Τράπεζες: Η μάχη για NPEs στο 5% – Από Φεβρουάριο οι αιτήσεις για επιδότηση στεγαστικών

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Τράπεζες: Η μάχη για NPEs στο 5% - Από Φεβρουάριο οι αιτήσεις για επιδότηση στεγαστικών

Στόχος είναι εντός του Φεβρουαρίου να ανοίξει τη πλατφόρμα που θα υποδέχεται τα αιτήματα των 30.000 δυνητικά δικαιούχων (αφορά και όσους έχουν δάνειο που έχει τιτλοποιηθεί και βρίσκεται στα «χέρια» των funds) της 12μηνης επιδότησης

ήξη της …εορταστικής περιόδου και της «ένεσης» αισιοδοξίας με τους πολίτες να ξαναρχίζουν τους υπολογισμούς για το πώς θα «βγάλουν» τον μήνα χωρίς να «κοκκινίσουν» οι δανειακές και όχι μόνο, υποχρεώσεις τους και ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρούν.

Την ίδια στιγμή, οι μεν τράπεζες προσπαθούν να αξιοποιήσουν το οπλοστάσιο τους ώστε να μην δημιουργηθεί «τσουνάμι» μη εξυπηρετούμενων δανείων και  μέχρι στιγμής τα καταφέρνουν.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «από τα παλιά δάνεια όσα ήταν να κοκκινίσουν κοκκίνισαν, ενώ τα πιο νέα, αυτά που χορηγήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν λίγα και με δόθηκαν με αυστηρά κριτήρια και δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο». Σε κάθε περίπτωση ο στόχος για της τράπεζες είναι να υποχωρήσει περαιτέρω και να προσεγγίσει το 5% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPE ratio).

 

Η αγωνία των servicers

Στοίχημα τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τους servicers που έχουν και την αγωνία της επίτευξης των business plans εν αναμονή και της απόφασης της ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το ζήτημα των πλειστηριασμών, είναι να παραμένουν ενεργές οι υφιστάμενες ρυθμίσεις, αλλά και να γίνουν νέες είτε μέσα από διμερείς συμφωνίες, είτε στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού.

Αυτό άλλωστε αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης που το τελευταίο που θα ήθελε να συμβεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου είναι αύξηση πλειστηριασμών και κυρίως εξώσεων που θα φέρει πάλι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας κυρίως των ευάλωτων δανειοληπτών.

 

Ανοίγει η πλατφόρμα

Εντός του μήνα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, με ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης να είναι αυτό της επιδότησης από τις τράπεζες του 50% της επιβάρυνσης στα στεγαστικά δάνεια των συνεπών ευάλωτων λόγω της αύξησης των επιτοκίων και ο υπολογισμός της επιβάρυνσης θα γίνει με ημερομηνία αναφοράς της 1η Ιουλίου 2022.

Στόχος είναι εντός του Φεβρουαρίου να ανοίξει τη πλατφόρμα που θα υποδέχεται τα αιτήματα των 30.000 δυνητικά δικαιούχων (αφορά και όσους έχουν δάνειο που έχει τιτλοποιηθεί και βρίσκεται στα «χέρια» των funds) της 12μηνης επιδότησης.

Οι δανειολήπτες θα έχουν περιθώριο 3 μηνών από την έναρξη του προγράμματος να υποβάλλουν αίτηση ενώ οι τράπεζες δεν θα έχουν λόγο σε ότι αφορά την επιλεξιμότητα των δανειοληπτών.

Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή ενήμεροι (να μην υπάρχει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών). Σε διαφορετική περίπτωση διακόπτεται  η επιδότηση, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα ποσά που θα έχουν καταβληθεί δεν θα ανακτηθούν ούτε θα αναζητηθούν.

Κόκκινα δάνεια
Πηγή: Pixabay

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!