Θανατική ποινή στην Ελλάδα: Οι καταδίκες «Εις θάνατον» που δεν εκτελέστηκαν

Θανατική ποινή στην Ελλάδα: Οι καταδίκες «Εις θάνατον» που δεν εκτελέστηκαν

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΛΛΑΔΑ

Είναι γνωστό ότι η τελευταία εφαρμογή της θανατικής ποινής στην Ελλάδα είναι η εκτέλεση του Βασίλη Λυμπέρη το 1972, όταν ο τελευταίος καίει ζωντανή την οικογένειά του (σύζυγο, δύο παιδιά ηλικίας ενός και δυόμισι ετών και πεθερά) στο σπίτι τους στα Βριλήσσια.

Αντίθετα με την παραπάνω υπόθεση που είναι  ευρύτερα γνωστή, δεκάδες είναι τα θύματα της θανατικής ποινής που έχουν εκτελεστεί μεταπολεμικά στη χώρα, που είναι ξεχασμένα απ’ όλους, εκτός βέβαια από τις οικογένειες αυτών και των θυμάτων τους.

3 28Οι αναπαραστάσεις δολοφονιών προκαλούν την οργή του πλήθους που ζητά το θάνατο του θύτη.

Παρακάτω, αναφέρουμε κάποια απ’ αυτά τα ονόματα μαζί με την καταδικαστική απόφαση που τα στέλνει στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Για ανθρωποκτονία εκτελούνται οι Β. Χατζηαργυρίου, Αθανασία Αγγελινού, Ευστ. Ζουρνατζής, Αλεξάνδρα  Μέρδη, Γ. Χόρδης, Π. Τζήμας, Αικατερίνη Δημητρέα, Β. Ζαχαρίας, Σπ. Καρέλης, Παν. Μπάκας, Γ. Λέφας, Σταυρούλα Γκουβούση, Δ. Γκουβούσης, Χαρ. Κουοτένης, Ι. Γιαννάκος, Σπ. Χόντζας, Δ. Κίκας, Στ.  Νταρτάνης, Απ. Φρατζής, Ι. Μπότσικας, Χαρ. Βίρλιος, Γ. Βαγγελής, Αθ. Φούκης, Ι. Χαχούλης, Δ.  Γιακουμάκης, Π. Σπυριδάκης, Χέρμαν Ντουφτ – Χανς Μπασενάουερ, Ν. Θεολογίτης, Απ. Κυπαρισσόπουλος, και Αλκ. Κουνολάκης.

Για ληστεία μετά φόνου οι Παν. Λ. Κυριακάκης, Σωτ. Β. Κατόπης,  Λ. Ε. Καλογιάννης, Λ. Μ. Μπατσάκης, Αρ. Χ. Παγκρατίδης και για ανθρωποκτονία και απόπειρα βιασμού ο Γ. Χ. Κασόλας.

2 43Ο Βασίλης Λυμπέρης απολογείται στη διάρκεια της δίκης του έχοντας στο πρόσωπο του τα σημάδια της φωτιάς που έκαψε την οικογένειά του…

Βέβαια, το «Εις θάνατον» ακούγεται πολλές φορές στις δικαστικές αίθουσες, αλλά δεν εφαρμόζεται σε όλες, όπως στους πρωταίτιους του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο  που η ποινή τους μετατρέπεται  σε ισόβια.

Άλλες περιπτώσεις που η «εσχάτη των ποινών» δεν εκτελείται ποτέ, είναι εκείνες των  Νίκου Κοεμτζή με την τριπλή δολοφονία αστυνομικών σε  νυχτερινό μαγαζί, Ηλία Σούλη που δολοφονεί το σύζυγο της ερωμένης του, Παναγιώτη Λινάρδου που αποτεφρώνει τη γυναίκα του σε κλίβανο, και του «δράκου» Κυριάκου Παπαχρόνη που βιάζει και δολοφονεί κοπέλες γιατί τον εξιτάρει ο ήχος των τακουνιών.

1 36Ο Κυριάκος Παπαχρόνης στη δίκη του στην οποία ζητά να σταλεί στο απόσπασμα…

Ο τελευταίος μάλιστα ακούγοντας πως η «δις εις θάνατον» ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια …διαμαρτύρεται μέσα στη δικαστική αίθουσα λέγοντας: «Ευχαριστώ! Τι βάζετε τέτοιες ποινές; Τόσα χρόνια θα ζήσουμε. Στείλτε με στο απόσπασμα γιατί αν βγω έξω, πάλι τα ίδια θα κάνω»…

 

 

 

 

eleftherostypos.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida