Πρωτομαγιά 2022: Επίσημο - Η ημέρα που μεταφέρεται η αργία

Πρωτομαγιά 2022: Επίσημο – Η ημέρα που μεταφέρεται η αργία

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΕΛΛΑΔΑ
Πρωτομαγιά 2022: Επίσημο – Η ημέρα που μεταφέρεται η αργία
Μεταφέρεται η Πρωτομαγιά 2022 καθώς πέφτει Κυριακή. Η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας.

Τέλος στα… σενάρια από σήμερα, καθώς το Υπ. Εργασίας μετάφερε τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς 2022 για τη Δευτέρα 2 Μαΐου, καθώς έπεφτε Κυριακή.

Άλλωστε, το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017 προέβλεπε τη μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, σε περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

«Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2022, λόγω του ότι συμπίπτει με Κυριακή, μετατίθεται για την Δευτέρα 2 Μαΐου 2022», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα

Μετά την απόφαση του υπ. Εργασίας για την Πρωτομαγιά επηρεάζεται και η λειτουργεία των σχολείων τα οποία κλείνουν στις 15 Απριλίου. Έτσι, αντί για τη Δευτέρα 2 Μαίου, θα ανοίξουν την επόμενη εργάσιμη, δηλαδή την Τρίτη 3 Μαΐου 2022. Κλειστές θα είναι την Δευτέρα 2 Μαΐου και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Πώς πληρώνεται η αργία της Πρωτομαγιάς 2022

Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας – βάσει του Ν. 4468/2017 – υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
  • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.