Άλμα 26% στο κόστος ρεύματος για τις μικρές επιχειρήσεις δείχνουν τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ. Pερισσότεροι από 7 στους 10 επιχειρηματίες (73,3%) δήλωσαν ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρισμοί που κλήθηκαν να πληρώσουν είναι σημαντικά «φουσκωμένοι».

ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ - EORDAIALIVE.COM
Λάζαρος Λαζαρίδης
Ο Λάζαρος Λαζαρίδης είναι δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του EordaiaLive.com. Με πολυετή εμπειρία στο τοπικό ρεπορτάζ, καλύπτει την επικαιρότητα, τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα στην Πτολεμαΐδα, την...
2λ ανάγνωσης

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εξελιχθεί σε βασικό «βραχνά» για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας. Η εκτόξευση των τιμών του ρεύματος αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη νέα εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις, από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ.

Eordaia Live – Προσθήκη ως προτιμώμενη πηγή στις Google Ειδήσεις

Στο πλαίσιο της έρευνας, περισσότεροι από 7 στους 10 επιχειρηματίες (73,3%) δήλωσαν ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρισμοί που κλήθηκαν να πληρώσουν στο πρώτο μισό του έτους είναι σημαντικά «φουσκωμένοι» σε σχέση με το 2025. Μάλιστα, η μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, σε ετήσια βάση, αγγίζει το διόλου ευκαταφρόνητο 26%.

Εξίσου σημαντικός πονοκέφαλος είναι όμως και τα καύσιμα, ένα «μέτωπο» που επίσης προκαλεί ισχυρές πιέσεις, καθώς το 73,2% των επαγγελματιών ανέφερε δραματική άνοδο του κόστους. Η ποσοστιαία αύξηση μάλιστα ξεπερνά ελαφρώς το άλμα στο ρεύμα, καθώς υπολογίστηκε μεσοσταθμική επιβάρυνση κατά 27,8%.

Το άλμα στο ενεργειακό κόστος έρχεται να προστεθεί στο ντόμινο των αυξήσεων στις πρώτες ύλες. Σε αυτόν τον τομέα, το 77,5% των επιχειρήσεων δηλώνει αυξημένο κόστος προμηθειών, με τη μέση ετήσια αύξηση να διαμορφώνεται στο 24,8%.

Υπό το φως των παραπάνω νούμερων, δεν φαίνεται να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε υποχώρηση, πέφτοντας στις 56,5 μονάδες, έναντι 59,2 το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. Την ίδια στιγμή, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η ενισχυμένη επιβάρυνση για προμήθειες δημιουργεί πιέσεις που μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του τελικού καταναλωτή.

Ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το 40,3% των επιχειρήσεων αναγκάστηκε να ανεβάσει τις τιμές πώλησης (ένα νούμερο αυξημένο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο). Παράλληλα, το κύμα της ακρίβειας αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το 27,2% των επαγγελματιών δηλώνει πως σχεδιάζει να προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών κατά το δεύτερο μισό του 2026.

Πηγή: energypress.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ακολουθηστε
Ο Λάζαρος Λαζαρίδης είναι δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του EordaiaLive.com. Με πολυετή εμπειρία στο τοπικό ρεπορτάζ, καλύπτει την επικαιρότητα, τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα στην Πτολεμαΐδα, την Εορδαία και ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *