Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και η πανδημία αλλάζει την κατεύθυνση σπουδών της νέας γενιάς σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να εντοπίσει εκείνο το επιστημονικό πεδίο που θα την οδηγήσει σε μια κατά το δυνατόν επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα. Οι μαθητές του λυκείου σιγά-σιγά καταλαβαίνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουν επιλογές στις Πανελλήνιες, οι οποίες και μετά από μια δεκαετία θα αποδειχτούν σωστές και πλέον κατανοούν ότι κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ίσως και πολλές φορές ν΄ αλλάξουν αντικείμενο εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούν να «κάνουν συλλογή» και άλλων εφοδίων καθώς γνωρίζουν καλά ότι ένα πτυχίο δεν αρκεί. Τα τελευταία χρόνια της πανδημίας και οι απανωτές ραγδαίες αλλαγές στην τεχνολογία, οδηγούν τη νέα γενιά σε αλλαγή… ρότας.
Ετσι αφήνουν πίσω τις ανθρωπιστικές σπουδές και στρέφονται περισσότερο σε σπουδές οικονομίας, πληροφορικής και υγείας (ιατρικές, φαρμακευτικές, και παραϊατρικές σχολές) καθώς και οτιδήποτε αφορά στην αποκατάσταση των ανθρώπων μετά από προβλήματα υγείας. Στις πανελλαδικές του 2022 η στροφή αυτή φάνηκε με εντυπωσιακό τρόπο καθώς στο 4o Επιστημονικό Πεδίο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής στράφηκε μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων από τις προηγούμενες χρονιές. Μέσα σε μόνο μια τριετία πάνω από το 35% των υποψηφίων επέλεξε αυτό το επιστημονικό πεδίο αφού σε αυτό το ποσοστό κινούνταν συνήθως ο κλάδος των ανθρωπιστικών σπουδών.
Αντίστοιχα, το ποσοστό των ανθρωπιστικών σπουδών μειώθηκε σε 25,51% όπως και των θετικών σπουδών στο 19,82%. Οι μαθητές της Γ΄ λυκείου με εξαιρετικά εντυπωσιακούς ρυθμούς άλλαξαν προτιμήσεις και όχι βέβαια γιατί ξαφνικά όλοι «αγάπησαν» τις συγκεκριμένες σπουδές αλλά γιατί η ανάγκη τους οδηγεί ν΄ αλλάξουν κατευθύνσεις με την ελπίδα ότι θα πάρουν ένα πτυχίο με αξία στην αγορά εργασίας.
Οι ελπίδες των νέων βέβαια έχουν αντίκρισμα καθώς καθημερινά ακούν και βλέπουν ότι παγκοσμίως και πολύ περισσότερο στη χώρα μας οι τομείς της τεχνολογίας, της οικονομίας και της υγείας έχουν μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό. Όπως μάλιστα φαίνεται από την τελευταία μελέτη του ΟΟΣΑ στην πληροφορική, τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας υστερούμε κατά 2% του μέσου όρου της ΕΕ, έχοντας το 4% των πτυχιούχων μας αποφοίτους πληροφορικής. Με εξαίρεση την Ιταλία , την Τουρκία, Γαλλία και Πορτογαλία, όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν τουλάχιστον 50% περισσότερους φοιτητές από εμάς στον τομέα της πληροφορικής.
Οι επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές.
Σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις είναι αποκαρδιωτικές σχεδόν σε όλα τα μαθήματα (Αρχαία, Μαθηματικά, Φυσική) και με υψηλά ποσοστά βαθμών κάτω της βάσης. Ακόμη και στη Νεοελληνική Γλώσσα οι περισσότεροι κάθε χρόνο συνωστίζονται στις μικρές και μεσαίες βαθμολογίες. Τα ποσοστά κάτω της βάσης κυμαίνονται ανάλογα με τη χρονιά μεταξύ 15% και 25%, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά των αναβαθμολογήσεων. Στο μάθημα αυτό ακόμη και μαθητές οι οποίοι είναι πραγματικά άριστοι συνήθως δεν καταφέρνουν να πάρουν βαθμούς μεταξύ 19-20. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 από τους συνολικά 74.892 υποψήφιους, που έδωσαν εξετάσεις στο συγκεκριμένο μάθημα μόνο 48 άτομα πήραν βαθμούς μεταξύ 19-20. Κάτω από τη βάση έγραψαν 17.051 (ποσοστό 22.77%).
Σε γενικές γραμμές τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το μάθημα με τους λιγότερους αριστούχους είναι αυτό της Νεοελληνικής Γλώσσας και ακολουθούν σχεδόν πάντα τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Φυσική. Στα μαθηματικά συνήθως οι μαθητές έχουν τεράστια αποτυχία. Τις περισσότερες χρονιές τα ποσοστά κάτω της βάσης κυμαίνονται μεταξύ 50%-60%. Το 2021 εξετάσεις στα μαθηματικά έδωσαν 38.850 υποψήφιοι και το ποσοστό των γραπτών κάτω της βάσης έφτασε στο 57.31%.
Όσο για το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν μεταξύ 19-20 δεν ξεπέρασε το 3.88% και μεταξύ 18 -19 έγραψε το 4.95%. Το 2018 για παράδειγµα, στα Μαθηµατικά (όλων των πεδίων) κάτω από τη βάση έγραψε σχεδόν το 70% των υποψηφίων και άριστα ένα ποσοστό που µε το ζόρι άγγιξε το 3%.
Μάλιστα, στο Πεδίο της Οικονοµίας και της Πληροφορικής η αποτυχία στα Μαθηµατικά την ίδια χρονιά άγγιξε το 83,17%. Στα Αρχαία Ελληνικά οι βαθμοί κινούνται κάτω της βάσης μεταξύ 45%-50% ανάλογα με τη χρονιά. Το 2021 το 45.26% πήρε βαθμούς κάτω της βάσης. Στις εξετάσεις συμμετείχαν 22.475 υποψήφιοι και από αυτούς μόνο 189 άτομα (ποσοστό 0.84%) «έπιασαν» την τέλεια βαθμολογία δηλαδή 19-20. Οι περισσότεροι υποψήφιοι δηλαδή περίπου το 30% πήραν βαθμούς από 10 έως 15.
Εξαίρεση αποτελεί η Βιολογία. Στο μάθημα αυτό υπάρχουν αρκετά υψηλά ποσοστά άριστων βαθμολογιών συγκριτικά με άλλα μαθήματα με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται σε αυτό προορίζονται για τις εξαιρετικά υψηλόβαθμες σχολές της Ιατρικής. Όμως και πάλι τα ποσοστά βαθμολογιών κάτω της βάσης συνήθως είναι υψηλά.