Ενέργεια: Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των τιμών – Οι παράγοντες που ευνοούν την αποκλιμάκωση

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Ενέργεια: Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των τιμών – Οι παράγοντες που ευνοούν την αποκλιμάκωση

Ενέργεια: Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των τιμών – Οι παράγοντες που ευνοούν την αποκλιμάκωση


Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας τους επόμενους μήνες εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, εφόσον δεν υπάρξουν νέα απρόοπτα στη διεθνή σκηνή.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αποκλιμάκωση της τάξης του 47% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο (από 436 ευρώ η μεγαβατώρα τον Αύγουστο σε 232,6 τον Οκτώβριο) ενώ είναι ενδεικτικό ότι από το ιστορικό υψηλό των 697 ευρώ / MWh που είχε φθάσει το ρεύμα στις 31 Αυγούστου, τις προηγούμενες ημέρες πλησίασε ακόμη και τα 100 ευρώ (107 ευρώ/MWh στις 30 Οκτωβρίου).

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο καταναλωτή οι τιμές στην πλειονότητα των περιπτώσεων παρέμειναν στο επίπεδο των 15-17 σεντς ανά κιλοβατώρα καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δεν επέτρεψαν να περάσουν στη λιανική οι υψηλές τιμές του Χρηματιστηρίου. Κατά συνέπεια η μείωση των χρηματιστηριακών τιμών σημαίνει ότι μειώνεται η ανάγκη για επιδοτήσεις.

Αντίστοιχα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έχει μειωθεί κατά 66 % (από 349 ευρώ η μεγαβατώρα που είχε φθάσει τον Αύγουστο, στο επίπεδο των 115 ευρώ).

Η υποχώρηση των τιμών αποδίδεται σε σειρά παραγόντων: οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που περιόρισαν ως τώρα τη ζήτηση για θέρμανση, η πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επίπεδο άνω του 90%, η διαθεσιμότητα φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που αποτελεί την σημαντικότερη εναλλακτική έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και οι ζυμώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με ελληνική πρωτοβουλία και πίεση συντέλεσαν στην συγκράτηση των τιμών.

Επίσης η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών αποτελεί σημαντικό παράγοντα συγκράτησης των τιμών καθώς η πράσινη ενέργεια υποκαθιστά ακριβότερες πηγές και κυρίως το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και η αγορά ευαίσθητη σε τυχόν απρόοπτα, όπως η απότομη επιδείνωση του καιρού, η αύξηση της ζήτησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου σε άλλες περιοχές του πλανήτη που θα μείωνε τη διαθεσιμότητα στην Ευρώπη, ή μια νέα διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!