Πανελλήνιες 2023: Εκτός ΑΕΙ μένουν 22.383 υποψήφιοι από τα ΓΕΛ – Μόνο η ΕΒΕ «έκοψε» 20.493 που δεν κατέθεσαν καθόλου μηχανογραφικό

Πανελλαδικές 2023
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Χιλιάδες υποψήφιοι έμειναν και φέτος εκτός Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης οι οποίοι τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν μια «δεύτερη ευκαιρία» για σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε άλλη μορφής προκειμένου να μπορέσουν μελλοντικά να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

 

kotsidis

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Eleni xondromatidou

Από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι όσον αφορά αποκλειστικά τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων της φετινής χρονιάς  εκτός πανεπιστημίων έμειναν 22.383 και με λίγα λόγια φαίνεται ότι ένας στους τρεις υποψήφιους μένει εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης.

20.493 δεν έκαναν καν μηχανογραφικό

 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία οι υποψήφιοι των ΓΕΛ ήταν 73.220. Από αυτούς δεν έκαναν καθόλου μηχανογραφικό 20.493. Αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλο ποσοστό για το «μαχαίρι» στον αριθμό των επιτυχόντων ευθύνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η οποία πέτυχε τον…σκοπό της δηλαδή τον εξ΄ αρχής αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από τις διαδικασίες εισαγωγής στα ΑΕΙ.

 

Από τα ίδια στατιστικά προκύπτει ότι ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών στράφηκε είτε αναγκαστικά είτε από επιλογή στα δημόσια ΙΕΚ. Συνολικά φέτος οι υποψήφιοι ήταν 21.903 και από αυτούς πέτυχαν οι 16.232. Από αυτούς τους υποψήφιους εκτός έμειναν 5.672.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή (με μηχανογραφικό) ανήλθε σε 70.714, εκ των οποίων 59.466 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 11.248 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ.

 

Πίνακας πανεπιστήμια
Πίνακας πανεπιστήμια

 

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 61.950 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Οι επιτυχόντες θα εγγραφούν ηλεκτρονικά στα ΑΕΙ το επόμενο διάστημα και σε ημερομηνίες που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

Αποτελέσματα για τα δημόσια ΙΕΚ

 

συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό φέτος ανήλθε σε 21.903, εκ των οποίων 19993 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι Λυκείων σχολικού έτους 2022-2023, ενώ 1910 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών.

 

Επίσης, 151 υποψήφιοι επιλέχθηκαν στην ειδική κατηγορία, ενώ 21.752 επιλέχθηκαν στη γενική κατηγορία. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης αποτελεσμάτων, οι επιτυχόντες του παράλληλου μηχανογραφικού είναι συνολικά 16231. Πιο συγκεκριμένα, οι 16081 είναι επιτυχόντες στη γενική κατηγορία και 150 στην ειδική κατηγορία.

 

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της εγγραφής έχουν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του παράλληλου μηχανογραφικού (https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr) για τους επιτυχόντες στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας, ενώ οι αντίστοιχες πληροφορίες εγγραφής για τα Δ.Ι.Ε.Κ. εποπτείας των άλλων Υπουργείων θα ανακοινωθούν ξεχωριστά από τα Υπουργεία αυτά.

 

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική εγγραφή των επιτυχόντων στα Ι.Ε.Κ. επιτυχίας τους για τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού είναι από την Δευτέρα 28/8/2023 μέχρι την Τετάρτη 6/9/2023. Τα δικαιολογητικά –σε όσους απαιτούνται- είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί στις Οδηγίες εγγραφής προς τους επιτυχόντες του παράλληλου μηχανογραφικού.

 

Όσοι απόφοιτοι Λυκείου ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε Δ.Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σύστημα Επιλογής Υποψηφίων Καταρτιζομένων (https://diek.it.minedu.gov.gr) από τη Δευτέρα 31-07-2023 μετά τις 9 π.μ. μέχρι την Τετάρτη 06-09-2023 στις 15:00.

 

 

 

 

 

ethnos.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

H Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας… - Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχετική Ημερίδα στο Διοικητήριο Γρεβενών.  

Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές ποιόν θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη;

Loading ... Loading ...