Σπίτι μου: Αναλυτικός οδηγός για τα χαμηλότοκα δάνεια σε νέους – Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα ” Σπίτι μου” στο πλαίσιο του οποίου θα χορηγούνται άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια.
Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα από τη Δευτέρα. «Οι αιτήσεις θα αρχίσουν από τη Δευτέρα. Επομένως όσοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα θα πρέπει να πάνε από Δευτέρα στις τράπεζες» σημείωσε και ανέφερε τους δικαιούχους του προγράμματος.
«Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι σε πρώτη φάση 500 εκατ. ευρώ. Και υπάρχει και σχετική πρόβλεψη μέχρι και διπλασιασμό του προϋπολογισμού. Το επιτόκιο θα είναι το 1/4 αυτού της αγοράς και θα είναι μηδενικό επιτόκιο για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα αφορά σε νέους 25 μέχρι 39 ετών και νέα ζευγάρια που τουλάχιστον ο ένας από τους δυο να είναι από 25 ετών έως και 39 ετών και έδωσε ορισμένες διευκρινίσεις επί τούτου. Εάν σε ένα ζευγάρι ο ένας είναι 35 ετών και ο άλλος 41 ετών σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται η χορήγηση των δανείων αυτών, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως «το κατώτερο ετήσιο εισόδημα για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα είναι 10 χιλ. ευρώ και το ανώτατο είναι αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης, όπως ισχύει κάθε φορά».
Δηλαδή δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από 25 έως 39 ετών ή ζευγάρια (θα πρέπει ο ένας από τους δύο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο), εφόσον:
– Έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, πέραν του πρώτου
Τα περιουσιακά στοιχεία
Οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία. Ο δανειολήπτης δεν θα πρέπει να διαθέτει άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία. Δεν μπορεί να λάβει δάνειο όποιος διαθέτει ακίνητο με εμβαδό πάνω από 50 τ.μ. προσαυξανόμενο κατά 10 τ.μ. για κάθε μέλος της οικογένειας που συγκατοικεί με το αιτούντα. Επίσης δεν μπορεί να λάβει δάνειο όποιος διαθέτει στο ακίνητο αυτό πλήρη κυριότητα ή επικαρπία με ποσοστό του άνω 50%. Το ακίνητο αυτό δεν πρέπει να είναι στην ίδια περιφερειακή ενότητα. Δηλαδή αν κάποιος έχει ακίνητο στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται και ζει στην Αττική μπορεί να πάρει δάνειο. Το ακίνητο που διαθέτει ο αιτών δεν πρέπει να έχει χρήση πρώτης κατοικίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να πάρει δάνειο.
Τι σπίτι μπορεί να αγοράσει ένας νέος με το χαμηλότοκο δάνειο
«Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να αγοράσουν σπίτια που έχουν αξία έως 200 χιλ .ευρώ, έχουν μέγεθος έως 150 τμ και παλαιότητα έως 15 έτη και βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχή» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και ανέφερε ενδεικτικά που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν διαθέσιμα σπίτια στο πλαίσιο του προγράμματος.
«Υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα από 75 τ. μ. μέχρι 150 τ.μ. και αξίας έως 2ο0 χιλ. ευρώ. Επίσημες μελέτες δείχνουν ότι διαμερίσματα με αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι προς πώληση αυτήν την ώρα είναι το 60% του συνόλου των διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας . Το 74% στα δυτικά προάστια που είναι προς πώληση έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, το 59% στον Πειραιά, το 19% στα νότια προάστια, το 5% στα βόρεια προάστια και το 38% στα ανατολικά προάστια. Ενδεικτικά η αξία των 200 χιλ. ευρώ αντιστοιχεί σε σπίτια εμβαδού 90 τ.μ. έως και 150 τ.μ. σε περιοχές όπως είναι στο Μαρούσι, στην Πεύκη, στην Αγία Παρασκευή, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης. Ναι πράγματι παραδεχόμαστε ότι με αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να αγοράσει κανείς διαμέρισμα στην Βουλιαγμένη, στην Εκάλη, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Αλλά μπορεί να αγοράσει διαμέρισμα σε περιοχές όπως είναι η Αγία Παρασκευή , η Πεύκη , το Μαρούσι , η Τούμπα » σημείωσε.
Ποιες τράπεζες συμμετέχουν
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν «όλες συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Συμμετέχουν επίσης η Παγκρήτια Τράπεζα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου , η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, η Συνεταιριστική τράπεζα Καρδίτσας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και η Attica Bank. Οι τράπεζες αυτές έχουν βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί τα περιθώρια τα οποία θα κινηθούν πλέον του euribor τριμήνου» είπε.
Τα παραδείγματα
Εν συνεχεία ο κ. Χατζηδάκης παρέθεσε δύο παραδείγματα σε σχέση με το όφελος που θα έχει ένας μέσος νέος που θα θελήσει να επωφεληθεί από το πρόγραμμα.
Αναλυτικά:
Πρώτο Παράδειγμα: Δάνειο ύψους 100 χιλ. ευρώ με αποπληρωμή 30 χρόνια
«Εάν πάρει κάποιος εμπορικό δάνειο σήμερα ύψους 100 χιλ. ευρώ για 30 χρόνια η μηνιαία δόση του δανείου θα είναι 587 ευρώ . Με το πρόγραμμα Σπίτι μου η δόση από 587 ευρώ πέφτει στα 342 ευρώ. Και εάν πρόκειται για τρίτεκνους και πολύτεκνους η δόση από τα 587 ευρώ πέφτει στα 277 ευρώ. Με άλλα λόγια ένας νέος ή ένα νέο ζευγάρι με το πρόγραμμα Σπίτι μου έχει όφελος τον μήνα περίπου 245 ευρώ και τον χρόνο 2.935 ευρώ .Εάν κάποιος είναι πολύτεκνος ή τρίτεκνος έχει τον μήνα όφελος 310 ευρώ και τον χρόνο 3.717 ευρώ » σημείωσε.
Δεύτερο Παράδειγμα: Δάνειο ύψους 100 χιλ. ευρώ με αποπληρωμή για 20 χρόνια
«Για 20 χρόνια με το κανονικό επιτόκιο της αγοράς η μηνιαία δόση είναι 705 ευρώ. Από αυτά πάμε στα 480 ευρώ με το πρόγραμμα Σπίτι μου και στα 416 ευρώ εάν κάποιος είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος. Αυτό σημαίνει ότι σε δάνειο 100 χιλ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 ετών το μηνιαίο όφελος είναι 225 ευρώ και ετήσιο όφελος 2.700 ευρώ για νέους και νέα ζευγάρια και για τρίτεκνους και πολύτεκνους το μηνιαίο όφελος είναι 289 ευρώ και το ετήσιο όφελος 3.468 ευρώ » συμπλήρωσε.
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες για τα επιτόκια των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες εδώ
Ποια είναι η διαδικασία χορήγησης δανείου
Μεταξύ άλλων περιέγραψε τη διαδικασία για να λάβει κανείς δάνειο στο πλαίσιο αυτό του προγράμματος.
- «Ο πολίτης ενδιαφερόμενος επιλέγει την τράπεζα που επιθυμεί εξαρτάται από τον ίδιο και μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του από τη Δευτέρα, 3 Απριλίου
- Εντός 60 ημερών με βάση τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τις τράπεζες, οι τράπεζες ελέγχουν την πλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων και χορηγούν την οικονομική προέγκριση.
- Και αφού δοθεί η οικονομική προέγκριση που είναι μια πρώτη εξέταση για το αν πληροί κάποιος κάποια βασικά κριτήρια.
- Στην συνέχεια ο αιτών γνωστοποιεί το ακίνητο και την τιμή του και προσκομίζει τα απαιτούμενα έγγραφα με βάση τη συνήθη τραπεζική διαδικασία.
- Μετά τους αναγκαίους ελέγχους η αίτηση εντάσσεται στο πρόγραμμα και ξεκινά ο απαιτούμενος νομικός και τεχνικός έλεγχος του προς αγορά ακινήτου.
- Αυτή η διαδικασία διαρκεί 60 μέρες και κατόπιν υπογράφεται η σύμβαση του δανείου και εκταμιεύεται το δάνειο εντός έξι μηνών από την ημερομηνία ένταξης της αίτησης στο πρόγραμμα » τόνισε
Ποιοι είναι οι όροι της δανειακής σύμβασης
«Θα πρέπει να πληρούνται συσωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
- Διάρκεια αποπληρωμής δανείου μέχρι 30 χρόνια: Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι 30 χρόνια μπορεί να είναι και 20 χρόνια ή και λιγότερο, εξαρτάται από το τι θα συμφωνήσει ο δανειολήπτης με την τράπεζα.
- Μιλάμε για απόκτηση ακινήτου με πλήρη κυριότητά.
- Θα έχουμε κάλυψη από το δάνειο έως και του 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου » είπε.
Μπορώ να προεξοφλήσω το δάνειο;
Επίσης ο κ Χατζηδάκης ανέφερε πως « ο δανειολήπτης δύναται να εξοφλήσει μερικώς ή στο σύνολο του το δάνειο πριν από την ημερομηνία λήξης χωρίς οποιαδήποτε ποινή ή άλλη επιβάρυνση.
- Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται η μεταβίβαση του ακινήτου ή επιβάρυνση του πλην αυτής που απαιτείται για παροχή εξασφάλισης για το δάνειο.
- Δεν χρειάζεται προσωπική εγγύηση τρίτου. Δεν είναι προαπαιτούμενο το δάνειο να έχει εγγυητή.
- Ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται για τα έξοδα φακέλου. Eπιβαρύνεται με τα λοιπά έξοδα για την απόκτηση του ακινήτου, για παράδειγμα ο νομικός έλεγχος και η τεχνική εκτίμηση του ακινήτου και εκείνα που σχετίζονται με την εγγραφή προς σημείωση και υποθήκης ακινήτου. Με άλλα λόγια δεν επιβαρύνεται με το πρώτο μέρος της διαδικασίας, επιβαρύνεται με το δεύτερο μέρος της διαδικασίας όταν θα έχει περάσει τον έλεγχο της τράπεζας, θα έχει πάρει το δάνειο και θα χρειαστεί ο τεχνικός και νομικός έλεγχος .
Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Τέσσερα είναι τα δικαιολογητικά για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.
- Το πιστοποιητικό γέννησης ή αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
- Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
- Δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων
- Δήλωση Ε9 και πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
- Χρειάζεται μαζί μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνει είναι αληθή. Στην περίπτωση ζευγαριών τα έγγραφα υποβάλλονται και από τους δύο ανεξάρτητα από το εάν η αίτηση για τη χορήγηση του δανείου υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο.
- Και οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα ανάλογα με την περίπτωση να ζητήσουν κάποια πρόσθετα δικαιολογητικά
Οι δηλώσεις
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Με τη νέα στεγαστική πολιτική, που ανακοίνωσε και ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση, δίνουμε μία πρώτη απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νέοι και τα νέα ζευγάρια. Οι αιτήσεις για επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ακολουθεί το πρόγραμμα “Κάλυψη” για τη στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο, η κοινωνική αντιπαροχή, αλλά και τα προγράμματα ανακαίνισης ιδιωτικών κατοικιών. Στόχος μας είναι η εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής στέγης σε χιλιάδες νέους και ευάλωτα νοικοκυριά, με χρήση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, με αξιοποίηση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και με “οδηγό” τις αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόζονται στην ΕΕ».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, τόνισε: «Από τη Δευτέρα, μπορούν οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στις τράπεζες, για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, κάτι που ήταν αυτονόητο για τις προηγούμενες γενιές, αλλά είναι πιο δύσκολο για τους νέους σήμερα. Το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου, που θα πάρουν από την τράπεζα, χάρη στην κρατική επιδότηση, είναι χαμηλότερο από το ενοίκιο που θα πλήρωναν. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία του προγράμματος, που ξεκινά. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα υπήρξε για πολλά χρόνια μία αφιλόξενη χώρα για τους νέους, που δεν τους έδινε τις ευκαιρίες που έπρεπε. Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι τα κόστη διαβίωσης που σχετίζονται με τη στέγαση είναι αυξημένα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Στόχος της δικής μας πολιτικής είναι να μειώσουμε τα κόστη αυτά και να κάνουμε πολύ πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών, ώστε να επιλέγουν να ζουν, να δημιουργούν και να βιοπορίζονται στην Ελλάδα, να αισθάνονται ξανά – και ειδικά οι νέοι – ότι η Πολιτεία είναι στο πλευρό τους».
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ανέφερε: «Μετά από 10 χρόνια, η νέα στεγαστική πολιτική είναι πλέον γεγονός, με τη ΔΥΠΑ να στηρίζει την απόκτηση πρώτης κατοικίας, μέσω δανείων, με χαμηλό ή χωρίς καθόλου επιτόκιο. Επιτέλους, αξιοποιούνται διαθέσιμοι πόροι για την υλοποίηση πολιτικών που στοχεύουν στην πρόσβαση σε προσιτή στέγη, με έμφαση στους νέους. Η ΔΥΠΑ διευρύνει την κοινωνική πολιτική της και ενεργοποιεί τις νέες αρμοδιότητες και τα νέα εργαλεία που θεσμοθετήθηκαν, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, με τον νόμο Δουλειές Ξανά. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε τους νέους ανθρώπους, για να χτίσουν το μέλλον τους».