Πάσχα στο χωριό και εστίαση: Ανοιχτά όλα τα σενάρια για το τι θα συμβεί

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Με μικρή υποχώρηση στους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά με “ασφυξία” στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πορεύεται η χώρα μας προς το Πάσχα για το οποίο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα επιτραπεί ή όχι η μετάβαση προς τις ιδιαίτερες πατρίδες.

Η ισορροπία είναι λεπτή καθώς το τρίτο επιδημικό κύμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλούς αριθμούς. Από την άλλη σημαντικό “εργαλείο” θεωρούνται τα self tests με κυβέρνηση και ειδικούς να επεξεργάζονται σχέδιο αξιοποίησής τους, ωστόσο αποτελούν συμπληρωματικό μέτρο και εάν η διασπορά του ιού είναι μεγάλη ενδεχομένως τα μέλη της αρμόδιας για τον κορωνοϊό Επιτροπής να μη συμφωνήσουν στις ελεύθερες διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Ηδη αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν δημόσια ότι και το Πάσχα πρέπει να συγκρατηθούν οι δραστηριότητες και οι κοινωνικές επαφές ώστε να διασφαλιστεί ένα όσο το δυνατόν πιο “ελεύθερο” καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι οριακή και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τις τελευταίες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα δείχνουν τάση υποχώρησης και διαμορφώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες μίας εβδομάδας πριν με τις οποίες και συγκρίνονται λόγω παρόμοιου αριθμού ημερήσιων τεστ. Ενδεικτικά αναφέρεται η μείωση κατά 6% των περιστατικών κορωνοϊού χθες συγκριτικά με την προηγούμενη Τρίτη 6 Απριλίου. Σε ορισμένες περιοχές η μείωση είναι σαφής, σε άλλες, όμως, καταγράφεται αυξητική τάση όπως φαίνεται και από την ανάλυση των λυμάτων. Χανιά και Ξάνθη παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ενώ Αλεξανδρούπολη και Λάρισα οριακές.

Σήμερα, συνεδριάζουν οι επιδημιολόγοι, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για να προχωρήσει ολόκληρη η επιτροπή στην τακτική της συνεδρίαση την Παρασκευή. Δεν αναμένονται, όπως όλα δείχνουν, αποφάσεις για άνοιγμα άλλης μεγάλης κατηγορίας δραστηριοτήτων. Πιθανόν τεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων κανονικά, χωρίς click away και click inside, κάτι που δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να συμφωνήσουν οι ειδικοί, καθώς και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων από την ερχόμενη Δευτέρα.

Αυτή την εβδομάδα, άλλωστε, αναμένονται δωρεάν τεστ εκτός από μαθητές και καθηγητές και σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση και τις μεταφορές. Σχετικές ανακοινώσεις για το ποιες ομάδες θα λάβουν τα οικιακά τεστ καθώς και πού θα είναι υποχρεωτικά δεν αποκλείονται σήμερα το απόγευμα στην προγραμματισμένη ενημέρωση.

Σίγουρο είναι πως μετά το Πάσχα θα αξιολογηθεί η επαναλειτουργία δημοτικών και Γυμνασίων όπως επίσης και η εστίαση, το άνοιγμα της οποίας οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν μετά το Πάσχα και αμέσως πριν το άνοιγμα του τουρισμού, μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

 

ΠΗΓΗ

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Κέντρο Ποδηλάτου Παπαδόπουλος
Κρεοπωλείο Παπαδημητρίου Κοζάνη
Γρηγοριαδης Ζαχος Κοζάνη
Εξατμίσεις Ρουσόπουλος Κοζάνη
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida