ΣτΕ: Συνταγματική η σύσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
ΣτΕ: Συνταγματική η σύσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Συνταγματική και νόμιμη η δράση των ΟΠΠΙ σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας

Η σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ).

Αυτό αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της (2046-2047/2022) και απέρριψε δύο προσφυγές που στρέφονταν κατά της προκήρυξης διαγωνισμού πρόσληψης ειδικών φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), για τη συγκρότηση των ομάδων των ΟΠΠΙ και κατά της υπουργικής απόφασης, με την οποία ορίσθηκαν ζητήματα εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών που προσλαμβάνονται για τη στελέχωση των ΟΠΠΙ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σύμφωνα με την κρίση των συμβούλων Επικρατείας :

-Οι ρυθμίσεις των άρθρων 18-20 του νόμου 4777/2021 κινούνται εντός των πλαισίων της αρχής της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ και δεν θίγουν το δικαίωμα των ιδρυμάτων αυτών να αποφασίζουν επί των υποθέσεών τους με δικά τους όργανα και

– Είναι συνταγματική και νόμιμη η δράση των ΟΠΠΙ, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά και ποινικά, θεμελιώνει αστική ευθύνη του Δημοσίου κατ’ άρθρο 105 ΕισΝΑΚ.

 

Μάλιστα οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι οι ΟΠΠΙ δεν έχουν αρμοδιότητα ούτε, συνεπώς, δυνατότητα επέμβασης επί θεμάτων επιστήμης, έρευνας, διδασκαλίας, λειτουργίας των ΑΕΙ, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τελευταίων και κατά συνέπεια δια της επίμαχης ρύθμισης, «όχι μόνο δεν πλήττεται αλλά θάλπεται η συνταγματική τάξη».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!