Σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ, ενώ ο υπουργός θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες το σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης
Ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα και βαθιά τεχνοκρατική γνώση του αντικειμένου είναι τα χαρακτηριστικά τη νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μια ηγεσία που θα κληθεί αμέσως να διαχειριστεί το μείζον πρόβλημα της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, αλλά και το ευρύτερο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας από το οποίο θα εξαρτηθεί η προσέλκυση επενδύσεων.
Επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει ένα ισχυρό πολιτικό πρόσωπο, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώτος σε ψήφους βουλευτής στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος χαρακτηρίζεται επίσης από τον τεχνοκρατικό – μεθοδικό τρόπο με τον εργάζεται ως αποτέλεσμα της μακράς θητείας του στις Βρυξέλλες.
Ο Κωστής Χατζηδάκης στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει και το οποίο όπως ο ίδιος έχει πει θα ξεκινήσει από την εφαρμογή προγράμματος «διάσωσης» της ΔΕΗ θα έχει τη στήριξη ενός τεχνοκράτη των Βρυξελλών με βαθιά γνώση του τομέα της ενέργειας.
Ο νέος υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς προέρχεται από τα ανώτατα κλιμάκια της Κομισιόν όπου μέχρι πρόσφατα κατείχε τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της DG Energy.
Ο Κεφαλλονίτης τεχνοκράτης που εργάζεται στην Κομισιόν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχει υπάρξει δεξί χέρι του Χοακίν Αλμούνια και κατέχει τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της DG Energy από το 2014.
Προτεραιότητα η ΔΕΗ
Η ΔΕΗ λοιπόν θα βρεθεί στο επίκεντρο των πρώτων κινήσεων της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και όπως έχει ξεκαθαρίσει ήδη ο Κωστής Χατζηδάκης σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής, αφού η επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες (8/7) ο ίδιος, «δεν υπάρχει στον ορίζοντα στρατηγικός επενδυτής και δεν υπάρχει γιατί η εταιρία έχει απαξιωθεί και δεν υπάρχει ενδιαφέρον, οπότε όσοι φοβούνται για ιδιωτικοποίηση ας μην ανησυχούν».
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων για τις οποίες δεν υπήρξε ενδιαφέρον, αναφορά που προδιαγράφει ότι ο κ. Χατζηδάκης θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες το σχέδιο γύρω από τη ΔΕΗ.
Όπως δηλώνει άλλωστε με εμμονή όλο το τελευταίο διάστημα αυτό που χρειάζεται η ΔΕΗ σε αυτή τη φάση είναι «ένα σχέδιο σωτηρίας».
Έμφαση στην εφαρμογή του Target Model
Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Θωμάς που όπως όλα δείχνουν θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον και τη δραστηριότητά του στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το περίφημο Target Model η εφαρμογή του οποίου όλα τα προηγούμενα χρόνια πήγαινε από αναβολή σε αναβολή.
Άλλωστε ο ίδιος πρόσφατα σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα από τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Ενέργειας της DG Energy, είχε μιλήσει για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στο τομέα της ενέργειας, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα βγει μόνιμα από το περιβάλλον της κρίσης και θα καταφέρει να ξεκινήσει να χτίζει από μόνη της ένα λαμπρό μέλλον.
Ο κ. Θωμάς είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια ως ένα σημαντικό κομμάτι της διαρθρωτικής αλλαγής που έχει γίνει στη χώρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι απομένουν να γίνουν πολλά, τα οποία βεβαίως θα αναλάβει πλέον να κάνει ο ίδιος.
Μάλιστα είχε σημειώσει με έμφαση ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εξελιχθεί το άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρισμού παράλληλα με την οικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά δε το Target Model και την προοπτική των διασυνδέσεων, είχε σημειώσει ότι η αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας δεν πρέπει να είναι απομονωμένη.
www.worldenergynews.gr