Ως ανοιχτό, παρά τις αλλαγές που επέφερε η ΔΕΗ με επιστολή της προς τη ΡΑΕ, αντιμετωπίζουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες το θέμα της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα, θεωρώντας ως μη ικανοποιητική την απάντηση της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι χθες πηγές της επιχείρησης ανέφεραν ότι η επιχείρηση προχωρά σε αναπροσαρμογή της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης, η οποία εφεξής θα γίνεται ανά μήνα, καταργώντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής σε περίπτωση που η χρέωση διαφοροποιείται συν ή πλην 10%.
Από την πλευρά της η βιομηχανία σημειώνει ότι ο Κώδικας Προμήθειας είναι σαφής: κάθε χρέωση που εμπεριέχει υπολογισμό πρέπει να συνοδεύεται με ανάλυση και παράθεση στοιχείων ώστε να μπορεί να επαληθεύεται.
Και προσθέτουν ότι ο υπολογισμός της χρέωσης CO2 βασίζεται σε μηνιαία στοιχεία. Αντίθετα τα στοιχεία των εκπομπών κάθε μονάδας που επικαλείται η ΔΕΗ δεν είναι προσβάσιμα ανά μήνα, παρά μόνο ανά έτος (της προηγούμενης χρονιάς).
Επομένως μπορεί η μεθοδολογία να είναι γνωστή, ωστόσο δεν μπορεί να επαληθευτεί και κατά συνέπεια δεν εκπληρώνεται η πρόβλεψη του Κώδικα. Σημειώνεται ότι η βιομηχανία εντοπίζει συγκεκριμένα πιθανά λάθη, που έχουν γίνει στη μεθοδολογία του υπολογισμού, που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί πρόσθετη επιβάρυνση, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ (τη διετία 2018 – 2019 και για το σύνολο των βιομηχανιών υψηλής τάσης).
Το θέμα άλλωστε έχει επισημανθεί και στην επιστολή που έχει αποστείλει η ΕΒΙΚΕΝ προς τη ΡΑΕ, όπου τονίζεται ότι η ΔΕΗ ουδόλως έχει συμμορφωθεί με την υπόδειξη της ανεξάρτητης αρχής, τα τιμολόγιά της να συμπεριλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού όλων των συνιστωσών, προκειμένου να είναι δυνατή η επαλήθευση της χρέωσης.
Παράλληλα σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, τα μηνιαία απολογιστικά στοιχεία που επικαλείται η ΔΕΗ αναφέρει πως είναι προσωρινά, δηλαδή θα έπρεπε να ακολουθήσει εκκαθάριση με βάση τα οριστικά στοιχεία. Εν τέλει η ΔΕΗ παραπέμπει σε ετήσια και όχι σε μηνιαία στοιχεία, γεγονός που καθιστά στην πράξη μη εφικτή την επαλήθευση.
“Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το θέμα είναι ορθάνοιχτο και ούτως ή άλλως εξετάζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας” καταλήγουν κύκλοι των ενεργοβόρων καταναλωτών.
energypress.gr