Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί ο νέος νόμος για τη ΔΕΗ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται τόσο στις ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της εταιρείας με τις διαδικασίες του δημοσίου, όσο και στις αλλαγές του πλαισίου που σχετίζονται με την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.
Το νομοσχέδιο έχει πάρει την τελική του μορφή, αν και πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες πινελιές που αφορούν σε επιμέρους διατάξεις, που μέχρι την τελευταία στιγμή βελτιώνονται.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ έχουν τονίσει με δηλώσεις τους ότι η εταιρεία καλείται να ανταγωνιστεί άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, με ανταγωνιστικό μειονέκτημα, καθώς οι διαδικασίες των δημόσιων διαγωνισμών είναι χρονοβόρες, προϋποθέτουν δημοσιότητα και καθιστούν μειονεκτική τη θέση της εταιρείας έναντι άλλων που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι διαγωνισμοί για τις ΑΠΕ, που η αγορά γνωρίζει εκ των προτέρων με βάση τις συμβάσεις προμήθειας εξοπλισμού που έχει υπογράψει, το ύψος των προσφορών της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η ΔΕΚΟ να τίθεται εκτός της κατανεμόμενης ισχύος. Εκτός από τις προμήθειες, η ΔΕΗ διεκδικεί τη χαλάρωση των διαδικασιών προσλήψεων αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στην πολιτική αμοιβών των στελεχών και των εργαζομένων της.
Το νομοσχέδιο εξάλλου αναμένεται να έχει ρυθμίσεις που αφορούν στη μεταφορά των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ από τη μητρική ΔΕΗ στη θυγατρική, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της πώλησης μεριδίου σε τρίτους επενδυτές. Εκτός από το ΔΕΔΔΗΕ, στο νομοσχέδιο αναμένεται να υπάρχουν ρυθμίσεις και για μια άλλη αποκρατικοποίηση αυτή της ΔΕΠΑ, όπου θα ακολουθηθεί το σχήμα της προηγούμενης κυβέρνησης (Εμπορία, Δίκτυα) με τα διεθνή πρότζεκτ να παραμένουν στον έλεγχο του Δημοσίου.
Να σημειωθεί τέλος ότι εκτός από τις παραπάνω ρυθμίσεις, μια σειρά από φορείς που υπάγονται στο υπουργείο ενέργειας αναμένεται να ζητήσουν από το ΥΠΕΝ το νομοσχέδιο να περιλάβει ρυθμίσεις για την επίλυση δικών τους εκκρεμοτήτων. energypress.gr