Ακόμα μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα στην 30η Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (ΙΒΟ) (www.ibo2019.org) που διεξήχθη από 14 έως 21 Ιουλίου 2019 στο Szeged της Ουγγαρίας. Η Ελληνική αποστολή επιστρέφει για πρώτη φορά με 1 ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε ο Γιώργος Χριστοδούλου (1ο ΓΕΛ Κιάτου)καθώς και με 2 χάλκινα μετάλλια που κατέκτησαν ο Γιάννης Στούρας (2ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης) και η Νεφέλη Κωνσταντινίδου (ΓΕΛ Εκπ. Μαντουλίδη) και 1 εύφημο μνεία που κατέκτησε η Δανάη Θέου (2ο Π. ΓΕΛ Αθηνών). Στην αποστολή συμμετείχαν ως συνοδοί η Δρ. Ελένη Γιαννούτσου (ΕΔΙΠ, Τμ. Βιολογίας ΕΚΠΑ) και ο Λεωνίδας Άνθης (Βιολόγος-Εκπ. 2ο ΓΕΛ Χαλανδρίου).
Οι τέσσερεις μαθητές και μαθήτριες επιλέχτηκαν για να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στην Διεθνή Ολυμπιάδα, μεταξύ τριών χιλιάδων και πλέον μαθητών του Λυκείου που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας (ΠΔΒ) 2019, τον οποίο διοργανώνει η ΠEΒ υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙΘ. Η Ελλάδα συμμετέχει στην ΙΒΟ από το 2005 και είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά από το 2012 που πετυχαίνει διακρίσεις και είναι η 2η συνεχόμενη χρονιά που βραβεύονται και οι τέσσερεις μαθητές μας. Ο συνολικός απολογισμός είναι 1 αργυρό μετάλλιο, 15 χάλκινα μετάλλια και 8 εύφημες μνείες.
Η διάκριση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι οι μαθητές μας ανταγωνίζονται -όπως και κάθε χρόνο- περίπου 330 μαθητές/τριες από 78 χώρες, που στα σχολεία της πατρίδας τους αποκτούν περισσότερες γνώσεις Βιολογίας και είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την Ολυμπιάδα. Οι μαθητές μας, αμέσως μετά την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, παρακολούθησαν ειδικό επιμορφωτικό πρόγραμμα στο Τμήμα Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α και στο Ίδρυμα ΙατροΒιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Εργαστήριο Σανούδου-Κρανιά). Στόχος ήταν να καλυφθούν ελλείψεις, οι οποίες αφορούν τη διδασκαλία της Βιολογίας στο Ελληνικό σχολείο, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο.
Οι συνεχείς επιτυχίες στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Βιολογίας είναι αποτέλεσμα της σημαντικής προσπάθειας των μαθητών, της αγάπης τους για τη Βιολογία, της πιο στοχευμένης και πολύπλευρης επιμόρφωσης, της όλο και καλύτερα οργανωμένης προσπάθειας από την ΠΕΒ, αλλά και της εθελοντικής προσφοράς δεκάδων συναδέλφων. Με δεδομένη τη παραδοχή ότι η Βιολογία είναι η επιστήμη του 21ου αιώνα, ευελπιστούμε ότι και η πολιτεία θα αναγνωρίσει τις λαθεμένες πολιτικές που οδηγούν στην υποβάθμιση της Βιολογίας (μείωση των ωρών διδασκαλίας στο Γυμνάσιο, κατάργηση της Βιολογίας Γενικής Παιδείας στη Γ Λυκείου, ανάθεση διδασκαλίας των Βιολογικών μαθημάτων των ΕΠΑΛ σε άλλες ειδικότητες και όχι στους Βιολόγους κτλ.) και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της διδασκαλίας της Βιολογίας στο Ελληνικό σχολείο.
Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων:
– συγχαίρει θερμά το Γιώργο, τη Δανάη, τον Γιάννη και τη Νεφέλη και τους εύχεται κάθε επιτυχία στην αρχόμενη επιστημονική και φοιτητική τους ζωή
– ευχαριστεί θερμά τους δύο συνοδούς, την Ελένη και το Λεωνίδα, για την ιδιαίτερα κοπιαστική και συνάμα απαιτητική προσπάθεια υποστήριξης της Ελληνικής Εθνικής Αποστολής πριν και κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας.
– ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους/ες τους/ις συναδέλφους εκπαιδευτικούς, Πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές και την Ο.Ε. του Π.Δ.Β. 2019 οι οποίοι/ες εργάστηκαν εθελοντικά συμβάλλοντας στην επιτυχία των μαθητών/τριων.
– ευχαριστεί το Ίδρυμα Ωνάση που για 5η συνεχή χρονιά στήριξε τη συμμετοχή της αποστολής μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα, όπως και τη συμμετοχή όλων των Ελληνικών Ομάδων στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Μαθητικές Ολυμπιάδες.
– ευχαριστεί το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγεται ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας (ΠΔΒ).
– ευχαριστεί το Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής Καθηγητής Ε. Βαλάκος) για την αμέριστη υποστήριξη της Ελληνικής Αποστολής και για την γενναιόδωρη χορηγία του.
– ευχαριστεί ιδιαίτερα τους 9 Έλληνες και Ελληνίδες νέους/ες εθελοντές (guides) που συμμετείχαν, για πρώτη φορά, σε Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας και προσέφεραν τα μέγιστα για την ολοκλήρωση αυτής της Διοργάνωσης.