την ανηφόρα και πάλι οι τιμές των CO2

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΔΕΗ ΕΝΕΡΓΙΑ
Η επιστράτευση των λιγνιτικών έχει πολλές χρησιμότητες – Την ανηφόρα και πάλι οι τιμές των CO2
Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμμένει στην βασική πολιτική της για διακοπή της χρήσης του λιγνίτη έως το 2028

Με ελαφρώς διαφοροποιημένη θέση ως προς την χρήση των λιγνιτικών μονάδων από την ΔΕΗ, εμφανίστηκε χθες σε συνέντευξη του στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Όπως είπε «η ΔΕΗ χρησιμοποιεί τις λιγνιτικές μονάδες της όταν κρίνει ότι την συμφέρει». Η  θέση του αυτή προσθέτει μια ακόμη παράμετρο, σε σχέση με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ότι η χρήση των λιγνιτικών μονάδων τις πρώτες ημέρες του μήνα δεν έγινε για οικονομικούς λόγους, αλλά για λόγους επάρκειας, εν αναμονή προγραμματισμένου φορτίου LNG στη Ρεβυθούσα.

Η επιστράτευση των λιγνιτικών

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ «οι λιγνιτικές μονάδες χρειάστηκε να επιστρατευθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της γενικότερης κρίσης που αυτή προκάλεσε». Μάλιστα στην συγκεκριμένη ανακοίνωση ο κ. Σκρέκας σημείωνε πως είναι προφανές, ότι λιγνιτικές μονάδες λειτούργησαν προσωρινά και εκτάκτως έπειτα από εντολή των αρμοδίων φορέων ως στρατηγική εφεδρεία για την διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του ενεργειακού συστήματος και όχι για οικονομικούς λόγους.

Πάντως όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η ΔΕΗ τις τελευταίες κρίνει ότι τη συμφέρει η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων αφού η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα βρίσκεται σταθερά πάνω από το 16%.  Για παράδειγμα σήμερα, που η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει διαμορφωθεί στα 298,71 €/MWh, μειωμένη κατά 6,44% σε σχέση με χθες, η συμμετοχή του λιγνίτη είναι στο 16,54% του μείγματος, του φυσικού αερίου στο 43,15% και των ΑΠΕ στο 23,08%.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 μετά το άλμα στα 96,93 €/τόνο στις 8 Φεβρουαρίου, έπεσαν στα 58,3 €/τόνο στις 7 Μαρτίου για να αυξηθούν και πάλι στις 11 Μαρτίου στα 76,76 €/τόνο.
Η χρήση των λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης όλο το τελευταίο διάστημα με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προωθεί την ταχεία απολιγνιτοποίηση άκριτα και χωρίς σχέδιο και την κυβέρνηση να ανταπαντά πως η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε το 2010 και ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη μειώθηκε στο μισό την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μεταξύ των ετών 2015 και 2019.

Κλειεδί η διείσδυση των ΑΠΕ για την πτώση των τιμών

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμμένει στην βασική πολιτική της για διακοπή της χρήσης του λιγνίτη έως το 2028 κάτι το οποίο επανέλαβε χθες και ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας πως οι τιμές σήμερα θα μπορούσε να ήταν πολύ χαμηλότερες εάν είχαμε μεγαλύτερη διείσδυσης των ΑΠΕ.
Ο κ. Σκρέκας με σειρά δημόσιων τοποθετήσεων του έχει υποστηρίξει ότι η παραγωγή από λιγνίτη είναι ακριβή λόγω του φόρο άνθρακα που έχε επιβάλει η Ευρώπη. Όπως λέει το μεταβλητό κόστος των τριών από τα έξι λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ έχουν μεταβλητό κόστος από 193 έως 215 €/MWh. Η θέση αυτή αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης και με τη ΓΕΝΟΠ, αφού ο πρόεδρος της Γιώργος Αδαμίδης υποστηρίζει ότι ο λιγνίτης την περίοδο αυτή, είναι πολύ φθηνότερος από το φυσικό αέριο.
Στη χθεσινή συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Σκρέκας κατέληξε σημειώνοντας ότι η λιγνιτική παραγωγή δεν σταμάτησε ποτέ και ότι όταν ο λιγνίτης είναι πιο φθηνός η ΔΕΗ λειτουργεί τις μονάδες της .

www.worldenergynews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida