Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Εγκρίθηκε και επίσημα από Βρυξέλλες ο μηχανισμός για τη χονδρική του ρεύματος και τα πλαφόν ανά τεχνολογία – Οι τιμές για νερά, ΑΠΕ, αέριο, λιγνίτη

5λ ανάγνωσης
Εγκρίθηκε και επίσημα από Βρυξέλλες ο μηχανισμός για τη χονδρική του ρεύματος και τα πλαφόν ανά τεχνολογία - Οι τιμές για νερά, ΑΠΕ, αέριο, λιγνίτη

Εγκρίθηκε και επίσημα από Βρυξέλλες ο μηχανισμός για τη χονδρική του ρεύματος και τα πλαφόν ανά τεχνολογία – Οι τιμές για νερά, ΑΠΕ, αέριο, λιγνίτη

Ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για την εφαρμογή από 1ης Ιουλίου του μηχανισμού υπολογισμού της χονδρεμπορικής τιμής στο ρεύμα, μαζί με τα πλαφόν για κάθε μια από τις τέσσερις τεχνολογίες (νερά, ΑΠΕ, αέριο, λιγνίτης), μετά και το τελικό «πράσινο φως» που πήρε η κυβέρνηση από την Κομισιόν.

Χθες δόθηκε και επίσημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, η έγκριση όλου του «πακέτου» από τη Κομισιόν, επομένως αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου στην Βουλή, θα δημοσιευτεί και η υπουργική απόφαση με τις τιμές ανά τεχνολογία.

Η τελική τηλεδιάσκεψη είχε ως αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου να πάρει την εντολή «προχωρήστε», ενώ τις επόμενες ημέρες θα καταφθάσει στην Μεσογείων και το σχετικό comfort letter, δηλαδή η σύμφωνη γνώμη από τις αρμόδιες κοινοτικές διευθύνσεις.

Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, που κατατέθηκε την Παρασκευή στην Βουλή και από τη Δευτέρα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, θα δημοσιευτεί και η πολυαναμενόμενη από την αγορά υπουργική απόφαση (τέλη εβδομάδας ή αρχές της επόμενης). Εκεί, θα περιγράφονται αναλυτικά οι τιμές των πλαφόν ανά τεχνολογία για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα κινούνται στα επίπεδα των :

  • 110 ευρώ/ MWh για τα υδροηλεκτρικά, τιμές αρκετά υψηλότερες από κάποιες αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 80-90 ευρώ.
  • 85 ευρώ/ MWh για τις ΑΠΕ.
  • 230-240 ευρώ/ MWh για τις μονάδες φυσικού αερίου. Η τιμή είναι ενδεικτική και προκύπτει με τιμή αερίου, για παράδειγμα, στα 100 ευρώ / MWh και τιμή ETS, δηλαδή δικαιωμάτων CO2, στα 80 ευρώ/ τόνο. Σε αυτή τη περίπτωση, με βάση τη συγκεκριμένη μαθηματική φόρμουλα, η οποία λαμβάνει υπόψιν όλα τα εξωγενή κόστη της μονάδας, ο παραγωγός θα αμείβεται για την επόμενη μέρα, με 239 ευρώ / MWh. Οπως έχει γίνει γνωστό, θα ληφθεί ως πρότυπο μια μονάδα παλαιότερης τεχνολογίας, η «μονάδα πρότυπο», όπως θα αποκαλείται. Η συγκεκριμένη μονάδα θα έχει για παράδειγμα 50% βαθμό απόδοσης, καθώς επίσης συγκεκριμένα λειτουργικά κόστη.
  • 200 ευρώ/ MWh και πάνω για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Στο λιγνίτη, το κόστος είναι γύρω στα 30 ευρώ/ τόνο, επομένως με ETS στα 80 ευρώ/ τόνο και με βάση τη μαθηματική φόρμουλα που συνυπολογίζει κάθε εξωγενές κόστος, βγαίνει μια τιμή 205 ευρώ/ MWh.

Τη λειτουργία του μηχανισμού θα αναλάβει ο Φορέας Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (EnExClear), ο οποίος θα ενημερώνει σε καθημερινή βάση τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον ΔΑΠΕΕΠ (διαχειριστή του ΤΕΜ) για τα ποσά που παρακρατήθηκαν. Η ΡΑΕ θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία εφαρμογής του μηχανισμού (π.χ. τα ποσά που παρακρατήθηκαν).

Συνυπολογίζοντας τα υπερέσοδα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, το ΤΕΜ αποκτά μία «δύναμη» πυρός, ικανή να αυξήσει τα ποσά των επιδοτήσεων, οι οποίες θα καλύπτουν οριζόντια όλες τις παροχές. Μαζί με το κονδύλι που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Κώστας Σκρέκας, με το ποσό αυτό θα απορροφάται έως και το 85% της αύξησης σε όλες τις κατοικίες (κύριες και μη), το 100% στους ευάλωτους καταναλωτές (ΚΟΤ), και το 82% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην περίπτωση των αγροτικών τιμολογίων, η απορρόφηση των αυξήσεων θα κινείται στο 90-95%.

Την ρητή διαφωνία πάντως των ηλεκτροπαραγωγών για τον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς στην χονδρική του ρεύματος, εξέφρασε χθες, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλης, ο Πρόεδρος του ΕΣΑΗΕ, Ντίνος Μπενρουμπή. Έκανε λόγο για τον κίνδυνο ριζικής αλλαγής στην δομή και λειτουργία της αγοράς χονδρικής, δίχως να έχει προηγηθεί διαβούλευση ή συζήτηση με τους συμμετέχοντες στην αγορά. Οπως είπε, το επίμαχο άρθρο 122 θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τις εταιρείες μέλη του ΕΣΑΗ, τονίζοντας ότι αυτές βρίσκονται εν μέσω διογκούμενων χρεών από πλευράς καταναλωτών και αυξημένων τιμών προμήθειας φυσικού αερίου. Επισήμανε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση θα έχει αρνητική επίπτωση στην διάθεση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας να προωθήσουν σειρά επενδύσεων, ακόμη και σε νέες μονάδες ΑΠΕ που θέλουν να δραστηριοποιηθούν μέσω της αγοράς και όχι μέσω διαγωνισμών.

 

 

 

 

 

energypress.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο