Ο Τσίπρας δεν κατάφερε να [ξε]πουλήσει Μελίτη και Μεγαλόπολη, ο Μητσοτάκης τρέχει εντελώς αψυχολόγητα να κάνει απολιγνιτοποίηση, αλλά, η Ουγγρική ΔΕΗ υπέγραψε Χριστουγεννιάτικα συμφωνία για ν’ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Λιγνιτικό εργοστάσιο!
Ναι, καλά διαβάσατε, μπορεί στην ΕΕ ο λιγνίτης, ο και δικός μας μαύρος χρυσός, να βρίσκεται υπό διωγμό, αλλά στις 23/12 υπογράφηκε συμφωνία για την πώληση του 72,66% του 2ου μεγαλύτερου εργοστάσιου ηλεκτροπαραγωγής της Ουγγαρίας, του Mátrai Erőmű της εικόνας, απ’ την Opus Global Nyrt. στην κρατική MVM Magyar Villamos Művek Zrt, την Ουγγρική ΔΕΗ. Λεπτομέρειες για το τίμημα δεν έγιναν προς το παρόν γνωστές.
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Mátrai Erőmű ήταν κρατικός μέχρι το 1995, αλλά μετά την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 1995, η πλειοψηφία των μετοχών της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής πήγε σε γερμανική κυριότητα (RWE 50,92% & EnBW 21,70%). Το 26,15% είχε η MVM και το 1,22% λοιποί μέτοχοι. Στο τέλος του 2017 οι Γερμανοί πούλησαν το 72,63% στη Mátra Energy Holding, μια κοινή 50-50% εταιρεία που συστάθηκε από την Opus και την Τσεχική EPH. Λίγες μέρες αργότερα η Opus απέκτησε το μερίδιο της EPH. Στις 20 Νοεμβρίου 2019 η Opus ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πώληση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και θα υπογράψει επιστολή προθέσεων με την MVM. Και στις 23 Δεκέμβρη ανακοινώθηκε η συμφωνία.
Μετά την ιδιωτικοποίηση του 1995, έρχεται η επανακρατικοποίηση του 2020, για περαιτέρω ισχυροποίηση της κρατικής ΔΕΗ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Opus, η … συναλλαγή απαιτεί ακόμη τη ρυθμιστική έγκριση των αρχών της Ουγγαρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έγκριση και η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Mátrai Erőmű καλύπτει το 17% της εγχώριας ενεργειακής ζήτησης, καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ουγγαρία μετά το πυρηνικό εργοστάσιο Paks (4 x 500MW). Έχει δυο μονάδες των 100MW και τρεις των 212MW. Μετά από έργα αναβάθμισης και την προσθήκη δυο μονάδων αερίου των 30MW, η συνολική ισχύς του σταθμού έφθασε στα 939MW. Η ημερήσια κατανάλωση λιγνίτη είναι 20-25 χιλ. τόνοι και καλύπτεται από δυο γειτονικά υπαίθρια λιγνιτωρυχεία. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, συνολικά στον ΑΗΣ και τα ορυχεία απασχολούνται άμεσα περί τα 2100 άτομα.
Οι άδειες λειτουργίας των μονάδων φέρονται να λήγουν το 2029 κι ο καταρχήν προγραμματισμός είναι να γίνει εκεί μια νέα μονάδα αερίου συνδυασμένου κύκλου 500MW (η Ουγγαρία έχει πολύ φθηνό αέριο), να μπουν φωτοβολταϊκά κι ενδεχομένως να γίνει μια μονάδα καύσης απορριμμάτων. Τα παλαιά εργοστάσια έχουν πάντα σημαντική παραμένουσα αξία, ακόμα και μετά την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους λόγω παλαιότητας, καθώς έχουν μεγάλα οικόπεδα κι έτοιμες υποδομές: κτήρια, δίκτυα υψηλής τάσης, μετασχηματιστές και, κυρίως, ιδιαίτερα έμπειρο τεχνικό προσωπικό.
Λεπτομέρεια: η Ουγγαρία έχει ελάχιστα αιολικά (329MW, μόλις το 11% της Ελλάδας) και ουδόλως φαίνεται να ενδιαφέρεται να προσθέσει κι άλλα.
Πηγή: greeklignite.blogspot.gr