Μειώνεται ο ΦΠΑ στο ψωμί; Στο 1,20 € η τιμή της φραντζόλας

Μειώνεται ο ΦΠΑ στο ψωμί; Στο 1,20 € η τιμή της φραντζόλας

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΛΛΑΔΑ

Μειώνεται ο ΦΠΑ στο ψωμί; Στο 1,20 € η τιμή της φραντζόλας

Αυξήθηκε η τιμή του άρτου γύρω στο 20% από την εποχή πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου από το 13% στο 6% άφησε ανοιχτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς. Πρόκειται για την πολλοστή φορά που ανοίγει το συγκεκριμένο «παράθυρο» από την αρχή του έτους, με την τιμή του ψωμιού να έχει αγγίξει ακόμα και το 1,20 ευρώ το καρβέλι, από τα 0,80 ευρώ έως 0,90 ευρώ που κόστιζε τους προηγούμενους μήνες.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, αυτό «είναι κάτι που θα εξετάσει συνολικά η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται πάνω από τα προβλήματα, κατανοώντας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον ευάλωτο καταναλωτή, τον οποίο πρέπει να βρούμε διάφορους τρόπους να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο». Διευκρίνισε πάντως ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένες κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά βρίσκεται πάντα πάνω από το πρόβλημα. Παρακολουθούμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση χρειαστεί», ενώ υπενθύμισε πως ο ΦΠΑ σε ζωοτροφές – λιπάσματα μειώθηκε στο 6%.

Ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε ότι ένα μεγάλο ζήτημα που δημιουργείται και το οποίο θα επηρεάσει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι η ιδιαίτερα αυξημένη η τιμή των προϊόντων, καθώς η τιμή ανά κιλό του σιταριού ήταν 20 με 22 λεπτά και τώρα πηγαίνει προς τα 50 λεπτά. «Διπλασιάστηκε, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση και μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης, περίπου στο 10%, επειδή μπαίνει και η φετινή παραγωγή στην αγορά. Το ψωμί έχει αυξηθεί γύρω στο 20% κατά μέσο όρο από την εποχή πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι αρτοποιοί απορρόφησαν όσα μπόρεσαν από την αύξηση στις πρώτες ύλες» σημείωσε.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida