Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των υποχρεωτικών self tests στα σχολεία

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των υποχρεωτικών self tests στα σχολεία

ΕΛΛΑΔΑ

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είναι αντισυνταγματική και παράνομη

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και νομιμότητα του υποχρεωτικού self-test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές μετά την προσφυγή που κατέθεσαν τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας από την Θεσσαλονίκη.

Οι προσφεύγοντες, οι περισσότεροι των οποίων έχουν ανήλικα παιδιά, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, ζητούν να “παγώσει” άμεσα, να ανασταλεί και να ακυρωθεί το μέτρο ως αντισυνταγματικό και παράνομο. Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι, δύο φορές την εβδομάδα, παραβιάζουν σειρά συνταγματικών διατάξεων, τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, την Ευρωπαϊκή σύμβαση για την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών και την ΕΣΔΑ. Όπως αναφέρουν το μέτρο θίγει τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ενώ παραβιάζουν την διεθνή σύμβαση τoυ Oviedo για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ορίζει ότι “επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνο αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεση του, κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του”.

Επιπλέον, χαρακτηρίζουν επικίνδυνη την διενέργεια διαγνωστικού τεστ από τα ίδια τα παιδιά σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η υποχρεωτική αυτοδιαγνωστική διαδικασίας παραβιάζει το νόμο 2101/1992 γιατί «συνιστά ανεπίτρεπτη επέμβαση και ως εκ τούτου προσβολή του σώματος των παιδιών» και παράλληλα συνιστά «υποχρεωτική βία προς το παιδί”, η οποία είναι τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Αναφερόμενοι δε στην απαγόρευση εισόδου στα σχολεία των μαθητών που δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ υποστηρίζουν ότι προσβάλει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔA, «δικαίωμα της εκπαίδευσης στον πυρήνα του», που είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων.

 

news.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida