Πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”: Σε ποιους καθυστερεί η επιδότηση – Ποιοι κινδυνεύουν να τη χάσουν

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Σε ποιους καθυστερεί η επιδότηση - Ποιοι κινδυνεύουν να τη χάσουν

Άρχισε η καταβολή της επιδότησης του προγράμματος «Γέφυρα», το οποίο φτάνει για τους ενήμερους δανειολήπτες έως και το 90% των μηνιαίων δόσεων των δανείων τους, με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Η επιδότηση θα λαμβάνεται για διάστημα εννέα μηνών.

Γράφει η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη

Αρκετές χιλιάδες αιτήσεις όμως, βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, είτε γιατί το δάνειο είναι «κόκκινο», είτε γιατί βρίσκεται σε αναστολή πληρωμών. Οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμής θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν την επιδότηση, όταν λήξει η αναστολή που τους έχει δώσει η Τράπεζα.
Όσον αφορά στα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί, τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για ένα δάνειο που κρίνεται επιλέξιμο πριν ξεκινήσει η επιδότηση από το Δημόσιο είναι τα εξής :
Α) O αιτών θα πρέπει πρώτα να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα ή άλλον χρηματοδοτικό φορέα, προκειμένου να ρυθμιστεί το δάνειο.
Β) H τράπεζα θα καλέσει τον οφειλέτη για να συμφωνήσουν σε μια κοινά αποδεκτή αναδιάρθρωση του δανείου.
Γ) O οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει τα έγγραφα που θα ζητηθούν εντός 15 ημερών. Μετά την κοινοποίηση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του δανείου, ο οφειλέτης έχει περιθώριο 15 ημέρες από την πρόταση για την αποδεχθεί ή όχι.
Δ) Αν υπάρξει συμφωνία τότε η τράπεζα θα αποστείλει σχετική ενημέρωση στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με το ποσό της μηνιαίας δόσης προκειμένου να ξεκινήσει να καταβάλλεται η συνεισφορά του Δημοσίου.
Δυστυχώς όμως κάποιες φορές, η διαδικασία μπλοκάρεται από την ίδια την Τράπεζα και ο δανειολήπτης δεν μπορεί να ενταχθεί, καθώς η Τράπεζα αρνείται αναιτίως τη ρύθμιση, χωρίς καν ο δανειολήπτης να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα ο οφειλέτης.
Πρέπει τέλος να επισημάνουμε ότι η επιδότηση μπορεί να χαθεί κατά τη διάρκεια των 9 μηνών, εφόσον διαπιστωθεί ότι:
Α) η αίτηση είναι ψευδής ή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας,
Β) ο οφειλέτης καθυστερεί την καταβολή του ποσού που τον βαρύνει ή δεν παρέχει πρόσβαση στα στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται η επιλεξιμότητά του και δεν παρέχει τις πληροφορίες που ζητούνται από το Δημόσιο.

 

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Σε ποιους καθυστερεί η επιδότηση - Ποιοι κινδυνεύουν να τη χάσουν

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...