Τέλος οι αντικειμενικές αξίες μετά από 40 χρόνια! Τι θα ισχύει με το νέο σύστημα

Πώς θα δείτε αντικειμενική & εμπορική αξία του ακινήτου σας

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Μετά από μία διαδρομή σχεδόν 40 χρόνων το σύστημα των αντικειμενικών αξιών βαίνει προς το τέλος του, ικανοποιώντας μία ανάγκη της κοινωνίας, αλλά της Πολιτείας.

Οι φωνές ότι το σύστημα είναι άδικο υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού καλούνται να πληρώσουν φόρους που υπολογίζονται πάνω σε αξίες που δεν υπάρχουν. Όμως και από το υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν αντιρρήσεις και εκτιμούν ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που οι ιδιοκτήτες ακινήτων ευνοούνται, ειδικά σε κάποιες περιοχές που κάποτε ήταν υποβαθμισμένες και οι συνθήκες στην αγορά έχουν ανατρέψει τα δεδομένα π.χ. Airbnb και πληρώνονται χαμηλότεροι φόροι.

Το σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα αντικατασταθεί με ένα αυτόματο σύστημα καταγραφής αξιών και ως εκ τούτου η οποιαδήποτε φορολογία θα υπολογίζεται με βάση τις εμπορικές τιμές, οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα και πολύ συχνά, ώστε να είναι σχεδόν σε real time οι τρέχουσες.

Ήδη έχει ξεκινήσει να τρέχει η υλοποίηση της άσκησης αυτής από το υπουργείο Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο.

Μόνιμος μηχανισμός αυτοπροσαρμογής

Βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για να φορολογεί τα ακίνητα. Το πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα μεταβάλλει τις τιμές ζώνης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που μίλησε στο συνέδριο των ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων εξετάζεται η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος που θα ακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων και η αντικατάσταση του όρου της αντικειμενικής αξίας με την εμπορική. Ουσιαστικά οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται και τα ακίνητα θα φορολογούνται με βάση την πραγματική εμπορική τους αξία.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι επενδύσεις που μπορούν εν δυνάμει να γίνουν στον τομέα των ακινήτων θα δημιουργήσουν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την περαιτέρω μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Σε ότι αφορά το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξίων έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση που προβλέπει:

  • Την επέκταση της εφαρμογής του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη την Επικράτεια, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 98% του πληθυσμού.
  • Τη διαμόρφωση ενός πλήρους ψηφιοποιημένου συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων.
  • Την επικαιροποίηση όλων των τιμών εκκίνησης από πιστοποιημένους εκτιμητές.

Μεταβίβαση ακινήτων σε μια ημέρα

Ταυτόχρονα με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, στο υπουργείο Οικονομικών προωθείται και σχέδιο ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετά το Μάρτιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων ενώ μέχρι το τέλος τους 2021 το σύνολο σχεδόν των υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε κτηματολογικά γραφεία και θα διευρυνθεί το πλήθος των υπηρεσιών του κτηματολογίου που παρέχονται διαδικτυακά. Επίσης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το έργο για την ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων.

Τέλος στις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων αναφέρθηκε και διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο 38ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «προκειμένου να διευκολύνουμε τις μεταβιβάσεις των ακινήτων προχωράμε στην ψηφιοποίηση των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και σε λίγες ημέρες θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε προς τα έξω την πλατφόρμα για τις δηλώσεις αυτές. Είναι στόχος μας να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην επίσπευση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων. Από τη δική μας πλευρά θέλουμε η διαδικασία της υποβολής της δήλωσης η πληρωμή του φόρου και η οριστικοποίηση της διαδικασίας να ολοκληρώνεται σε μία ημέρα».

Επίσης ετοιμάζει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την δήλωση των στοιχείων μίσθωσης ακινήτων με τον Γιώργο Πιτσιλή να δηλώνει ότι «επανεξετάζουμε και εφαρμογές που έχουμε ήδη όπως για παράδειγμα την εφαρμογή της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτων έτσι ώστε να ξαναδούμε πως θα την κάνουμε πιο λειτουργική με την βοήθεια της ΠΟΜΙΔΑ και των λογιστών».

Δείτε Επίσης

Πέραμα – Ελεύθεροι χωρίς κανέναν όρο οι επτά αστυνομικοί – Ελεύθεροι και οι ανήλικοι Ρομά
ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα – Ελεύθεροι χωρίς κανέναν όρο οι επτά αστυνομικοί – Ελεύθεροι και οι ανήλικοι Ρομά

Πέραμα – Ελεύθεροι χωρίς κανέναν όρο οι επτά αστυνομικοί – Ελεύθεροι και οι ανήλικοι Ρομά   Ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους, μετά τις απολογίες του στην 4η ανακρίτρια Πειραιά και με σύμφωνη

Διαβάστε περισσότερα »
Νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πότε ανοίγει – Κριτήρια, δικαιούχοι και ποσά επιδότησης
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πότε ανοίγει – Κριτήρια, δικαιούχοι και ποσά επιδότησης

Νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πότε ανοίγει – Κριτήρια, δικαιούχοι και ποσά επιδότησης   Με κοινωνικά κριτήρια έρχεται το νέο πρόγραμμα που έχει συνολικό προϋπολογισμό 632 εκατ. ευρώ – Ολες οι λεπτομέρειες. Με

Διαβάστε περισσότερα »
Δράσεις ΕΣΠΑ: Εντάσσονται επιπλέον 1.700 επιχειρήσεις τουρισμού και γυμναστήρια
ΕΛΛΑΔΑ

Δράσεις ΕΣΠΑ: Εντάσσονται επιπλέον 1.700 επιχειρήσεις τουρισμού και γυμναστήρια

Δράσεις ΕΣΠΑ: Εντάσσονται επιπλέον 1.700 επιχειρήσεις τουρισμού και γυμναστήρια Στις δράσεις του ΕΣΠΑ για την «Επανεκκίνηση Τουρισμού» αλλά και για την επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδότοπων εντάσσονται επιπλέον 1.695 επιχειρήσεις των κλάδων αυτών.

Διαβάστε περισσότερα »
Συνταξιούχος με e-shop δεν δήλωσε 1 εκατ. ευρώ!
ΕΛΛΑΔΑ

Συνταξιούχος με e-shop δεν δήλωσε 1 εκατ. ευρώ!

Συνταξιούχος με e-shop δεν δήλωσε 1 εκατ. ευρώ! Έξι απίστευτες παραβάσεις φοροδιαφυγής 1,7 εκατ. ευρώ Απίστευτα περιστατικά φοροδιαφυγής μέσω διαδικτύου ξεσκέπασαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς εντόπισαν έξι κραυγαλέες

Διαβάστε περισσότερα »
Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Δημήτριος – Χρόνια πολλά Δημήτρη και Δήμητρα
ΕΛΛΑΔΑ

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Δημήτριος – Χρόνια πολλά Δημήτρη και Δήμητρα

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Δημήτριος – Χρόνια πολλά Δημήτρη και Δήμητρα Αγιος Δημήτριος: Από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολιούχος της

Διαβάστε περισσότερα »
Χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα: Οι 8 περιοχές με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν
ΕΛΛΑΔΑ

Χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα: Οι 8 περιοχές με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν

Χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα: Οι 8 περιοχές με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα με το θερμόμετρο να δείχνει τιμές υπό του μηδενός. Ολοταχώς

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida