Αποθεματικό 4300 MW λιγντιτικών θα αποζημιώσει μέχρι το 2023 η Στρατηγική Εφεδρεία -Τα σχέδια για την Πτολεμαΐδα 5

5λ ανάγνωσης

Αποθεματικό 4300 MW λιγντιτικών θα αποζημιώσει μέχρι το 2023 η Στρατηγική Εφεδρεία -Τα σχέδια για την Πτολεμαΐδα 5

Το 2023 προβλέπεται το CRM – Τα σχέδια για την Πτολεμαϊδα 5

Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας που θα εφαρμοστεί προσωρινά έως τα μέσα του 2023 και θα αντισταθμίζει αυστηρά το κόστος ελάχιστης συντήρησης και λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ρεύματος που πρόκειται να αποσυρθούν, προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Market Reform Plan που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι από τα μέσα του 2023 τον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας θα διαδεχθεί ο Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος, CRM.

Σύμφωνα δε με το σχέδιο και με βάση σχετική μελέτη του ΑΔΜΗΕ για την αξιοπιστία του συστήματος ο Μηχανισμός Στρατηγικής Εφεδρείας για το 2021 θα αποζημιώσει αποθεματικό τουλάχιστον 1.850 MW, για το 2022, 1.775 MW και για το 2023, 675 MW.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η πρόταση υποβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι ασφάλειας εφοδιασμού του ελληνικού συστήματος, που θα προκύψουν από το «σβήσιμο» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και οι οποίοι θα υπάρχουν έως τις αρχές του 2023, όταν θα λειτουργούν νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

Στην έκθεση γίνεται αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων παραγωγής του ελληνικού συστήματος και αναφέρεται ότι σήμερα λειτουργούν 10.500 MW, εκ των οποίων 2.256 MW με λιγνίτη, 5.212 MW με φυσικό αέριο και 3.042 MW είναι οι υδροηλεκτρικές μονάδες.

Από το σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου τα 2.632 MW είναι CCGT που ανήκουν στη ΔΕΗ και οι υπόλοιπες σε ιδιώτες.

Περίπου 1.650 MW παραγωγής από λιγνίτη έχουν αποσυρθεί κατά την περίοδο 2019-2021, ενώ τον Φεβρουάριο η ΔΕΗ ανακοίνωσε επισήμως ότι μετά τις 30 Αυγούστου 2021, όλες οι εναπομένουσες μονάδες λιγνίτη και συγκεκριμένα ο Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4,5, η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 3,4 θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν λόγω οικονομικών απωλειών.

Με βάση αυτό το δεδομένο ο ΑΔΜΗΕ ειδοποίησε ότι το σβήσιμο θα απειλούσε σοβαρά την ασφάλεια εφοδιασμού του συστήματος.

 Mονάδες CCGT ισχύος 825 MW είναι υπό κατασκευή

Σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων μονάδων, η έκθεση αναφέρει ότι βρίσκονται υπό κατασκευή 825 MW, CCGT της Μυτιληναίος που προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2022 ή αρχές του 2023.

Όσο δε για τις υφιστάμενες μονάδες φυσικού αερίου θα φτάσουν τη μέγιστη τεχνικά διάρκεια ζωής τους μετά το 2035, ενώ καμία από τις υφιστάμενες μονάδες φυσικού αερίου δεν έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να αποσυρθεί.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Πτολεμαΐδα V, ισχύος 660 MW με καύση λιγνίτη αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμαστική λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και εμπορική λειτουργία το 2023.

Δεν θα συμπεριληφθεί η Πτολεμαΐδα V στην εφεδρεία

Επίσης αναφέρεται ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει τη μετατροπή της μονάδας σε καύση φυσικού αερίου με τεχνολογία CCGT ισχύος 1.000 MW με την μετατροπή της να είναι πιθανό να τεθεί σε λειτουργία το νωρίτερο το 2025.

Συνεπώς σύμφωνα με την έκθεση, η Πτολεμαΐδα V είναι πιθανό να λειτουργεί με λιγνίτη μόνο για ένα ή δύο χρόνια, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόθεση να συμπεριληφθεί στο προτεινόμενο σχέδιο Στρατηγικής Εφεδρείας ή τον CRM το οποίο προτείνεται να τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Από το 2025 και μετά, που η Πτολεμαΐδα 5 θα καίει φυσικό αέριο θα είναι επιλέξιμη για ένταξη στον Μηχανισμό CRM.

Η έκθεση σχολιάζει ακόμη την προοπτική δημιουργίας νέων μονάδων φυσικού αερίου CCGT σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το μητρώο αδειών παραγωγής που τηρεί η ΡΑΕ, τέσσερα επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 3.280 MW εξετάζονται από ανεξάρτητους παραγωγούς χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες το πότε θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για αυτά τα έργα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο η απόκριση στη ζήτηση και η αποθήκευση θα συμμετέχουν πλήρως σε όλα τα στάδια των αγορών χονδρικής, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εξισορρόπησης. Η απόκριση της ζήτησης και η αποθήκευση θα είναι επίσης πλήρως επιλέξιμες στον Μηχανισμό CRM.

www.worldenergynews.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο