Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Ξεσκεπάζονται οι παράνομες συνδρομές IP TV στην Ελλάδα – Τι κάνουν οι πάροχοι – Οι κίνδυνοι για τον χρήστη

4λ ανάγνωσης
Ξεσκεπάζονται οι παράνομες συνδρομές IP TV στην Ελλάδα - Τι κάνουν οι πάροχοι - Οι κίνδυνοι για τον χρήστη

Ξεσκεπάζονται οι παράνομες συνδρομές IP TV στην Ελλάδα – Τι κάνουν οι πάροχοι – Οι κίνδυνοι για τον χρήστη


Στο στόχαστρο οι παράνομες συνδρομές IP TV που έχουν περίπου 600 με 900 χιλιάδες «πειρατές» στην Ελλάδα. Τι κάνουν οι πάροχοι.

Ξεφεύγει η κατάσταση με τους «πειρατές» του τηλεκοντρόλ και τις παράνομες τηλεοπτικές συνδρομές στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 600 με 900 χιλιάδες έχουν ένα «μηχανάκι» IP TV. Πρόκειται για ένα νούμερο-ρεκόρ αφού αφορά περίπου τους μισούς χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεσή τους οι πάροχοι. Το φαινόμενο κοστίζει στα έσοδα του Δημοσίου αλλά και σε θέσεις εργασίας.

Οι χρήστες επιλέγουν το μηχανάκι IP TV το οποίο πωλείται κανονικά στην αγορά και δεν είναι παράνομο, ωστόσο, το τοποθετούν και στη συνέχεια πληρώνουν παράνομες τηλεοπτικές συνδρομές για να έχουν σπασμένους κωδικούς και να παρακολουθούν, με ένα μικρό αντίτιμο, ακόμα και 5.000 κανάλια!

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι για τους αθλητικούς αγώνες από Cosmote και Nova, όμως οι παράνομες συνδρομές περιέχουν κάθε λογής κανάλι -όπως HBO, Apple tv και Netflix- ή κανάλια με ντοκιμαντέρ, ή το Disney Plus, ή ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σας. Τι γίνεται ακριβώς; Η «Καθημερινή» ξεδίπλωσε χθες το πώς λειτουργεί η πειρατεία.

Πώς βάζετε παράνομη συνδρομή με IP TV

Συνήθως αυτό μαθαίνεται από στόμα σε στόμα. Δηλαδή, κάποιος γνωστός έχει συνδρομή και επειδή κάποιος άλλος ενδιαφέρεται, τον φέρνει σε επαφή με τον άνθρωπο που το εγκαθιστά.

Οι πειρατές διαθέτουν διάφορες συνδρομές, ετήσιες, εξαμηνιαίες και διαφορετικά πακέτα περιεχομένου. Αν δε κάποιος είναι εξοικειωμένος με το λογισμικό που χρησιμοποιείται, δεν χρειάζεται καν τη μεσολάβησή τους για τη σύνδεση του «κουτιού». Μπορεί να το προμηθευτεί ο ίδιος από κάποιο κατάστημα ή online και να το εγκαταστήσει, ενώ η ίδια σύνδεση μπορεί να γίνει και μέσω διάφορων εφαρμογών που κυκλοφορούν ελεύθερες στο Διαδίκτυο.

Τι κάνουν οι πάροχοι για τις παράνομες συνδρομές

Το τελευταίο διάστημα, τόσο οι πάροχοι συνδρομητικού περιεχομένου όσο και η πολιτεία, μέσω των αρμόδιων υπουργείων, προχωρούν σε συντονισμένες και αποφασιστικές κινήσεις αντιμετώπισης του φαινομένου. Ηδη από το 2021, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, ενισχύθηκε το θεσμικό οπλοστάσιο που διαθέτει η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ), που έχει τη δικαιοδοσία να ζητάει φραγή διευθύνσεων IP και domain names με παράνομο περιεχόμενο.

Η Cosmote TV έχει προχωρήσει από την πλευρά της σε τεχνολογική αναβάθμιση της ασφάλειας τόσο της δορυφορικής όσο και της streaming πλατφόρμας της με χρήση νέας τεχνολογίας, για την αποτροπή της παράνομης αναμετάδοσης του περιεχομένου. Επιπλέον, σε τακτική βάση προχωράει σε αιτήσεις προς την ΕΔΠΠΙ και την ΕΕΤΤ για τη διακοπή πρόσβασης σε domain names και IP διευθύνσεις, όπως προβλέπει και η νομοθεσία για το live dynamic blocking, δηλαδή μαζική διακοπή της πειρατικής μετάδοσης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Στα σχέδια των δύο παρόχων είναι η διοργάνωση μιας ενημερωτικής καμπάνιας για το κοινό, προκειμένου όλοι οι πολίτες, και ιδιαίτερα όσο διαθέτουν πειρατικές συνδρομές, να γνωρίζουν τις συνέπειες.

Οι κίνδυνοι για τον χρήστη

Οι τελικοί χρήστες των πειρατικών συνδρομών, ακόμη και αν δεν αντιμετωπίσουν ποτέ κατηγορίες ενώπιον του νόμου, καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις και διαδικτυακούς κινδύνους.

Επίσης, η πειρατεία αποτελεί ποινικό αδίκημα, τόσο για τον πειρατή όσο και για τον χρήστη.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *