Δεύτερο Market Test για τα πακέτα λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ ξεκίνησε η Κομισιόν – Ρεύμα και από την «Πτολεμαΐδα 5»

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Δεύτερο Market Test για τα πακέτα λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ ξεκίνησε η Κομισιόν – Ρεύμα και από την «Πτολεμαΐδα 5»

Δεύτερο Market Test για τα πακέτα λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ ξεκίνησε η Κομισιόν – Ρεύμα και από την «Πτολεμαΐδα 5»

Στα χέρια των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται από χθες το ερωτηματολόγιο που συνέταξε η Κομισιόν, στο πλαίσιο του δεύτερου Market Test (Δοκιμή Αγοράς) που διενεργεί πλέον για τον μηχανισμό πρόσβασης τρίτων σε λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ.

Το δεύτερο market test έρχεται μετά την ουσιαστική αποτυχία του πρώτου, καθώς οι απαντήσεις που είχαν δώσει οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση, έδειξαν ότι η αγορά είχε θέσει χαμηλά τον πήχη ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου για τον ανταγωνισμό στον κλάδο της προμήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι η οριστική διευθέτηση του antitrust είχε προκύψει από τη συνάντηση που είχαν στα μέσα Μαΐου στην Αθήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για μία Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, Μαργκρέιτε Βεστάγκερ. Από τη συνάντηση, είχε διαφανεί το «πράσινο φως» της Κομισιόν στη λύση με την οποία η χώρα μας θα συμμορφωθεί στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2017, σχετικά με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Στόχος της Κομισιόν με το δεύτερο Market Test είναι να αποτυπωθούν εκ νέου οι απόψεις της αγοράς για τον μηχανισμό, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη διενέργεια της πρώτης Δοκιμής Αγοράς.

Όπως είναι γνωστό, μία βασική αλλαγή που έχει επέλθει είναι πως τα «πακέτα» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής θα διατίθενται τελικά μέσω της Προθεσμιακής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, και όχι με τη σύναψη διμερών συμβολαίων με τους ιδιώτες προμηθευτές, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Δεύτερη βασική αλλαγή αφορά την διαμόρφωση της τιμής. Στο προηγούμενο μοντέλο η τιμή προέκυπτε με βάση το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος επί της οποίας έμπαινε μια έκπτωση. Τώρα προβλέπεται απευθείας διαπραγμάτευση του αγοραστή με τη ΔΕΗ μέσω της προθεσμιακής χωρίς να υπάρχει market prices floor.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ερωτηματολόγιο προκύπτει πως ο μηχανισμός θα λειτουργήσει έως τον Δεκέμβριο του 2024. Εναλλακτικά, θα εκπνεύσει την ημερομηνία απόσυρσης και της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας, στην περίπτωση που αυτή συμβεί νωρίτερα.

Παράλληλα, προβλέπεται να διατεθεί σε τρίτους προμηθευτές μέρος της ηλεκτροπαραγωγής και από την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, εκτός από τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέρχονται από τους λιγνιτικούς σταθμούς οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Όπως έχει γράψει το energypress, με βάση το χρονοδιάγραμμα στο βασικό σενάριο της Μελέτης Επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η «Πτολεμαΐδα 5» αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2023. Επομένως, θα συμμετέχει στον μηχανισμό στην πρώτη φάση λειτουργίας της, δηλαδή έως ότου ξεκινήσουν οι εργασίες μετατροπής της σε μονάδα φυσικού αερίου.

Οι προμηθευτές έχουν διορία για να αποστείλουν τις απαντήσεις τους έως τις 14 Ιουλίου. Όπως και στο πρώτο Market Test, υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, όπως για παράδειγμα αν οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι θα συμβάλει στη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ.

energypress.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!