Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Κανένας καύσωνας σε εξέλιξη» – Νέα δεδομένα για τη διάρκεια

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Κανένας καύσωνας σε εξέλιξη» - Νέα δεδομένα για τη διάρκεια
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
«Έχουμε περάσει και πολύ χειρότερα». Η τελευταία πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Τα τελευταία δεδομένα για τον καύσωνα «Κλέων» παρουσιάζει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, καθησυχάζοντας τον κόσμο για τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και παραθέτοντας τις δύο περιοχές της Ελλάδας όπου η κατάσταση θα είναι πιο «ασφυκτική» συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Υπενθυμίζεται ότι ο καύσωνας «Κλέων» περνά σήμερα, Τετάρτη (12/7) το «κατώφλι» της Ελλάδας και σύμφωνα με μετεωρολόγους αναμένεται να φέρει ακόμα και θερμοκρασίες 45 βαθμών τις επόμενες ημέρες.

kotsidis

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Eleni xondromatidou

Όπως αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης σε ανάρτηση στο Facebook, η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινά από σήμερα και η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από αύριο και κυρίως το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο.

Χωρίς να χρησιμοποιεί τη λέξη «καύσωνας» και μιλώντας για «ισχυρό κύμα ζέστης», ο γνωστός μετεωρολόγος τονίζει ότι η διάρκειά του αναμένεται να φτάσει τις 48 ώρες.

«Από Κυριακή και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα σημειώσει ικανοποιητική πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Στα δυτικά και νότια όμως η αποκλιμάκωση θα γίνει πιο αργά», τονίζει ο ίδιος.

«Αν θα θέλαμε να βάλουμε τα πρώτα σε επικινδυνότητα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας αυτά θα ήταν τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (δυτική Στερεά – δυτική Πελοπόννησος). Εκεί φαίνεται να αποκλιμακώνεται με πιο αργό ρυθμό η όλη κατάσταση μιας και δεν θα βρεθούν στην επίδραση των μελτεμιών», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μαρουσάκης.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Αναλυτικά η πρόγνωσή του για τον καύσωνα «Κλέων»

«ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΕΡΜΟ ΚΥΜΑ: Με την άνοδο του υδραργύρου να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας τις τελευταίες αρκετές ημέρες (αν και μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε πολύ φυσιολογικές συνθήκες – μάλλον μας έχει πιάσει το σύνδρομο του φόβου βλέποντας τι γίνεται λίγο πιο δυτικά μας), θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε άλλη μια φορά την όλη κατάσταση μήπως και δούμε λίγο πιο ομαλά το όλο θέμα.

Αρχικά να πούμε ότι μέχρι στιγμής κανένας καύσωνας δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, βλέποντας τόσο τις μέγιστες όσο και τις ελάχιστες θερμοκρασίες. Μάλιστα, σε μη αστικοποιημένες περιοχές επικρατεί έντονη δροσιά τα βράδια, ακόμη και γύρω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Αυτό το τονίζουμε διότι σχεδόν μία εβδομάδα γίνεται λόγος για τον υπερκαύσωνα της 20ετίας και, προφανώς, κάτι άλλο αντικρίζουμε όταν βγαίνουμε έξω. Η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει στην ουσία από σήμερα και η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από αύριο και κυρίως το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο. Ας προχωρήσουμε στην ανάλυση της κατάστασης χρησιμοποιώντας το μετεώγραμμα πολλαπλών σεναρίων για την Αθήνα που μας δίνει το Ευρωπαϊκό κέντρο πρόγνωσης καιρού και που χρησιμοποιεί και η ΕΜΥ. Η παχιά λευκή γραμμή μάς δίνει τον μέσο δρόμο από όλα τα υποσενάρια και θα ακολουθήσουμε την τάση αυτή σαν μια γενική εικόνα.

Όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στα αριστερά του διαγράμματος, ο υδράργυρος θα βρεθεί σε ανοδική τροχιά, όπου από τους 36 με 38 βαθμούς σήμερα, θα φτάσουμε τους 40 με 41 το Σάββατο (πορτοκαλί κύκλος – μέγιστο της έντασης). Στη συνέχεια βλέπουμε όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στο δεξί μέρος του διαγράμματος ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να πάμε κοντά στους 35 με 37 βαθμούς από Κυριακή και προς τις αρχές της άλλης εβδομάδας, θερμοκρασίες πιο κοντά στις μέσες μέγιστες, όπως φανερώνει και η παχιά κόκκινη γραμμή στο κάτω μέρος του διαγράμματος. Άρα μιλάμε για ένα ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο όμως δεν δείχνει να έχει μεγάλη διάρκεια (περίπου 48 ώρες). Για να μην κουράσουμε με περισσότερα λόγια – χάρτες κ.λπ., να πούμε συνοπτικά τα εξής:

  • Το κύμα ζέστης θα κορυφώσει τη δράση του το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο.
  • Από Κυριακή και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα σημειώσει ικανοποιητική πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Στα δυτικά και νότια όμως η αποκλιμάκωση θα γίνει πιο αργά.
  • Οι θερμοκρασίες τη νύχτα και το πρωί θα υποχωρούν αρκετά σε μη αστικοποιημένες περιοχές. Στις τσιμεντουπόλεις – μεγάλα αστικά κέντρα προφανώς και θα καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες και το βράδυ, με την υγρασία όμως να μην είναι σε υψηλές τιμές και που αυτό επηρεάζει και τη δυσφορία.
  • Μια ενδεικτική μέγιστη θερμοκρασία θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τοπικά δεν είναι δυνατόν να πάμε και πιο πάνω, που ίσως το μάθουμε, ίσως και όχι. Δεν παίζει όμως τόσο ρόλο αν για λίγη ώρα ανέβει λίγο παραπάνω η θερμοκρασία. Αθροιστικά αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό και, όπως δείξαμε, δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια αυτές οι υψηλές τιμές.
  • Αν θα θέλαμε να βάλουμε τα πρώτα σε επικινδυνότητα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, αυτά θα ήταν τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (Δυτική Στερεά – Δυτική Πελοπόννησος). Εκεί φαίνεται να αποκλιμακώνεται με πιο αργό ρυθμό η όλη κατάσταση, μιας και δεν θα βρεθούν στην επίδραση των μελτεμιών.
  • Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς. Πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, όπου με λίγο αέρα αρκεί να γίνει το κακό.

Για τα υπόλοιπα αν ακολουθηθούν οι γνωστές οδηγίες σε τέτοιες καταστάσεις, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Έχουμε περάσει και πολύ χειρότερα… Θυμηθείτε το 2021 με 2 επανωτούς 10ήμερους καύσωνες και τα θερμόμετρα άνω των 40 – 42 βαθμών, συνθήκες που οδήγησαν σε πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτά όντως είναι κύματα καύσωνα και μάλιστα ισχυρά! Καλό υπόλοιπο ημέρας!».

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

H Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας… - Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχετική Ημερίδα στο Διοικητήριο Γρεβενών.  

Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές ποιόν θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη;

Loading ... Loading ...