Κωτσιδης Στέφανος
Κωτσιδης Στέφανος

Παρούσα και φέτος η Ελλάδα στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Παρούσα και φέτος η Ελλάδα στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Παρούσα και φέτος η Ελλάδα στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Ανίχνευση, Πρόληψη, Αναφορά: Η εκστρατεία της EFSA για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων συνεχίζεται για 3η χρονιά, με σταθερή συμμετοχή της Ελλάδας

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Eleni xondromatidou

 

 

Η EFSA συνεχίζει τις προσπάθειες για να σταματήσει την εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Ευρώπη, επεκτείνοντας την εκστρατεία για τρίτο έτος και εγκαινιάζοντας νέες πιλοτικές δραστηριότητες σε τέσσερεις χώρες.

Η μεγάλη εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) πρόκειται να διεξαχθεί για τρίτη χρονιά ώστε να συνεχιστεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) στον πληθυσμό των χοίρων στην Ευρώπη. Στοχεύοντας στη νοτιοανατολική περιοχή της Ευρώπης, η εκστρατεία συνεχίζεται σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και βρίσκεται σε εξέλιξη σε δεκαοκτώ χώρες εστίασης: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κόσοβο*, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία.

Στην Ελλάδα, την εκστρατεία επιβλέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σε στενή συνεργασία με το εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Φέτος, η EFSA θα πραγματοποιήσει μια σειρά από νέες «πιλοτικές δραστηριότητες» σε τέσσερεις χώρες – Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σερβία – όπου η κατάσταση όσον αφορά την ΑΠΧ είναι ιδιαίτερα σοβαρή, γεγονός που αφορά άμεσα και τη χώρα μας λόγω της γειτνίασης με τη Βουλγαρία. Οι αγρότες, οι κτηνίατροι και οι κυνηγοί θα αποτελούν το επίκεντρο της εκστρατείας, καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.

«Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που εξαπλώνεται και σε περιοχές σε όλη την Ευρώπη που δεν είχαν προσβληθεί στο παρελθόν. Η εξάπλωση της ασθένειας είναι μια παγκόσμια απειλή και έχει οδηγήσει σε καταστροφικές απώλειες τη συστημική χοιροτροφία και την κυνηγετική δραστηριότητα», λέει ο Bernhard Url, Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA.

«Μαζί με τους εταίρους μας στις τοπικές αρχές εργαζόμαστε για να προσεγγίσουμε αγρότες των οποίων τα ζώα και τα μέσα διαβίωσης τους έχουν επηρεαστεί από αυτήν τη θανατηφόρα ασθένεια. Η εκστρατεία #StopASF στοχεύει να ενημερώσει τους αγρότες, καθώς και τους κτηνιάτρους και τους κυνηγούς, σχετικά με το τι πρέπει να προσέξουν σχετικά με την ανίχνευση, την πρόληψη και την αναφορά της ΑΠΧ».

Η εκστρατεία «Σταματήστε την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων» αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών φορέων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της ΑΠΧ στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες.

Τι είναι η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων;

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) είναι μια θανατηφόρα ιογενής ασθένεια που προσβάλλει οικόσιτους χοίρους και αγριόχοιρους. Ο ιός είναι αβλαβής για τον άνθρωπο, αλλά προκαλεί σημαντική κοινωνικοοικονομική αναστάτωση σε πολλές χώρες. Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια στην Ευρώπη, επομένως ένα ξέσπασμα μπορεί να οδηγήσει στη σφαγή μεγάλου αριθμού χοίρων στις πληγείσες περιοχές.

Ποιο είναι το κοινό-στόχος της εκστρατείας;

Η εκστρατεία απευθύνεται σε ομάδες ανθρώπων και ατόμων που έρχονται σε επαφή με οικόσιτους χοίρους και αγριόχοιρους, ιδιαίτερα χοιροτρόφους, κυνηγούς και κτηνιάτρους. Με τη βοήθεια τοπικών ομάδων αγροτών, κτηνιατρικών οργανώσεων, κυνηγετικών συλλόγων και άλλων σχετικών φορέων, η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης της ΑΠΧ.

Μάθετε περισσότερα

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της εκστρατείας ASF της EFSA για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για να βρείτε ενημερωτικά φυλλάδια, γραφήματα, έτοιμες προς χρήση αναρτήσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλο υλικό.

 

*Αυτός ο χαρακτηρισμός δεν θίγει τις θέσεις σχετικά με το καθεστώς και είναι σύμφωνος με την απόφαση 1244 του UNSCR και τη ICJ Opinion για τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κοσόβου

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

H Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας… - Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχετική Ημερίδα στο Διοικητήριο Γρεβενών.  

Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές ποιόν θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη;

Loading ... Loading ...